Zestaw obiadowy jak u Chińczyka

Lubisz azjatycką kuchnię? A może zdarza ci się często zaglądać do chińskiego baru? Mamy dla ciebie doskonały przepis na obiad lub kolację. Surówka, kurczak i makaron. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Zestaw obiadowy jak u ChińczykaZestaw obiadowy jak u Chińczyka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na surówkę:

  • ½ główki kapusty białej
  • 1 duża marchew
  • 1/3 szk. wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • szczypta soli

Składniki na makaron:

  • 630 g makaronu chińskiego
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól
  • por (biała końcówka)
  • 1 marchew
  • 1/3 główki kapusty białej
  • 5 g grzybów suszonych mun
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta cynamonu
  • 1 szk. wody
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego

Składniki na kung pao:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 szk. wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przepis

  • Sposób przygotowania surówki: kapustę myję, oszukam, drobno szatkuję. Marchew obieram, myję, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do miski.
  • Do naczynia wlewam wodę, ocet, oliwę, wsypuję cukier, sól, dokładnie mieszam i łączę z warzywami. Surówkę odstawiam, na co najmniej dwie godziny.
  • Sposób przygotowania makaronu: grzybki mun moczę w gorącej wodzie.
  • Do garnka wlewam wodę, wsypuję ½ łyżeczki kurkumy oraz sól i gotuję, następnie dodaję makaron i gotuję około 5 minut. Po ugotowaniu makaron odlewam i płuczę zimną wodą.
  • Kapustę drobno szatkuję, marchew obieram, kroję w słupki, por kroję w kostkę, grzyby mun odlewam, kroję drobno. Warzywa smażę na rozgrzanej oliwie około 10 minut. Następnie dodaję ugotowany makaron, miód, wsypuję ½ łyżeczki kurkumy, szczyptę cynamonu, podlewam jedną szklanką wody, wlewam sos sojowy. Dokładnie mieszam i gotuję około 5 minut.
  • Sposób przygotowania kurczaka: mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, solę.
  • Do naczynia wlewam sosy sojowe, ocet balsamiczny, mieszam i jedną łyżkę wlewam do mięsa, resztę odstawiam na bok. Mięso smażę na rozgrzanej oliwie. czosnek, imbir obieram, drobno siekam, szczypiorek również drobno siekam. Warzywa smażę na drugiej patelni na rozgrzanym oliwie. Po usmażeniu łączę z mięsem.
  • Papryki myję, osuszam, usuwam nasiona, kroję w drobne paseczki i przekładam do mięsa. Smażę około 10 minut.
  • Do pozostałego sosu wlewam 1 szk. wody, wsypuję skrobię ziemniaczaną, mieszam i wlewam do mięsa. Gotuję jeszcze przez ok. 2 minuty.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się