Pak choi. Co warto wiedzieć o chińskiej kapuście?

Od wieków pak choi jest jednym z podstawowych warzyw kuchni chińskiej. Do Europy chińska kapusta trafiła dopiero kilkadziesiąt lat temu, ale dopiero w ostatnich latach zyskało ogromną popularność.

Pak choiPak choi to ważny składnik azjatyckiej kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Oryginalna chińska nazwa to bai cai, czyli po prostu biała kapusta. Wprawdzie liście kapusty są zielone, ale grube ogonki liściowe mają białą barwę, a to właśnie one są najważniejszą częścią warzywa. W nich kryje się nie tylko większość smaku, ale przede wszystkim po obróbce cieplnej, pozostają jędrne i chrupiące.

Choć w sklepach pak choi jest coraz bardziej dostępne, bez trudu możemy uprawiać to warzywo w skrzynkach na balkonie lub w ogródkach. To roślina bardzo mało wymagająca. Wystarczy ziemia ogrodowa i regularne podlewanie, a już po kilku tygodniach możemy cieszyć się z własnych główek tej kapusty. Jadalne są całe główki, zarówno zielone liście, jak i białe ogonki. Im mniejsza kapusta, tym jest smaczniejsza, starsze mogą być lekko włókniste.

Ta delikatna i bardzo soczysta odmiana kapusty ma wiele prozdrowotnych właściwości. Zawiera mnóstwo witaminy A i C, a dodatkowo jest bogata w witaminę K, żelazo, kwas foliowy, magnez, miedź, fosfor i błonnik. Warzywo te ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, reguluje ciśnienie i pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Sposoby na młode ziemniaczki. Zachwycisz nimi całą rodzinę

Jak wykorzystać pak choi w kuchni?

Najprostszym i najczęściej spotykanym w kuchni chińskiej daniem jest lekkie duszenia przekrojonych wzdłuż na połówki główek kapusty, z dodatkiem oleju sezamowego i sosu sojowego. Taki dodatek do wszelkich innych dań znajdziemy praktycznie na każdym restauracyjnych stole w Kraju Środka.

Pak choi dusi się bardzo krótko, liście stają się miękkie, a ogonki jędrne i soczyste, więc używać ich możemy również do przeróżnych smażonych makaronów, z których słynie kuchnia Dalekiego Wschodu. Kapusta ta idealnie współgra z makaronem ryżowym i krewetkami, ale również z pikantną wołowiną czy wieprzowiną.

Można z niej również przygotować chrupiącą przekąskę. Wystarczy liście pak choi pokroić na paski, dokładnie osuszyć i smażyć przez dwie minuty w głębokim oleju. Po odsączeniu na papierze kuchennym chrupiące listki należy posolić i gotowe.

Oczywiście, jak każde zielone warzywo, kapusta pak choi idealnie nadaje się do przyrządzania wielu surówek i sałatek. Ale tu wykorzystujmy wyłącznie młode główki. Najlepsza będzie sałatka z pak choi, pomidorów, drobno posiekanej szalotki i szczypiorku. Dressing zrobimy z oleju, sosu sojowego, miodu, soli i pieprzu. Możemy też dodać szczyptę przyprawy pięciu smaków.

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm