Rosół pięciu przemian. Doskonała, rozgrzewająca zupa w sam raz na jesień

Ta smakowita, pełna aromatycznych przypraw zupa jest niezastąpiona szczególnie w sezonie jesienno- zimowym. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni, a także pomaga zwalczyć przeziębienie i infekcje.

Chińska zupa z kurczakaChińska zupa z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuchnia pięciu przemian opiera się na tradycyjnej medycynie chińskiej. Żywiołom takim jak drewno, ogień, ziemia, metal i woda, odpowiada kolejno pięć smaków: kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony. Tradycyjna medycyna chińska przykłada dużą wagę do życia w zgodzie z naturą, dlatego ważne, aby jeść sezonowe warzywa i owoce. Kuchnia pięciu przemian składa się w większości z produktów roślinnych, a mięso jada się dość rzadko. Wiosną i latem stawia się na produkty, które ochładzają organizm, a jesienią i zimą jada się dania rozgrzewające.

Przepis na rosół pięciu przemian

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kury
  • 400 g antrykotu
  • pęczek cząbru
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 duża cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • ½ korzenia selera
  • biała część pora
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 papryczka chili

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortilla ze sklepu. Trzymaj się od niej z daleka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy, czosnek, ocet, cząber i przypieczoną cebulę.
  2. Zagotowujemy i ściągamy szumowinę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  3. Po tym czasie dodajemy obraną marchewkę, selera, pietruszkę i pora. Gotujemy jeszcze godzinę.
  4. Wyjmujemy warzywa i cząber. Na koniec dodajemy pokrojoną papryczkę chili, pieprzymy i solimy do smaku.
  5. Zupę podajemy z pokrojonymi warzywami z rosołu, posypując talerze świeżą kolendrą.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja