WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Dàn Huā Tāng, czyli chińska zupa jajeczna. Najlepsze remedium na przeziębienie

Smaczna, prosta i rozgrzewająca. Chińska zupa jajeczna wzmocni wasz organizm, nawodni, a także pomoże zwalczyć gorączkę. Ta wywodząca się z tradycyjnej medycyny chińskiej zupa jest doskonała na przeziębienie nie tylko ze względu na jej właściwości lecznicze, ale również prostotę wykonania. Kiedy jesteśmy przeziębieni, nie mamy przecież siły gotować rosołu przez trzy godziny, a tę zupę przygotujecie w zaledwie 15 minut.

Chińska zupa jajecznaChińska zupa jajeczna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HEAD Productions

Według chińskiej mitologii ziemia powstała z jajka. W jednym z mitów stworzenia, Bóg Pangu po 18000 lat wykluwa się z jajka, rozbijając je siekierą na dwie części, które razem tworzą niebo i ziemię. Nie wiemy, kiedy dokładnie powstał przepis na zupę jajeczną, ale historycy uważają, że jada się ją od co najmniej od tysięcy lat. W końcu w Chinach i Egipcie ptactwo udomowiono już około 1400 r p.n.e. Taki sposób przyrządzania zupy nie ogranicza się jednak do Chin. Znamy przecież cytrynowo-jajeczną grecką zupę avgolemono czy francuską czosnkową tourin.

Zupa na przeziębienie

Chińska zupa jajeczna wspomoże was w walce z przeziębieniem. Właśnie w tym celu, od wieków używana jest w tradycyjnej medycynie chińskiej. Imbir, który dodajemy do zupy, działa rozgrzewająco, napotnie i przeciwzapalnie. Czosnek to naturalny antybiotyk, który działa antybakteryjnie i wzmacnia odporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ucho judasza. Tajemniczy i niedoceniany w Polsce grzyb, który jest hitem w Azji

Przepis na chińską zupę jajeczną

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 spory kawałek imbiru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzewamy oliwę. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę.
  2. Czosnek i imbir drobno siekamy i wraz z cebulą wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
  3. Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Dodajemy kurkumę, mieszamy i wlewamy bulion.
  4. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Solimy i pieprzymy.
  5. Do niewielkiej miski wbijamy 2 jajka i lekko roztrzepujemy je widelcem lub rózgą.
  6. Jajka wlewamy do gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze niecałą minutę.

Różnice regionalne

Niemal każdy region Chin ma własny sposób na przygotowanie Dàn Huā Tāng. Na południu kraju zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, a z kolei mieszkańcy północnych regionów lubią dodawać do niej pomidory, kukurydzę i groszek.

Jeżeli macie akurat pełną lodówkę, możecie wzbogacić podstawową recepturę przyprawami lub świeżymi warzywami. Dzięki temu zupa będzie jeszcze smaczniejsza, a także zyska dodatkowe składniki odżywcze. Najpopularniejsze dodatki to:

  • biały pieprz
  • wodorosty nori
  • pomidory
  • szpinak
  • kukurydza
  • groszek
  • krewetki (suszone lub świeże)

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru