Idealne kopytka. Jak je przygotować? Z czym podać kopytka?

Jeśli zostaną nam ziemniaki z obiadu, pod żadnym pozorem ich nie wyrzucajmy. Możemy je odgrzać, odsmażyć, ale przede wszystkim wykorzystać do przygotowania kopytek, jednych z najpopularniejszych polskich klusek. Co zrobić, by kopytka wyszły nam idealnie, czyli były miękkie i jednocześnie nie rozpadały się podczas gotowania? Oto kilka naszych wskazówek.

Kopytka
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Jakie ziemniaki wybrać na kopytka?

Bardzo ważny jest rodzaj ziemniaków. Powinny być one sypkie, nie twarde, łatwe do rozgniecenia. Muszą być, oczywiście, ugotowane do miękkości i dokładnie odparowane. Najlepsze są te, które ugotowaliśmy dzień wcześniej. Mogą być nawet lekko podsuszone.

Ziemniaki najlepiej przecisnąć przez praskę, ale równie dobrze można je zmielić w maszynce. Ważne, byśmy nie pozostawili grudek, musimy uzyskać bardzo gładką masę.

Pozostałymi składnikami kopytek są mąka pszenna i ziemniaczana, jajka, sól i olej. Idealne proporcje to: pół kilograma ziemniaków, pół szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, jedno jajko i jedno żółtko, łyżka oleju i szczypta soli. Zmielone lub przeciśnięte ziemniaki wyrzucamy na blat stołu, na to wysypujemy mąki i sól, lekko zagniatamy, formujemy kopczyk, wbijamy do środka jajka i wlewamy olej.

Wszystko zagniatamy do uzyskania ścisłego ciasta. Formujemy wałek o średnicy mniej więcej trzech centymetrów i odcinamy z niego pod lekkim kątem kluski. Układamy je na desce oprószonej mąką.

Jak gotować kopytka?

Kluski gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy je natychmiast i przekładamy na lekko posmarowany masłem półmisek.

Z czym podać kopytka?

Kopytka podajemy przede wszystkim z różnego rodzaju sosami. Idealny jest sos grzybowy, który zrobimy zarówno z grzybów świeżych, jak i suszonych. Świetny jest również sos warzywny, przygotowywany z uduszonych na oliwie, wcześniej startych na tarce takich warzyw jak marchewka, seler czy pietruszka albo pasternak. Możemy też podać kopytka jedynie polane roztopionym masłem lub z usmażoną bułką tartą. Kopytka to także doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs duszonych, potrawek i gulaszy.

Podstawowy przepis na polskie kopytka

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥