Dàn Huā Tāng, czyli chińska zupa jajeczna. Najlepsze remedium na przeziębienie

Smaczna, prosta i rozgrzewająca. Chińska zupa jajeczna wzmocni wasz organizm, nawodni, a także pomoże zwalczyć gorączkę. Ta wywodząca się z tradycyjnej medycyny chińskiej zupa jest doskonała na przeziębienie nie tylko ze względu na jej właściwości lecznicze, ale również prostotę wykonania. Kiedy jesteśmy przeziębieni, nie mamy przecież siły gotować rosołu przez trzy godziny, a tę zupę przygotujecie w zaledwie 15 minut.

Chińska zupa jajecznaChińska zupa jajeczna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HEAD Productions

Według chińskiej mitologii ziemia powstała z jajka. W jednym z mitów stworzenia, Bóg Pangu po 18000 lat wykluwa się z jajka, rozbijając je siekierą na dwie części, które razem tworzą niebo i ziemię. Nie wiemy, kiedy dokładnie powstał przepis na zupę jajeczną, ale historycy uważają, że jada się ją od co najmniej od tysięcy lat. W końcu w Chinach i Egipcie ptactwo udomowiono już około 1400 r p.n.e. Taki sposób przyrządzania zupy nie ogranicza się jednak do Chin. Znamy przecież cytrynowo-jajeczną grecką zupę avgolemono czy francuską czosnkową tourin.

Zupa na przeziębienie

Chińska zupa jajeczna wspomoże was w walce z przeziębieniem. Właśnie w tym celu, od wieków używana jest w tradycyjnej medycynie chińskiej. Imbir, który dodajemy do zupy, działa rozgrzewająco, napotnie i przeciwzapalnie. Czosnek to naturalny antybiotyk, który działa antybakteryjnie i wzmacnia odporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ucho judasza. Tajemniczy i niedoceniany w Polsce grzyb, który jest hitem w Azji

Przepis na chińską zupę jajeczną

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 spory kawałek imbiru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzewamy oliwę. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę.
  2. Czosnek i imbir drobno siekamy i wraz z cebulą wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
  3. Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Dodajemy kurkumę, mieszamy i wlewamy bulion.
  4. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Solimy i pieprzymy.
  5. Do niewielkiej miski wbijamy 2 jajka i lekko roztrzepujemy je widelcem lub rózgą.
  6. Jajka wlewamy do gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze niecałą minutę.

Różnice regionalne

Niemal każdy region Chin ma własny sposób na przygotowanie Dàn Huā Tāng. Na południu kraju zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, a z kolei mieszkańcy północnych regionów lubią dodawać do niej pomidory, kukurydzę i groszek.

Jeżeli macie akurat pełną lodówkę, możecie wzbogacić podstawową recepturę przyprawami lub świeżymi warzywami. Dzięki temu zupa będzie jeszcze smaczniejsza, a także zyska dodatkowe składniki odżywcze. Najpopularniejsze dodatki to:

  • biały pieprz
  • wodorosty nori
  • pomidory
  • szpinak
  • kukurydza
  • groszek
  • krewetki (suszone lub świeże)

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek