Kopytka. Łatwo, szybko i smacznie
Do aromatycznego sosu, pieczonego mięsa czy okraszone przyrumienionymi skwarkami. Kopytka zawsze smakują wybornie, także w wersji na słodko. Ich przygotowanie jest proste, choć jeśli chcesz zrobić je po raz pierwszy, mogą przysporzyć nieco problemów. Jak je przyrządzić? Mamy sprawdzony przepis i kilka praktycznych rad, dzięki którym twoje kopytka będą idealne.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Kopytka to typowo polskie danie z mąki pszennej i ziemniaków, które uwielbia każdy – mamy i babcie za prostotę i szybkość wykonania, a wszyscy za smak, który na myśl przywodzi smaki dzieciństwa. Jak je przygotować? Nic prostszego!
Jedyne czego potrzebujesz to: kilogram ugotowanych ziemniaków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko i sól.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania ziemniaków. Kiedy będą miękkie, odstaw je, by ostygły. To bardzo ważne, bo jeśli tego nie zrobisz i dodasz mąkę do gorących ziemniaków, kluski nie mają prawa się udać. Lekko ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia. Teraz przełóż masę ziemniaczaną na posypany mąką blat, dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i sól do smaku. Zacznij wyrabiać gładkie i nieklejące się ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej mąki). Kiedy ciasto jest już gotowe, podziel je na mniejsze części i z każdej z nich uformuj długi wałek o średnicy ok. 3 cm. Spłaszcz go delikatnie ręką i pokrój w charakterystyczne romby. W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją i stopniowo, partiami wrzucaj kopytka. Gotuj je przez minutę lub dwie od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Warto wiedzieć:
Pamiętaj, żeby nie przedłużać czasu wyrabiania ciasta. Zrób to możliwie jak najszybciej. Im dłużej będziesz zagniatać ciasto, tym będzie ono coraz rzadsze.
Z czym podać kopytka?
Będą smakować wyśmienicie zarówno na słono, np. z sosem, gulaszem czy okraszone podsmażoną cebulką i skwareczkami, ale także na słodko. Wystarczy, że do ciasta dodasz 2-3 łyżki cukru albo już gotowe kopytka posypiesz cynamonem i cukrem. Do gotowanych ziemniaków możesz także dodać posiekaną naktę pietruszki. Ale naszym zdaniem kopytka najlepiej smakują na drugi dzień odsmażane na masełku. Są wtedy chrupiące i przyrumienione na zewnątrz, a mięciutkie w środku. Wypróbuj ten sposób koniecznie.
Zobacz także wideo: Pełnoziarniste kluski z bobu z oliwą i chilli. Mniam!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.