Świąteczny pasztet. Klasyczny przepis krok po kroku

Pasztet to bez wątpienia jeden z klasyków polskiej kuchni. Trudno sobie bez niego wyobrazić świąteczny stół. W sklepach trudno jednak znaleźć pasztet dobrej jakości. Warto więc pokusić się o przygotowanie tego specjału w domu. Mamy dla was sprawdzony przepis od Pauliny, autorki bloga "zGotowana Paula".

Świąteczny pasztet. Klasyczny przepis krok po krokuŚwiąteczny pasztet. Klasyczny przepis krok po kroku
Paulina Michalak

Na 3 foremki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 300 g podgardla
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 3 liście laurowe i ziela angielskie
  • 2 większe cebule
  • 3 jajka

Przepis

  • Pierś, warzywa i przyprawy włożyć do garnka i wlać wodę kilka cm ponad mięso.
  • Łopatkę i podgardle pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni i włożyć do garnka z piersią i warzywami.
  • Gotować do miękkości mięsa około 1,5 godz. Pod koniec gotowania włożyć umytą i oczyszczoną wątróbkę. Gotować jeszcze 15 min.
  • W tym czasie na patelni podsmażyć cebule. Następnie wyjąć mięso i warzywa i zmielić 3 razy wraz z cebulą.
  • Dodać 3 żółtka, sól, pieprz i majeranek i dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno i dodać do masy mięsnej, dodać również szklankę wywaru z gotowania mięsa.
  • Pasztet powinien być dobrze doprawiony lekko pikantny.
  • Foremki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, włożyć do nich pasztet.
  • Piec 1 godz w 200 stopniach. Na dolnej polce piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości