Kopytka. Łatwo, szybko i smacznie

Do aromatycznego sosu, pieczonego mięsa czy okraszone przyrumienionymi skwarkami. Kopytka zawsze smakują wybornie, także w wersji na słodko. Ich przygotowanie jest proste, choć jeśli chcesz zrobić je po raz pierwszy, mogą przysporzyć nieco problemów. Jak je przyrządzić? Mamy sprawdzony przepis i kilka praktycznych rad, dzięki którym twoje kopytka będą idealne.

Kopytka
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Kopytka to typowo polskie danie z mąki pszennej i ziemniaków, które uwielbia każdy – mamy i babcie za prostotę i szybkość wykonania, a wszyscy za smak, który na myśl przywodzi smaki dzieciństwa. Jak je przygotować? Nic prostszego!
Jedyne czego potrzebujesz to: kilogram ugotowanych ziemniaków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko i sól.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania ziemniaków. Kiedy będą miękkie, odstaw je, by ostygły. To bardzo ważne, bo jeśli tego nie zrobisz i dodasz mąkę do gorących ziemniaków, kluski nie mają prawa się udać. Lekko ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia. Teraz przełóż masę ziemniaczaną na posypany mąką blat, dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i sól do smaku. Zacznij wyrabiać gładkie i nieklejące się ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej mąki). Kiedy ciasto jest już gotowe, podziel je na mniejsze części i z każdej z nich uformuj długi wałek o średnicy ok. 3 cm. Spłaszcz go delikatnie ręką i pokrój w charakterystyczne romby. W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją i stopniowo, partiami wrzucaj kopytka. Gotuj je przez minutę lub dwie od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Warto wiedzieć:
Pamiętaj, żeby nie przedłużać czasu wyrabiania ciasta. Zrób to możliwie jak najszybciej. Im dłużej będziesz zagniatać ciasto, tym będzie ono coraz rzadsze.
Z czym podać kopytka?
Będą smakować wyśmienicie zarówno na słono, np. z sosem, gulaszem czy okraszone podsmażoną cebulką i skwareczkami, ale także na słodko. Wystarczy, że do ciasta dodasz 2-3 łyżki cukru albo już gotowe kopytka posypiesz cynamonem i cukrem. Do gotowanych ziemniaków możesz także dodać posiekaną naktę pietruszki. Ale naszym zdaniem kopytka najlepiej smakują na drugi dzień odsmażane na masełku. Są wtedy chrupiące i przyrumienione na zewnątrz, a mięciutkie w środku. Wypróbuj ten sposób koniecznie.
Zobacz także wideo: Pełnoziarniste kluski z bobu z oliwą i chilli. Mniam!

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie