Rosół pięciu przemian. Doskonała, rozgrzewająca zupa w sam raz na jesień
Ta smakowita, pełna aromatycznych przypraw zupa jest niezastąpiona szczególnie w sezonie jesienno- zimowym. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni, a także pomaga zwalczyć przeziębienie i infekcje.
Kuchnia pięciu przemian opiera się na tradycyjnej medycynie chińskiej. Żywiołom takim jak drewno, ogień, ziemia, metal i woda, odpowiada kolejno pięć smaków: kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony. Tradycyjna medycyna chińska przykłada dużą wagę do życia w zgodzie z naturą, dlatego ważne, aby jeść sezonowe warzywa i owoce. Kuchnia pięciu przemian składa się w większości z produktów roślinnych, a mięso jada się dość rzadko. Wiosną i latem stawia się na produkty, które ochładzają organizm, a jesienią i zimą jada się dania rozgrzewające.
Przepis na rosół pięciu przemian
Składniki:
- 1 porcja rosołowa z kury
- 400 g antrykotu
- pęczek cząbru
- ½ pęczka kolendry
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka kminu
- 1 duża cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- ½ korzenia selera
- biała część pora
- 5 ząbków czosnku
- 3 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 papryczka chili
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tortilla ze sklepu. Trzymaj się od niej z daleka
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy, czosnek, ocet, cząber i przypieczoną cebulę.
- Zagotowujemy i ściągamy szumowinę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny.
- Po tym czasie dodajemy obraną marchewkę, selera, pietruszkę i pora. Gotujemy jeszcze godzinę.
- Wyjmujemy warzywa i cząber. Na koniec dodajemy pokrojoną papryczkę chili, pieprzymy i solimy do smaku.
- Zupę podajemy z pokrojonymi warzywami z rosołu, posypując talerze świeżą kolendrą.