Kopytka
Kluski to typowo polskie danie z mąki pszennej i ziemniaków, które uwielbia każdy – mamy i babcie za prostotę i szybkość wykonania, a wszyscy za smak. Zapraszamy do naszej galerii inspiracji, w której przedstawiamy pomysły na uwielbiane przez wszystkich kluski.
Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko i sól
Przepis: Zacznij od ugotowania ziemniaków. Kiedy będą miękkie, odstaw je, by ostygły. To bardzo ważne, bo jeśli tego nie zrobisz i dodasz mąkę do gorących ziemniaków, kluski nie mają prawa się udać. Lekko ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia. Teraz przełóż masę ziemniaczaną na posypany mąką blat, dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i sól do smaku. Zacznij wyrabiać gładkie i nieklejące się ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej mąki). Kiedy ciasto jest już gotowe, podziel je na mniejsze części i z każdej z nich uformuj długi wałek o średnicy ok. 3 cm. Spłaszcz go delikatnie ręką i pokrój w charakterystyczne romby. W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją i stopniowo, partiami wrzucaj kopytka. Gotuj je przez minutę lub dwie od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Pyzy
Składniki: 2 kg ziemniaków, 2 jajka, sól, 50-100 g mąki do posypania, 100 g słoniny do podania, 50 g cebuli
Przepis: Ziemniaki umyć. Połowę lub 2/3 ugotować bez obierania, przestudzić, obrać i zemleć. Pozostałą część obrać, zetrzeć na tarce i wycisnąć przez lnianą ściereczkę. Wytrąconą skrobię z płynu również można delikatnie dodać do wyciśniętych ziemniaków. Następnie połączyć ugotowane i surowe ziemniaki, dodać rozmącone jajko, doprawić. Gdy ciasto jest za rzadkie, dodać 3-4 łyżki mąki pszennej (lub opcjonalnie ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej). Uformowane kulki gotować we wrzącej wodzie, ok. 6-8 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, można przelać chłodną wodą.
Kluski śląskie
Składniki: Ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko, sól
*Przepis: * Ziemniaki obierz i wrzuć do gotowania. Kiedy będą już ugotowane, przepuść je przez praskę lub dokładnie utłucz. Przełóż na blat i uformuj kulę. Podziel ją na 4 równe części. Ćwiartkę zabierz, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Wyrób ciasto. Dołóż odjętą wcześniej ćwiartkę ziemniaków. Wbij 1 jajko, posól do smaku (ok. 1 łyżeczki). Ponownie wyrób całe ciasto. Z tak przygotowanej masy rób kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Następnie delikatnie naciskając na kuleczki palcem, zrób dziurki. Po uformowaniu wrzuć je do gotującej się, osolonej wody. Mieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze 2 minuty.
Kluski szare
Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 1 szklanka mąki pszennej, sól.
*Przepis: * Ziemniaki wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną odciśnij, a sok odstaw na chwilę, by oddzielił się krochmal. Zlej delikatnie wodę z góry, a krochmal, mąkę, jajka i łyżeczkę soli wymieszaj z ziemniakami. Masa ma być dość zwarta, w razie potrzeby dodaj jeszcze mąki. W garnku zagotuj wodę ze sporą szczyptą soli. Łyżką nakładaj porcje ciasta. Gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe kluseczki wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj z ulubionymi dodatkami.