Rosół pięciu przemian. Doskonała, rozgrzewająca zupa w sam raz na jesień

Ta smakowita, pełna aromatycznych przypraw zupa jest niezastąpiona szczególnie w sezonie jesienno- zimowym. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni, a także pomaga zwalczyć przeziębienie i infekcje.

Chińska zupa z kurczakaChińska zupa z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuchnia pięciu przemian opiera się na tradycyjnej medycynie chińskiej. Żywiołom takim jak drewno, ogień, ziemia, metal i woda, odpowiada kolejno pięć smaków: kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony. Tradycyjna medycyna chińska przykłada dużą wagę do życia w zgodzie z naturą, dlatego ważne, aby jeść sezonowe warzywa i owoce. Kuchnia pięciu przemian składa się w większości z produktów roślinnych, a mięso jada się dość rzadko. Wiosną i latem stawia się na produkty, które ochładzają organizm, a jesienią i zimą jada się dania rozgrzewające.

Przepis na rosół pięciu przemian

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kury
  • 400 g antrykotu
  • pęczek cząbru
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 duża cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • ½ korzenia selera
  • biała część pora
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 papryczka chili

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortilla ze sklepu. Trzymaj się od niej z daleka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy, czosnek, ocet, cząber i przypieczoną cebulę.
  2. Zagotowujemy i ściągamy szumowinę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  3. Po tym czasie dodajemy obraną marchewkę, selera, pietruszkę i pora. Gotujemy jeszcze godzinę.
  4. Wyjmujemy warzywa i cząber. Na koniec dodajemy pokrojoną papryczkę chili, pieprzymy i solimy do smaku.
  5. Zupę podajemy z pokrojonymi warzywami z rosołu, posypując talerze świeżą kolendrą.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza