Dàn Huā Tāng, czyli chińska zupa jajeczna. Najlepsze remedium na przeziębienie
Smaczna, prosta i rozgrzewająca. Chińska zupa jajeczna wzmocni wasz organizm, nawodni, a także pomoże zwalczyć gorączkę. Ta wywodząca się z tradycyjnej medycyny chińskiej zupa jest doskonała na przeziębienie nie tylko ze względu na jej właściwości lecznicze, ale również prostotę wykonania. Kiedy jesteśmy przeziębieni, nie mamy przecież siły gotować rosołu przez trzy godziny, a tę zupę przygotujecie w zaledwie 15 minut.
Według chińskiej mitologii ziemia powstała z jajka. W jednym z mitów stworzenia, Bóg Pangu po 18000 lat wykluwa się z jajka, rozbijając je siekierą na dwie części, które razem tworzą niebo i ziemię. Nie wiemy, kiedy dokładnie powstał przepis na zupę jajeczną, ale historycy uważają, że jada się ją od co najmniej od tysięcy lat. W końcu w Chinach i Egipcie ptactwo udomowiono już około 1400 r p.n.e. Taki sposób przyrządzania zupy nie ogranicza się jednak do Chin. Znamy przecież cytrynowo-jajeczną grecką zupę avgolemono czy francuską czosnkową tourin.
Zupa na przeziębienie
Chińska zupa jajeczna wspomoże was w walce z przeziębieniem. Właśnie w tym celu, od wieków używana jest w tradycyjnej medycynie chińskiej. Imbir, który dodajemy do zupy, działa rozgrzewająco, napotnie i przeciwzapalnie. Czosnek to naturalny antybiotyk, który działa antybakteryjnie i wzmacnia odporność.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ucho judasza. Tajemniczy i niedoceniany w Polsce grzyb, który jest hitem w Azji
Przepis na chińską zupę jajeczną
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 spory kawałek imbiru
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzewamy oliwę. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę.
- Czosnek i imbir drobno siekamy i wraz z cebulą wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
- Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Dodajemy kurkumę, mieszamy i wlewamy bulion.
- Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Solimy i pieprzymy.
- Do niewielkiej miski wbijamy 2 jajka i lekko roztrzepujemy je widelcem lub rózgą.
- Jajka wlewamy do gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze niecałą minutę.
Różnice regionalne
Niemal każdy region Chin ma własny sposób na przygotowanie Dàn Huā Tāng. Na południu kraju zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, a z kolei mieszkańcy północnych regionów lubią dodawać do niej pomidory, kukurydzę i groszek.
Jeżeli macie akurat pełną lodówkę, możecie wzbogacić podstawową recepturę przyprawami lub świeżymi warzywami. Dzięki temu zupa będzie jeszcze smaczniejsza, a także zyska dodatkowe składniki odżywcze. Najpopularniejsze dodatki to:
- biały pieprz
- wodorosty nori
- pomidory
- szpinak
- kukurydza
- groszek
- krewetki (suszone lub świeże)