Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu

Ten trik może wydawać się kontrowersyjny, ale działa – chociaż zmiana jest subtelna i zupełnie niewyczuwalna w smaku, miłośnicy placków ziemniaczanych na pewno zauważą efekt. Wystarczy 1 łyżka kwaśnego dodatku, aby poprawić kolor i chrupkość piątkowego klasyka.

Chrupiące placki i kwaśna śmietana – czego chcieć więcej?Chrupiące placki i kwaśna śmietana – czego chcieć więcej?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Przepis na placki ziemniaczane wydaje się banalny, a jednak nie zawsze wychodzą idealne. Dużo zależy od rodzaju ziemniaków, a rzadko kiedy zwracamy na to uwagę podczas robienia zakupów. Do placków najbardziej odpowiednia jest mączysta odmiana, czyli typu C – z dużą zawartością skrobi. Jej strukturę dodatkowo wzmocni 1 niepozorna łyżka zwykłego octu.

Piernikowy sernik. Sekret udanych świąt Bożego Narodzenia w słodkim wydaniu

Mają ładniejszy kolor i przyjemnie chrupią

Surowe ziemniaki szybko ciemnieją pod wpływem enzymów, które aktywują się w kontakcie z tlenem. Ocet lekko zakwasza masę, a kwaśne środowisko hamuje proces utleniania. Dzięki temu placki pozostają jaśniejsze, nawet jeśli masa stoi dłuższą chwilę przed smażeniem.

Dodatkowo ocet delikatnie wzmacnia strukturę skrobi, co sprawia, że placki są bardziej zwarte, mniej się rozpadają i ładniej się rumienią. Jednocześnie dodatek nie wpływa na smak potrawy – kwasowość przy takiej ilości octu nie jest wyczuwalna, ale zauważysz, że placki smażą się bardziej równomiernie i wychodzą delikatnie bardziej chrupiące.

Przepis na placki ziemniaczane z octem

Mąkę pszenną dodawaj stopniowo. Jeżeli skrobi z ziemniaków jest dużo, być może w ogóle nie będzie potrzebna. Możesz spróbować również wersji z dodatkową skrobią.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • pół cebuli,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka octu,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i osusz na ręczniku papierowym, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż je na drobne sitko zawieszone nad miską i odciśnij z wody.
  2. Z miski pod sitkiem odlej wodę, a osadzoną na dnie skrobię dodaj z powrotem do ziemniaków.
  3. Dodaj również drobno startą cebulę, 1 jajko, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę octu. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
  4. Placki nakładaj łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smaż na złoto z jednej i drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯