Polędwiczki duszone z fasolką po chińsku. Rodzinna porcja

Miękkie mięso, chrupiące warzywa i aromatyczny sos. Brzmi pysznie? Na obiad proponujemy duszoną polędwiczkę w azjatyckim stylu. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Polędwiczki duszone z fasolką po chińsku. Rodzinna porcjaPolędwiczki duszone z fasolką po chińsku. Rodzinna porcja
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 1 opakowanie marchewek mini
  • 5 dag grzybów suszonych mun
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól

Przepis

  • Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia.
  • Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy niepotrzebne błonki i kroimy w paski. Do mięsa wlewamy jasny sos sojowy, wsypujemy skrobię ziemniaczaną oraz sól. Dokładnie mieszamy.
  • Imbir i czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy obraną z nasion, umytą, pokrojoną w krążki papryczkę chili. Następnie dodajemy mięso i smażymy do chwili uzyskania brązowego koloru. Podlewamy ½ szklanką wody i gotujemy do miękkości mięsa.
  • Grzyby odlewamy z wody i kroimy w podłużne paski, łączymy z polędwiczkami.
  • Do naczynia wlewamy ½ szklanki wody, ciemny sos sojowy, miód i ocet. Dokładnie mieszamy i wlewamy do mięsa.
  • Na koniec dodajemy fasolkę szparagową oraz marchewki. Gotujemy do miękkości warzyw.
  • Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości