Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Ten trik może wydawać się kontrowersyjny, ale działa – chociaż zmiana jest subtelna i zupełnie niewyczuwalna w smaku, miłośnicy placków ziemniaczanych na pewno zauważą efekt. Wystarczy 1 łyżka kwaśnego dodatku, aby poprawić kolor i chrupkość piątkowego klasyka.
Przepis na placki ziemniaczane wydaje się banalny, a jednak nie zawsze wychodzą idealne. Dużo zależy od rodzaju ziemniaków, a rzadko kiedy zwracamy na to uwagę podczas robienia zakupów. Do placków najbardziej odpowiednia jest mączysta odmiana, czyli typu C – z dużą zawartością skrobi. Jej strukturę dodatkowo wzmocni 1 niepozorna łyżka zwykłego octu.
Piernikowy sernik. Sekret udanych świąt Bożego Narodzenia w słodkim wydaniu
Mają ładniejszy kolor i przyjemnie chrupią
Surowe ziemniaki szybko ciemnieją pod wpływem enzymów, które aktywują się w kontakcie z tlenem. Ocet lekko zakwasza masę, a kwaśne środowisko hamuje proces utleniania. Dzięki temu placki pozostają jaśniejsze, nawet jeśli masa stoi dłuższą chwilę przed smażeniem.
Dodatkowo ocet delikatnie wzmacnia strukturę skrobi, co sprawia, że placki są bardziej zwarte, mniej się rozpadają i ładniej się rumienią. Jednocześnie dodatek nie wpływa na smak potrawy – kwasowość przy takiej ilości octu nie jest wyczuwalna, ale zauważysz, że placki smażą się bardziej równomiernie i wychodzą delikatnie bardziej chrupiące.
Przepis na placki ziemniaczane z octem
Mąkę pszenną dodawaj stopniowo. Jeżeli skrobi z ziemniaków jest dużo, być może w ogóle nie będzie potrzebna. Możesz spróbować również wersji z dodatkową skrobią.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- pół cebuli,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka octu,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i osusz na ręczniku papierowym, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż je na drobne sitko zawieszone nad miską i odciśnij z wody.
- Z miski pod sitkiem odlej wodę, a osadzoną na dnie skrobię dodaj z powrotem do ziemniaków.
- Dodaj również drobno startą cebulę, 1 jajko, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę octu. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
- Placki nakładaj łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smaż na złoto z jednej i drugiej strony.