Kluski z ziemniaków. Zaskocz swoich bliskich
Kopytka
Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko i sól
Przepis: Zacznij od ugotowania ziemniaków. Kiedy będą miękkie, odstaw je, by ostygły. To bardzo ważne, bo jeśli tego nie zrobisz i dodasz mąkę do gorących ziemniaków, kluski nie mają prawa się udać. Lekko ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia. Teraz przełóż masę ziemniaczaną na posypany mąką blat, dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i sól do smaku. Zacznij wyrabiać gładkie i nieklejące się ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej mąki). Kiedy ciasto jest już gotowe, podziel je na mniejsze części i z każdej z nich uformuj długi wałek o średnicy ok. 3 cm. Spłaszcz go delikatnie ręką i pokrój w charakterystyczne romby. W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją i stopniowo, partiami wrzucaj kopytka. Gotuj je przez minutę lub dwie od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.