Faszerowane warzywa. Pyszny pomysł na rodzinne danie
Faszerowane pieczarki
Zamiast nudnego zestawu kotlet, surówka i ziemniaki, w sezonie na świeże warzywa warto przygotować warzywa faszerowane mięsem i kaszami lub ryżem.
Składniki: 15 dużych pieczarek, 1/2 torebki ugotowanego ryżu, 1 duża marchew, 2 pomidory, pokrojone i obrane ze skóry, 2 łyżki posiekanej pietruszki, 2 łyżeczki prażonej cebulki, 1 szklanka startego sera żółtego, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia.
Przygotowanie: pieczarki myjemy, suszymy i wycinamy z nich nóżki. Powstanie wgłębienie do nadziewania. Odcięte nóżki trzemy na tarce razem z obraną marchewką. Przesmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ugotowany ryż i połowę sera żółtego. Jeszcze chwilę podsmażamy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstałym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek, wierzch posypując serem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Posypujemy pietruszką.