Smaki Polski: szagówki poznańskie

Smaczne danie mączne serwowane w aromatycznym sosie i kapustą. Nic dziwnego, że ta potrawa wciąż gości w wielu polskich domach. Po smażonym serze przyszedł czas na kolejny przysmak prosto z Wielkopolski. Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" przedstawiamy poznańskie szagówki.

Smaki Polski: szagówki poznańskie
Źródło zdjęć: © 123RF

Nazwa "szagówki" najprawdopodobniej wywodzi się z gwary wielkopolskiej, w której "iść na szagę" oznacza iść na skróty, czy też na ukos. To smaczne mączne danie wielu osobom może się wydawać znane. Szagówki bowiem występują w kuchniach regionalnych w całej Polsce. Jednak poza tym obszarem nazywane są po prostu "kopytkami". W Wielkopolsce podawane są głównie jako danie obiadowe z mięsnymi lub grzybowymi sosami albo skwarkami. Spotkamy je także z bułką tartą i rozpuszczonym masłem. Często serwowane są także w towarzystwie zasmażonej kapusty lub surówek.

Przepis na szagówski poznańskie

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

*Przygotowanie: *ziemniaki gotujemy, studzimy i mielimy. Łączymy je z mąką, jajkiem i solą. Ugniatamy, aż do momentu wyrobienia ciasta. Formujemy z niego wałki, spłaszczamy i kroimy na ukos mniejsze kawałki przypominające romby. Szagówki wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Wyjmujemy je, gdy zaczną pływać po powierzchni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane