Pędy bambusa - jak je wykorzystać w kuchni?
Bambus kojarzy nam się przede wszystkim z tropikalną rośliną, która rośnie w błyskawicznym tempie, przyrastając nawet do 80 centymetrów dziennie. W kuchniach azjatyckich bambus jest jednak od wieków wykorzystywany jako warzywo. Na świecie rośnie ponad 1500 gatunków bambusa, z czego jadalnych jest przeszło 100.
Do jedzenia nadają się młode pędy bambusa, ścinane, kiedy nie osiągną jeszcze 30 centymetrów. Mają one delikatny, lekko słodki, a zarazem gorzkawy smak. Na surowo kiełki czy pędy bambusa są ciężkostrawne, dlatego przed użyciem w kuchni należy je obgotować przez około pół godziny. W Europie znajdziemy już przetworzone pędy bambusa, w słoikach lub puszkach, dlatego ta część obróbki nam odpada.
Dlaczego warto jeść pędy bambusa?
Przede wszystkim są one niskokaloryczne. Cała szklanka pędów to tylko 14 kalorii. Zawierają one również niewiele cukru, ale za to mnóstwo dobrze przyswajalnego błonnika. Jedna porcja bambusa zapewni nam ponad 10 procent zapotrzebowania na błonnik. Jeśli więc odchudzamy się, włączmy pędy bambusa do naszej diety.
Wśród wielu mikroelementów, jakie ta roślina zawiera, wyróżnia się potas. Bambus to jeden z produktów, który jest prawdziwą potasową bombą. A przypomnijmy, że pierwiastek ten jest odpowiedzialny chociażby za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i działanie układu krwionośnego.
Najpopularniejsze dania chińskiej kuchni
Oprócz potasu, w pędach znajdziemy wiele witamin i innych mikroelementów. Witamina A, witamina B6, witamina E, tiamina, ryboflawina, niacyna czy kwas foliowy to tylko niektóre z nich. Wymienić także trzeba magnez, fosfor, wapń, sód, cynk, miedź, mangan, selen i żelazo. Słowem: w pędach bambusa są wszelkie substancje, które pomogą zachować nam zdrowie.
W wielu roślinach znajdują się również bardzo potrzebne nam związki fitochemiczne. Nie inaczej jest w przypadku bambusa. Pędy tej rośliny zawierają naturalne lignany, pomagające zwalczyć infekcje bakteryjne, wirusowe czy grzybicze. Z kolei kwasy fenolowe pomagają w utrzymaniu w dobrej kondycji i mają właściwości przeciwzapalne.
Jak wykorzystać pędy bambusa w kuchni?
Jeśli mamy do dyspozycji świeże, usuwamy z nich osłonki, moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie gotujemy, podobnie jak szparagi. Te z puszki od razu nadają się dojedzenia. Bambus wykorzystujemy w różnego rodzaju sałatkach, surówkach i potrawach warzywnych. Możemy go piec, smażyć, np. jako dodatek do jajecznicy.
Bardzo popularne są również potrawy stir fry, czyli szybko smażone w woku. Bambus, który jest chrupki, nadaje takim daniom dodatkową, bardzo ciekawą konsystencję. Pamiętajmy jednak, by zbyt długo pędów nie dusić czy nie smażyć. Stają się one gumowate. A to właśnie chrupkość jest ich ogromną zaletą.
Zobacz też: