Faszerowane warzywa. Pyszny pomysł na rodzinne danie

Zamiast nudnego zestawu kotlet, surówka i ziemniaki, w sezonie na świeże warzywa warto przygotować warzywa faszerowane mięsem i kaszami lub ryżem.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Faszerowane pieczarki

Obraz
© Shutterstock.com

Zamiast nudnego zestawu kotlet, surówka i ziemniaki, w sezonie warto przygotować warzywa faszerowane mięsem i kaszami lub ryżem. Do faszerowania nadają się różne produkty m.in. pieczarki, cukinie oraz papryki. Oto kilka smacznych i prostych przepisów.

Składniki: 15 dużych pieczarek, 1/2 torebki ugotowanego ryżu, 1 duża marchew, 2 pomidory, pokrojone i obrane ze skóry, 2 łyżki posiekanej pietruszki, 2 łyżeczki prażonej cebulki, 1 szklanka startego sera żółtego, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia.

Przygotowanie: pieczarki myjemy, suszymy i wycinamy z nich nóżki. Powstanie wgłębienie do nadziewania. Odcięte nóżki trzemy na tarce razem z obraną marchewką. Przesmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ugotowany ryż i połowę sera żółtego. Jeszcze chwilę podsmażamy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstałym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek, wierzch posypując serem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Posypujemy pietruszką.

/ 7Faszerowane małe papryczki

/ 7Faszerowana cukinia

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 czerstwa bułka, 4 średnie cukinie, mała cebula, pęczek natki pietruszki, 300 g mielonego mięsa, 1 jajko, 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku, ząbek czosnku, mała puszka pomidorów, 1 łyżeczka suszonego oregano, 100 g startego sera, olej do smażenia.

Przygotowanie: bułkę moczymy w wodzie, a gdy nasiąknie, odciskamy. Umyte i osuszone cukinie przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ łyżeczką i drobno go kroimy. Opłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno siekamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Cebulę drobno siekamy i razem z miąższem z cukinii podsmażamy na odrobinie oleju. Studzimy. Mięso wkładamy do miski, dodajemy cebulę z cukinią, natkę, jajko, musztardę, paprykę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek oraz odciśniętą bułkę. Dokładnie mieszkamy i napełniamy farszem połówki cukinii. Pomidory lekko osączamy z zalewy, kroimy, dodajemy oregano, sól, pieprz i mieszamy. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim cukinie. Pieczemy około 35 minut. Posypujemy serem i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Podajemy z bagietką i sałatą.

/ 7Faszerowana cebula

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 3 średnie cebula, 200 g wędzonego łososia, 1 kula mozzarelli, 1 łyżka parmezanu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku, 4 łyżki ugotowanej kaszy kuskus, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: obrane z wierzchniej warstwy cebule podgotowujemy, środek wydrążamy i siekamy. Następnie mieszamy z rozdrobnionym wędzonym łososiem, rozdrobnioną mozzarellą, parmezanem, kuskusem, natką pietruszki i bazylią, doprawiamy pieprzem i solą. Faszerujemy cebule, kropimy oliwą i posypujemy parmezanem. Pieczemy ok. 30 minut, aż ładnie się zarumienią.

/ 7Dolma - faszerowane liście winogron

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 20 sztuk liści winogron, 50 g ryżu, 1 cebula, sok z jednej cytryny, jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku.

przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę i łączymy z mielonym mięsem. Dodajemy ryż, przyprawy oraz sok z cytryny. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Liście winogron sparzamy krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie, następnie przelewamy zimną wodą. Rozkładamy każdy listek na desce i nakładamy łyżeczką przygotowany farsz. Liście zawijamy po bokach, a następnie zwijamy, jak tradycyjne polskie gołąbki.Układamy je w garnku zalewamy 500 ml wody. Garnek przykrywamy talerzem tak, aby gołąbki nie wypływały do góry. Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut. Jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, dodajemy świeżego pieprzu. Gotowe dolmy podajemy z czosnkowym dipem.

/ 7Faszerowany bakłażan

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 2 duże bakłażany, pół kilograma mielonego mięsa wołowo-wieprzowego z szynki, czosnek, cebula, 2 łyżeczki curry, pół pęczka kolendry, pół szklanki bułki tartej, sok z jednej cytryny, oliwę, sól i pieprz, parmezan.

Przygotowanie: bakłażany przecinamy na pół wzdłuż, wydrążamy połówki i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Przygotowujemy farsz: siekamy cebulę i dwa ząbki czosnku, wrzucamy na oliwę rozgrzaną na patelni. Dodajemy mięso i przyprawy, dokładnie mieszamy i smażymy pięć minut. Dodajemy pokrojone drobno wnętrze bakłażana i smażymy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku i nadziewamy masą wydrążone warzywa. Całość skrapiamy oliwą, posypujemy bułką tartą, każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku lub na grillu przez około 20 minut. Pod koniec posypujemy parmezanem (ilość wedle uznania), aby całość ładnie się zapiekła.

/ 7Faszerowane papryki

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 5 papryk (żółte i czerwone), 400 g mięsa mielonego z indyka, 250 g żółtego sera startego, 100 g ugotowanego ryżu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 3 łyżki zielonej pietruszki, szczypta ostrej papryki, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i dalej smażymy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostra papryką. W misce mieszamy przesmażone na cebulce mięso z ryżem i połową sera i pietruszką. Z papryk odcinamy górną część i wycinamy gniazda nasienne. Faszerujemy i posypujemy żółtym serem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. Układamy papryki. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy