Smaki Polski: szagówki poznańskie

Smaczne danie mączne serwowane w aromatycznym sosie i kapustą. Nic dziwnego, że ta potrawa wciąż gości w wielu polskich domach. Po smażonym serze przyszedł czas na kolejny przysmak prosto z Wielkopolski. Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" przedstawiamy poznańskie szagówki.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Nazwa "szagówki" najprawdopodobniej wywodzi się z gwary wielkopolskiej, w której "iść na szagę" oznacza iść na skróty, czy też na ukos. To smaczne mączne danie wielu osobom może się wydawać znane. Szagówki bowiem występują w kuchniach regionalnych w całej Polsce. Jednak poza tym obszarem nazywane są po prostu "kopytkami". W Wielkopolsce podawane są głównie jako danie obiadowe z mięsnymi lub grzybowymi sosami albo skwarkami. Spotkamy je także z bułką tartą i rozpuszczonym masłem. Często serwowane są także w towarzystwie zasmażonej kapusty lub surówek.

Przepis na szagówski poznańskie

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

*Przygotowanie: *ziemniaki gotujemy, studzimy i mielimy. Łączymy je z mąką, jajkiem i solą. Ugniatamy, aż do momentu wyrobienia ciasta. Formujemy z niego wałki, spłaszczamy i kroimy na ukos mniejsze kawałki przypominające romby. Szagówki wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Wyjmujemy je, gdy zaczną pływać po powierzchni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja