Pulpeciki z chińskimi warzywami. Szybko i smacznie
Smakowita wersja pulpecików z mięsa mielonego. Zamiast sosu pomidorowego, pieczarkowego czy koperkowego, przygotuj gulasz z mieszanki chińskich warzyw. Rodzina z pewnością doceni taką odmianę. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia chińska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- sól
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do smażenia
Składniki na sos z warzywami:
- 900 g mieszanki warzyw chińskich
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty curry czerwonej
- 4 szt. chili
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- sól
Przepis
- Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję paprykę ostrą, bułkę tartą, sól, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Następnie z mięsa robię małe kuleczki, obtaczam w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju.
- Na drugiej większej patelni smażę obrany, przeciśnięty przez praskie czosnek, owoce suszone chili oraz warzywa chińskie. Pod koniec smażenia podlewam jedną szklanką wody, dodaję pastę curry czerwoną, przyprawę curry w proszku, sos sojowy i zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minuty gotuję.
- Podaję z ryżem
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl