Kopytka z buraków z masłem szałwiowym i orzechami

Kopytka z buraków z masłem szałwiowym są miłą alternatywą dla kopytek w tradycyjnej wersji. Te są odrobinę bardziej wykwintne i świetnie sprawdzą się podczas uroczystych obiadów. Szałwia, orzechy i masło do buraków to dodatek idealny.

Kopytka z buraków z masłem szałwiowym i orzechami
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Kopytka z buraków z masłem szałwiowym są miłą alternatywą dla kopytek w tradycyjnej wersji. Te są odrobinę bardziej wykwintne i świetnie sprawdzą się podczas uroczystych obiadów. Jak podkreśla Paulina Krajewska, autorka przepisu i bloga "Justmydelicious", szałwia, orzechy i masło do buraków to dodatek idealny.

Składniki na kopytka z buraków (ok. 40 sztuk):

200 g puree z buraków
ok. 100 g mąki pszennej
ok. 100 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
ok. 1/4 szklanki wody

Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, zwarte ciasto. Uformuj z niego wałek i przy pomocy noża pokrój go na małe części. Każdą z nich przeturlaj przez specjalny przyrząd do przygotowywania gnocchi lub po prostu przez widelec tak, aby powstały rowki. Kopytka wrzuć do wrzątku i gotuj do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź.

Dodatkowo:

ok. 100 g masła
kilka listków świeżej szałwii
orzechy włoskie

Masło roztop na patelni z dodatkiem posiekanej szałwii oraz orzechów. Wrzuć na nią również ugotowane i odcedzone gnocchi. Podsmażaj przez kilka minut, a następnie podawaj.

Sugestie autorki: ciasto nie powinno przywierać do dłoni. W razie potrzeby dodaj do niego więcej mąki. Aby zrobić puree z buraków, warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i upiecz w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości. Następnie zblenduj na puree i już. Kopytka można zamrozić. Ugotowane kopytka rozłóż na tacy, włóż ją do zamrażarki. Kiedy kopytka będą zamrożone przerzuć je do woreczka i przechowuj w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy. Gdy zechcesz je zjeść, po prostu wrzuć je do wrzątku i gotuj do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.

Wersja light: część lub całość obu mąk zastąp mąką żytnią lub razową. Kopytka możesz też ugotować na parze.

Więcej przepisów autorki na www.justmydelicious.com

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć