Idealne kopytka. Jak je przygotować? Z czym podać kopytka?

Jeśli zostaną nam ziemniaki z obiadu, pod żadnym pozorem ich nie wyrzucajmy. Możemy je odgrzać, odsmażyć, ale przede wszystkim wykorzystać do przygotowania kopytek, jednych z najpopularniejszych polskich klusek. Co zrobić, by kopytka wyszły nam idealnie, czyli były miękkie i jednocześnie nie rozpadały się podczas gotowania? Oto kilka naszych wskazówek.

Kopytka
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska
11

Jakie ziemniaki wybrać na kopytka?

Bardzo ważny jest rodzaj ziemniaków. Powinny być one sypkie, nie twarde, łatwe do rozgniecenia. Muszą być, oczywiście, ugotowane do miękkości i dokładnie odparowane. Najlepsze są te, które ugotowaliśmy dzień wcześniej. Mogą być nawet lekko podsuszone.

Ziemniaki najlepiej przecisnąć przez praskę, ale równie dobrze można je zmielić w maszynce. Ważne, byśmy nie pozostawili grudek, musimy uzyskać bardzo gładką masę.

Pozostałymi składnikami kopytek są mąka pszenna i ziemniaczana, jajka, sól i olej. Idealne proporcje to: pół kilograma ziemniaków, pół szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, jedno jajko i jedno żółtko, łyżka oleju i szczypta soli. Zmielone lub przeciśnięte ziemniaki wyrzucamy na blat stołu, na to wysypujemy mąki i sól, lekko zagniatamy, formujemy kopczyk, wbijamy do środka jajka i wlewamy olej.

Wszystko zagniatamy do uzyskania ścisłego ciasta. Formujemy wałek o średnicy mniej więcej trzech centymetrów i odcinamy z niego pod lekkim kątem kluski. Układamy je na desce oprószonej mąką.

Jak gotować kopytka?

Kluski gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy je natychmiast i przekładamy na lekko posmarowany masłem półmisek.

Z czym podać kopytka?

Kopytka podajemy przede wszystkim z różnego rodzaju sosami. Idealny jest sos grzybowy, który zrobimy zarówno z grzybów świeżych, jak i suszonych. Świetny jest również sos warzywny, przygotowywany z uduszonych na oliwie, wcześniej startych na tarce takich warzyw jak marchewka, seler czy pietruszka albo pasternak. Możemy też podać kopytka jedynie polane roztopionym masłem lub z usmażoną bułką tartą. Kopytka to także doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs duszonych, potrawek i gulaszy.

Podstawowy przepis na polskie kopytka

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne