Świąteczny pasztet. Klasyczny przepis krok po kroku

Pasztet to bez wątpienia jeden z klasyków polskiej kuchni. Trudno sobie bez niego wyobrazić świąteczny stół. W sklepach trudno jednak znaleźć pasztet dobrej jakości. Warto więc pokusić się o przygotowanie tego specjału w domu. Mamy dla was sprawdzony przepis od Pauliny, autorki bloga "zGotowana Paula".

Świąteczny pasztet. Klasyczny przepis krok po krokuŚwiąteczny pasztet. Klasyczny przepis krok po kroku
Paulina Michalak

Na 3 foremki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 300 g podgardla
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 3 liście laurowe i ziela angielskie
  • 2 większe cebule
  • 3 jajka

Przepis

  • Pierś, warzywa i przyprawy włożyć do garnka i wlać wodę kilka cm ponad mięso.
  • Łopatkę i podgardle pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni i włożyć do garnka z piersią i warzywami.
  • Gotować do miękkości mięsa około 1,5 godz. Pod koniec gotowania włożyć umytą i oczyszczoną wątróbkę. Gotować jeszcze 15 min.
  • W tym czasie na patelni podsmażyć cebule. Następnie wyjąć mięso i warzywa i zmielić 3 razy wraz z cebulą.
  • Dodać 3 żółtka, sól, pieprz i majeranek i dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno i dodać do masy mięsnej, dodać również szklankę wywaru z gotowania mięsa.
  • Pasztet powinien być dobrze doprawiony lekko pikantny.
  • Foremki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, włożyć do nich pasztet.
  • Piec 1 godz w 200 stopniach. Na dolnej polce piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja