Trwa ładowanie...

Smaki Polski: szagówki poznańskie

Smaczne danie mączne serwowane w aromatycznym sosie i kapustą. Nic dziwnego, że ta potrawa wciąż gości w wielu polskich domach. Po smażonym serze przyszedł czas na kolejny przysmak prosto z Wielkopolski. Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" przedstawiamy poznańskie szagówki.

Smaki Polski: szagówki poznańskieŹródło: 123RF
d13qfln
d13qfln

Nazwa "szagówki" najprawdopodobniej wywodzi się z gwary wielkopolskiej, w której "iść na szagę" oznacza iść na skróty, czy też na ukos. To smaczne mączne danie wielu osobom może się wydawać znane. Szagówki bowiem występują w kuchniach regionalnych w całej Polsce. Jednak poza tym obszarem nazywane są po prostu "kopytkami". W Wielkopolsce podawane są głównie jako danie obiadowe z mięsnymi lub grzybowymi sosami albo skwarkami. Spotkamy je także z bułką tartą i rozpuszczonym masłem. Często serwowane są także w towarzystwie zasmażonej kapusty lub surówek.

Przepis na szagówski poznańskie

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

*Przygotowanie: *ziemniaki gotujemy, studzimy i mielimy. Łączymy je z mąką, jajkiem i solą. Ugniatamy, aż do momentu wyrobienia ciasta. Formujemy z niego wałki, spłaszczamy i kroimy na ukos mniejsze kawałki przypominające romby. Szagówki wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Wyjmujemy je, gdy zaczną pływać po powierzchni.

d13qfln

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d13qfln
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13qfln
Więcej tematów