WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Rosół pięciu przemian. Doskonała, rozgrzewająca zupa w sam raz na jesień

Ta smakowita, pełna aromatycznych przypraw zupa jest niezastąpiona szczególnie w sezonie jesienno- zimowym. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni, a także pomaga zwalczyć przeziębienie i infekcje.

Chińska zupa z kurczakaChińska zupa z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuchnia pięciu przemian opiera się na tradycyjnej medycynie chińskiej. Żywiołom takim jak drewno, ogień, ziemia, metal i woda, odpowiada kolejno pięć smaków: kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony. Tradycyjna medycyna chińska przykłada dużą wagę do życia w zgodzie z naturą, dlatego ważne, aby jeść sezonowe warzywa i owoce. Kuchnia pięciu przemian składa się w większości z produktów roślinnych, a mięso jada się dość rzadko. Wiosną i latem stawia się na produkty, które ochładzają organizm, a jesienią i zimą jada się dania rozgrzewające.

Przepis na rosół pięciu przemian

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kury
  • 400 g antrykotu
  • pęczek cząbru
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 duża cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • ½ korzenia selera
  • biała część pora
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 papryczka chili

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortilla ze sklepu. Trzymaj się od niej z daleka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy, czosnek, ocet, cząber i przypieczoną cebulę.
  2. Zagotowujemy i ściągamy szumowinę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  3. Po tym czasie dodajemy obraną marchewkę, selera, pietruszkę i pora. Gotujemy jeszcze godzinę.
  4. Wyjmujemy warzywa i cząber. Na koniec dodajemy pokrojoną papryczkę chili, pieprzymy i solimy do smaku.
  5. Zupę podajemy z pokrojonymi warzywami z rosołu, posypując talerze świeżą kolendrą.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru