Kopytka z buraków z masłem szałwiowym i orzechami
Kopytka z buraków z masłem szałwiowym są miłą alternatywą dla kopytek w tradycyjnej wersji. Te są odrobinę bardziej wykwintne i świetnie sprawdzą się podczas uroczystych obiadów. Szałwia, orzechy i masło do buraków to dodatek idealny.
Kopytka z buraków z masłem szałwiowym są miłą alternatywą dla kopytek w tradycyjnej wersji. Te są odrobinę bardziej wykwintne i świetnie sprawdzą się podczas uroczystych obiadów. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka przepisu i bloga "Justmydelicious", szałwia, orzechy i masło do buraków to dodatek idealny.
Składniki na kopytka z buraków (ok. 40 sztuk):
200 g puree z buraków
ok. 100 g mąki pszennej
ok. 100 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
ok. 1/4 szklanki wody
Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, zwarte ciasto. Uformuj z niego wałek i przy pomocy noża pokrój go na małe części. Każdą z nich przeturlaj przez specjalny przyrząd do przygotowywania gnocchi lub po prostu przez widelec tak, aby powstały rowki. Kopytka wrzuć do wrzątku i gotuj do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź.
Dodatkowo:
ok. 100 g masła
kilka listków świeżej szałwii
orzechy włoskie
Masło roztop na patelni z dodatkiem posiekanej szałwii oraz orzechów. Wrzuć na nią również ugotowane i odcedzone gnocchi. Podsmażaj przez kilka minut, a następnie podawaj.
Sugestie autorki: ciasto nie powinno przywierać do dłoni. W razie potrzeby dodaj do niego więcej mąki. Aby zrobić puree z buraków, warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości. Następnie zblenduj na puree i już. Kopytka można zamrozić. Ugotowane kopytka rozłóż na tacy, włóż ją do zamrażarki. Kiedy kopytka będą zamrożone przerzuć je do woreczka i przechowuj w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy. Gdy zechcesz je zjeść, po prostu wrzuć je do wrzątku i gotuj do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.
Wersja light: część lub całość obu mąk zastąp mąką żytnią lub razową. Kopytka możesz też ugotować na parze.
Więcej przepisów autorki na www.justmydelicious.com