Pak choi. Co warto wiedzieć o chińskiej kapuście?

Od wieków pak choi jest jednym z podstawowych warzyw kuchni chińskiej. Do Europy chińska kapusta trafiła dopiero kilkadziesiąt lat temu, ale dopiero w ostatnich latach zyskało ogromną popularność.

Pak choiPak choi to ważny składnik azjatyckiej kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Oryginalna chińska nazwa to bai cai, czyli po prostu biała kapusta. Wprawdzie liście kapusty są zielone, ale grube ogonki liściowe mają białą barwę, a to właśnie one są najważniejszą częścią warzywa. W nich kryje się nie tylko większość smaku, ale przede wszystkim po obróbce cieplnej, pozostają jędrne i chrupiące.

Choć w sklepach pak choi jest coraz bardziej dostępne, bez trudu możemy uprawiać to warzywo w skrzynkach na balkonie lub w ogródkach. To roślina bardzo mało wymagająca. Wystarczy ziemia ogrodowa i regularne podlewanie, a już po kilku tygodniach możemy cieszyć się z własnych główek tej kapusty. Jadalne są całe główki, zarówno zielone liście, jak i białe ogonki. Im mniejsza kapusta, tym jest smaczniejsza, starsze mogą być lekko włókniste.

Ta delikatna i bardzo soczysta odmiana kapusty ma wiele prozdrowotnych właściwości. Zawiera mnóstwo witaminy A i C, a dodatkowo jest bogata w witaminę K, żelazo, kwas foliowy, magnez, miedź, fosfor i błonnik. Warzywo te ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, reguluje ciśnienie i pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Sposoby na młode ziemniaczki. Zachwycisz nimi całą rodzinę

Jak wykorzystać pak choi w kuchni?

Najprostszym i najczęściej spotykanym w kuchni chińskiej daniem jest lekkie duszenia przekrojonych wzdłuż na połówki główek kapusty, z dodatkiem oleju sezamowego i sosu sojowego. Taki dodatek do wszelkich innych dań znajdziemy praktycznie na każdym restauracyjnych stole w Kraju Środka.

Pak choi dusi się bardzo krótko, liście stają się miękkie, a ogonki jędrne i soczyste, więc używać ich możemy również do przeróżnych smażonych makaronów, z których słynie kuchnia Dalekiego Wschodu. Kapusta ta idealnie współgra z makaronem ryżowym i krewetkami, ale również z pikantną wołowiną czy wieprzowiną.

Można z niej również przygotować chrupiącą przekąskę. Wystarczy liście pak choi pokroić na paski, dokładnie osuszyć i smażyć przez dwie minuty w głębokim oleju. Po odsączeniu na papierze kuchennym chrupiące listki należy posolić i gotowe.

Oczywiście, jak każde zielone warzywo, kapusta pak choi idealnie nadaje się do przyrządzania wielu surówek i sałatek. Ale tu wykorzystujmy wyłącznie młode główki. Najlepsza będzie sałatka z pak choi, pomidorów, drobno posiekanej szalotki i szczypiorku. Dressing zrobimy z oleju, sosu sojowego, miodu, soli i pieprzu. Możemy też dodać szczyptę przyprawy pięciu smaków.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja