Rosół pięciu przemian. Doskonała, rozgrzewająca zupa w sam raz na jesień

Ta smakowita, pełna aromatycznych przypraw zupa jest niezastąpiona szczególnie w sezonie jesienno- zimowym. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni, a także pomaga zwalczyć przeziębienie i infekcje.

Chińska zupa z kurczakaChińska zupa z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuchnia pięciu przemian opiera się na tradycyjnej medycynie chińskiej. Żywiołom takim jak drewno, ogień, ziemia, metal i woda, odpowiada kolejno pięć smaków: kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony. Tradycyjna medycyna chińska przykłada dużą wagę do życia w zgodzie z naturą, dlatego ważne, aby jeść sezonowe warzywa i owoce. Kuchnia pięciu przemian składa się w większości z produktów roślinnych, a mięso jada się dość rzadko. Wiosną i latem stawia się na produkty, które ochładzają organizm, a jesienią i zimą jada się dania rozgrzewające.

Przepis na rosół pięciu przemian

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kury
  • 400 g antrykotu
  • pęczek cząbru
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 duża cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • ½ korzenia selera
  • biała część pora
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 papryczka chili

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortilla ze sklepu. Trzymaj się od niej z daleka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy, czosnek, ocet, cząber i przypieczoną cebulę.
  2. Zagotowujemy i ściągamy szumowinę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  3. Po tym czasie dodajemy obraną marchewkę, selera, pietruszkę i pora. Gotujemy jeszcze godzinę.
  4. Wyjmujemy warzywa i cząber. Na koniec dodajemy pokrojoną papryczkę chili, pieprzymy i solimy do smaku.
  5. Zupę podajemy z pokrojonymi warzywami z rosołu, posypując talerze świeżą kolendrą.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯