Kopytka z buraków z masłem szałwiowym i orzechami

Kopytka z buraków z masłem szałwiowym są miłą alternatywą dla kopytek w tradycyjnej wersji. Te są odrobinę bardziej wykwintne i świetnie sprawdzą się podczas uroczystych obiadów. Szałwia, orzechy i masło do buraków to dodatek idealny.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Kopytka z buraków z masłem szałwiowym są miłą alternatywą dla kopytek w tradycyjnej wersji. Te są odrobinę bardziej wykwintne i świetnie sprawdzą się podczas uroczystych obiadów. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka przepisu i bloga "Justmydelicious", szałwia, orzechy i masło do buraków to dodatek idealny.

Składniki na kopytka z buraków (ok. 40 sztuk):

200 g puree z buraków
ok. 100 g mąki pszennej
ok. 100 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
ok. 1/4 szklanki wody

Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, zwarte ciasto. Uformuj z niego wałek i przy pomocy noża pokrój go na małe części. Każdą z nich przeturlaj przez specjalny przyrząd do przygotowywania gnocchi lub po prostu przez widelec tak, aby powstały rowki. Kopytka wrzuć do wrzątku i gotuj do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź.

Dodatkowo:

ok. 100 g masła
kilka listków świeżej szałwii
orzechy włoskie

Masło roztop na patelni z dodatkiem posiekanej szałwii oraz orzechów. Wrzuć na nią również ugotowane i odcedzone gnocchi. Podsmażaj przez kilka minut, a następnie podawaj.

Sugestie autorki: ciasto nie powinno przywierać do dłoni. W razie potrzeby dodaj do niego więcej mąki. Aby zrobić puree z buraków, warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości. Następnie zblenduj na puree i już. Kopytka można zamrozić. Ugotowane kopytka rozłóż na tacy, włóż ją do zamrażarki. Kiedy kopytka będą zamrożone przerzuć je do woreczka i przechowuj w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy. Gdy zechcesz je zjeść, po prostu wrzuć je do wrzątku i gotuj do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.

Wersja light: część lub całość obu mąk zastąp mąką żytnią lub razową. Kopytka możesz też ugotować na parze.

Więcej przepisów autorki na www.justmydelicious.com

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia