Pędy bambusa - jak je wykorzystać w kuchni?

Bambus kojarzy nam się przede wszystkim z tropikalną rośliną, która rośnie w błyskawicznym tempie, przyrastając nawet do 80 centymetrów dziennie. W kuchniach azjatyckich bambus jest jednak od wieków wykorzystywany jako warzywo. Na świecie rośnie ponad 1500 gatunków bambusa, z czego jadalnych jest przeszło 100.

Pedy bambusaJedna porcja bambusa zapewni nam ponad 10 procent zapotrzebowania na błonnik
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Do jedzenia nadają się młode pędy bambusa, ścinane, kiedy nie osiągną jeszcze 30 centymetrów. Mają one delikatny, lekko słodki, a zarazem gorzkawy smak. Na surowo kiełki czy pędy bambusa są ciężkostrawne, dlatego przed użyciem w kuchni należy je obgotować przez około pół godziny. W Europie znajdziemy już przetworzone pędy bambusa, w słoikach lub puszkach, dlatego ta część obróbki nam odpada.

Dlaczego warto jeść pędy bambusa?

Przede wszystkim są one niskokaloryczne. Cała szklanka pędów to tylko 14 kalorii. Zawierają one również niewiele cukru, ale za to mnóstwo dobrze przyswajalnego błonnika. Jedna porcja bambusa zapewni nam ponad 10 procent zapotrzebowania na błonnik. Jeśli więc odchudzamy się, włączmy pędy bambusa do naszej diety.

Wśród wielu mikroelementów, jakie ta roślina zawiera, wyróżnia się potas. Bambus to jeden z produktów, który jest prawdziwą potasową bombą. A przypomnijmy, że pierwiastek ten jest odpowiedzialny chociażby za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i działanie układu krwionośnego.

Najpopularniejsze dania chińskiej kuchni

Oprócz potasu, w pędach znajdziemy wiele witamin i innych mikroelementów. Witamina A, witamina B6, witamina E, tiamina, ryboflawina, niacyna czy kwas foliowy to tylko niektóre z nich. Wymienić także trzeba magnez, fosfor, wapń, sód, cynk, miedź, mangan, selen i żelazo. Słowem: w pędach bambusa są wszelkie substancje, które pomogą zachować nam zdrowie.

W wielu roślinach znajdują się również bardzo potrzebne nam związki fitochemiczne. Nie inaczej jest w przypadku bambusa. Pędy tej rośliny zawierają naturalne lignany, pomagające zwalczyć infekcje bakteryjne, wirusowe czy grzybicze. Z kolei kwasy fenolowe pomagają w utrzymaniu w dobrej kondycji i mają właściwości przeciwzapalne.

Kuchnia chińska
© 123RF

Jak wykorzystać pędy bambusa w kuchni?

Jeśli mamy do dyspozycji świeże, usuwamy z nich osłonki, moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie gotujemy, podobnie jak szparagi. Te z puszki od razu nadają się dojedzenia. Bambus wykorzystujemy w różnego rodzaju sałatkach, surówkach i potrawach warzywnych. Możemy go piec, smażyć, np. jako dodatek do jajecznicy.

Bardzo popularne są również potrawy stir fry, czyli szybko smażone w woku. Bambus, który jest chrupki, nadaje takim daniom dodatkową, bardzo ciekawą konsystencję. Pamiętajmy jednak, by zbyt długo pędów nie dusić czy nie smażyć. Stają się one gumowate. A to właśnie chrupkość jest ich ogromną zaletą.

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀