Faszerowane warzywa. Pyszny pomysł na rodzinne danie
Zamiast nudnego zestawu kotlet, surówka i ziemniaki, w sezonie na świeże warzywa warto przygotować warzywa faszerowane mięsem i kaszami lub ryżem.
Faszerowane pieczarki
Zamiast nudnego zestawu kotlet, surówka i ziemniaki, w sezonie warto przygotować warzywa faszerowane mięsem i kaszami lub ryżem. Do faszerowania nadają się różne produkty m.in. pieczarki, cukinie oraz papryki. Oto kilka smacznych i prostych przepisów.
Składniki: 15 dużych pieczarek, 1/2 torebki ugotowanego ryżu, 1 duża marchew, 2 pomidory, pokrojone i obrane ze skóry, 2 łyżki posiekanej pietruszki, 2 łyżeczki prażonej cebulki, 1 szklanka startego sera żółtego, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia.
Przygotowanie: pieczarki myjemy, suszymy i wycinamy z nich nóżki. Powstanie wgłębienie do nadziewania. Odcięte nóżki trzemy na tarce razem z obraną marchewką. Przesmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ugotowany ryż i połowę sera żółtego. Jeszcze chwilę podsmażamy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak powstałym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek, wierzch posypując serem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Posypujemy pietruszką.
Faszerowane małe papryczki
Faszerowana cukinia
Składniki: 1 czerstwa bułka, 4 średnie cukinie, mała cebula, pęczek natki pietruszki, 300 g mielonego mięsa, 1 jajko, 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku, ząbek czosnku, mała puszka pomidorów, 1 łyżeczka suszonego oregano, 100 g startego sera, olej do smażenia.
Przygotowanie: bułkę moczymy w wodzie, a gdy nasiąknie, odciskamy. Umyte i osuszone cukinie przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ łyżeczką i drobno go kroimy. Opłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno siekamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Cebulę drobno siekamy i razem z miąższem z cukinii podsmażamy na odrobinie oleju. Studzimy. Mięso wkładamy do miski, dodajemy cebulę z cukinią, natkę, jajko, musztardę, paprykę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek oraz odciśniętą bułkę. Dokładnie mieszkamy i napełniamy farszem połówki cukinii. Pomidory lekko osączamy z zalewy, kroimy, dodajemy oregano, sól, pieprz i mieszamy. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim cukinie. Pieczemy około 35 minut. Posypujemy serem i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Podajemy z bagietką i sałatą.
Faszerowana cebula
Składniki: 3 średnie cebula, 200 g wędzonego łososia, 1 kula mozzarelli, 1 łyżka parmezanu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku, 4 łyżki ugotowanej kaszy kuskus, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: obrane z wierzchniej warstwy cebule podgotowujemy, środek wydrążamy i siekamy. Następnie mieszamy z rozdrobnionym wędzonym łososiem, rozdrobnioną mozzarellą, parmezanem, kuskusem, natką pietruszki i bazylią, doprawiamy pieprzem i solą. Faszerujemy cebule, kropimy oliwą i posypujemy parmezanem. Pieczemy ok. 30 minut, aż ładnie się zarumienią.
Dolma - faszerowane liście winogron
Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 20 sztuk liści winogron, 50 g ryżu, 1 cebula, sok z jednej cytryny, jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku.
przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę i łączymy z mielonym mięsem. Dodajemy ryż, przyprawy oraz sok z cytryny. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Liście winogron sparzamy krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie, następnie przelewamy zimną wodą. Rozkładamy każdy listek na desce i nakładamy łyżeczką przygotowany farsz. Liście zawijamy po bokach, a następnie zwijamy, jak tradycyjne polskie gołąbki.Układamy je w garnku zalewamy 500 ml wody. Garnek przykrywamy talerzem tak, aby gołąbki nie wypływały do góry. Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 45 minut. Jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, dodajemy świeżego pieprzu. Gotowe dolmy podajemy z czosnkowym dipem.
Faszerowany bakłażan
Składniki: 2 duże bakłażany, pół kilograma mielonego mięsa wołowo-wieprzowego z szynki, czosnek, cebula, 2 łyżeczki curry, pół pęczka kolendry, pół szklanki bułki tartej, sok z jednej cytryny, oliwę, sól i pieprz, parmezan.
Przygotowanie: bakłażany przecinamy na pół wzdłuż, wydrążamy połówki i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Przygotowujemy farsz: siekamy cebulę i dwa ząbki czosnku, wrzucamy na oliwę rozgrzaną na patelni. Dodajemy mięso i przyprawy, dokładnie mieszamy i smażymy pięć minut. Dodajemy pokrojone drobno wnętrze bakłażana i smażymy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku i nadziewamy masą wydrążone warzywa. Całość skrapiamy oliwą, posypujemy bułką tartą, każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku lub na grillu przez około 20 minut. Pod koniec posypujemy parmezanem (ilość wedle uznania), aby całość ładnie się zapiekła.
Faszerowane papryki
Składniki: 5 papryk (żółte i czerwone), 400 g mięsa mielonego z indyka, 250 g żółtego sera startego, 100 g ugotowanego ryżu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 3 łyżki zielonej pietruszki, szczypta ostrej papryki, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i dalej smażymy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostra papryką. W misce mieszamy przesmażone na cebulce mięso z ryżem i połową sera i pietruszką. Z papryk odcinamy górną część i wycinamy gniazda nasienne. Faszerujemy i posypujemy żółtym serem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. Układamy papryki. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.