Kluski z ziemniaków. Zaskocz swoich bliskich

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 4Kopytka

Obraz
© 123RF

Kluski to typowo polskie danie z mąki pszennej i ziemniaków, które uwielbia każdy – mamy i babcie za prostotę i szybkość wykonania, a wszyscy za smak. Zapraszamy do naszej galerii inspiracji, w której przedstawiamy pomysły na uwielbiane przez wszystkich kluski.

Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko i sól
Przepis: Zacznij od ugotowania ziemniaków. Kiedy będą miękkie, odstaw je, by ostygły. To bardzo ważne, bo jeśli tego nie zrobisz i dodasz mąkę do gorących ziemniaków, kluski nie mają prawa się udać. Lekko ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia. Teraz przełóż masę ziemniaczaną na posypany mąką blat, dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i sól do smaku. Zacznij wyrabiać gładkie i nieklejące się ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej mąki). Kiedy ciasto jest już gotowe, podziel je na mniejsze części i z każdej z nich uformuj długi wałek o średnicy ok. 3 cm. Spłaszcz go delikatnie ręką i pokrój w charakterystyczne romby. W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją i stopniowo, partiami wrzucaj kopytka. Gotuj je przez minutę lub dwie od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.

/ 4Pyzy

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 kg ziemniaków, 2 jajka, sól, 50-100 g mąki do posypania, 100 g słoniny do podania, 50 g cebuli
Przepis: Ziemniaki umyć. Połowę lub 2/3 ugotować bez obierania, przestudzić, obrać i zemleć. Pozostałą część obrać, zetrzeć na tarce i wycisnąć przez lnianą ściereczkę. Wytrąconą skrobię z płynu również można delikatnie dodać do wyciśniętych ziemniaków. Następnie połączyć ugotowane i surowe ziemniaki, dodać rozmącone jajko, doprawić. Gdy ciasto jest za rzadkie, dodać 3-4 łyżki mąki pszennej (lub opcjonalnie ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej). Uformowane kulki gotować we wrzącej wodzie, ok. 6-8 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, można przelać chłodną wodą.

/ 4Kluski śląskie

Obraz
© 123RF

Składniki: Ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko, sól
*Przepis: * Ziemniaki obierz i wrzuć do gotowania. Kiedy będą już ugotowane, przepuść je przez praskę lub dokładnie utłucz. Przełóż na blat i uformuj kulę. Podziel ją na 4 równe części. Ćwiartkę zabierz, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Wyrób ciasto. Dołóż odjętą wcześniej ćwiartkę ziemniaków. Wbij 1 jajko, posól do smaku (ok. 1 łyżeczki). Ponownie wyrób całe ciasto. Z tak przygotowanej masy rób kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Następnie delikatnie naciskając na kuleczki palcem, zrób dziurki. Po uformowaniu wrzuć je do gotującej się, osolonej wody. Mieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze 2 minuty.

/ 4Kluski szare

Obraz
© 123RF

Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 1 szklanka mąki pszennej, sól.
*Przepis: * Ziemniaki wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną odciśnij, a sok odstaw na chwilę, by oddzielił się krochmal. Zlej delikatnie wodę z góry, a krochmal, mąkę, jajka i łyżeczkę soli wymieszaj z ziemniakami. Masa ma być dość zwarta, w razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. W garnku zagotuj wodę ze sporą szczyptą soli. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe kluseczki wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają