Idealne kopytka. Jak je przygotować? Z czym podać kopytka?

Jeśli zostaną nam ziemniaki z obiadu, pod żadnym pozorem ich nie wyrzucajmy. Możemy je odgrzać, odsmażyć, ale przede wszystkim wykorzystać do przygotowania kopytek, jednych z najpopularniejszych polskich klusek. Co zrobić, by kopytka wyszły nam idealnie, czyli były miękkie i jednocześnie nie rozpadały się podczas gotowania? Oto kilka naszych wskazówek.

Kopytka
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Jakie ziemniaki wybrać na kopytka?

Bardzo ważny jest rodzaj ziemniaków. Powinny być one sypkie, nie twarde, łatwe do rozgniecenia. Muszą być, oczywiście, ugotowane do miękkości i dokładnie odparowane. Najlepsze są te, które ugotowaliśmy dzień wcześniej. Mogą być nawet lekko podsuszone.

Ziemniaki najlepiej przecisnąć przez praskę, ale równie dobrze można je zmielić w maszynce. Ważne, byśmy nie pozostawili grudek, musimy uzyskać bardzo gładką masę.

Pozostałymi składnikami kopytek są mąka pszenna i ziemniaczana, jajka, sól i olej. Idealne proporcje to: pół kilograma ziemniaków, pół szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, jedno jajko i jedno żółtko, łyżka oleju i szczypta soli. Zmielone lub przeciśnięte ziemniaki wyrzucamy na blat stołu, na to wysypujemy mąki i sól, lekko zagniatamy, formujemy kopczyk, wbijamy do środka jajka i wlewamy olej.

Wszystko zagniatamy do uzyskania ścisłego ciasta. Formujemy wałek o średnicy mniej więcej trzech centymetrów i odcinamy z niego pod lekkim kątem kluski. Układamy je na desce oprószonej mąką.

Jak gotować kopytka?

Kluski gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy je natychmiast i przekładamy na lekko posmarowany masłem półmisek.

Z czym podać kopytka?

Kopytka podajemy przede wszystkim z różnego rodzaju sosami. Idealny jest sos grzybowy, który zrobimy zarówno z grzybów świeżych, jak i suszonych. Świetny jest również sos warzywny, przygotowywany z uduszonych na oliwie, wcześniej startych na tarce takich warzyw jak marchewka, seler czy pietruszka albo pasternak. Możemy też podać kopytka jedynie polane roztopionym masłem lub z usmażoną bułką tartą. Kopytka to także doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs duszonych, potrawek i gulaszy.

Podstawowy przepis na polskie kopytka

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀