Cebula faszerowana mięsem z mozzarellą i bazylią

Cebula faszerowana mięsem oraz rozpływający się ser i doskonale dobrane przyprawy. Zapraszam po przepis. Prosty, ale niezwykle efektowny pomysł na pyszne danie obiadowe. Tak przygotowane cebule są soczyste, lekkie, a zarazem sycące.

Cebula faszerowana mięsem z mozzarellą i bazyliąCebula faszerowana mięsem z mozzarellą i bazylią
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 średnie cebule
  • 150 g chudego mięsa wieprzowego
  • 80 g sera mozzarella
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 80 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Weź dwa garnki. W jednym zagotuj 0,5 litra wody i rozpuść we wrzątku kostkę bulionową. W drugim doprowadź do wrzenia litr wody.
  • Odetnij z cebuli końcówki i obierz ją ze skórki.
  • Pokrój wieprzowinę w kostkę o boku 1 cm. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
  • Zblanszuj cebulę i dodaj ją do garnka z gotującą i posoloną wodą. Zetrzyj parmezan na tarce o najmniejszych oczkach.
  • Odcedź cebule i zahartuj je pod zimną wodą.
  • Odetnij kapelusz od strony szczypiorku. Za pomocą widelca wyciągnij wewnętrzne warstwy, zostawiając cebulowej wydmuszce ścianki grubości ok. 0,5 cm.
  • Natłuść oliwą foremkę do pieczenia i połóż w niej wydrążone cebule .
  • Posiekaj wyjęty miąższ i podsmaż go na patelni na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
  • Dodaj mięso do cebuli i wymieszaj.
  • Zalej wszystko bulionem, tak żeby całość została przykryta. Zamieszaj i gotuj następne 4 minuty.
  • Posiekaj drobno pietruszkę i bazylię.
  • Odcedź z bulionu cebulę i mięso i zmiel w maszynce do mięsa.
  • Wymieszaj farsz ze zmieloną w ten sam sposób mozzarellą i 3 łyżkami parmezanu.
  • Dodaj posiekane zioła, sól i pieprz.
  • Faszeruj cebule mięsnym nadzieniem "z górką". Posyp z wierzchu resztą parmezanu.
  • Wstaw foremkę z cebulami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 200 stopni C (jeśli twój piekarnik nie posiada opcji termoobiegu). Piecz cebule 30 min.
  • Podawaj od razu po wyjęciu z pieca.
Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki