Najpopularniejszy przepis minionego roku. Wypróbuj na obiad

Ile razy zdarzyło ci się ugotować za dużo ziemniaków na obiad, a potem nie wiedziałeś, co z nimi zrobić? Szkoda, żeby wylądowały w koszu, bo można przygotować z nich coś naprawdę pysznego. Co powiesz na kopytka? Kto ich nie lubi? Niezastąpiony dodatek do zawiesistych sosów i gulaszy.

Kopytka najlepiej smakują na drugi dzień odsmażane na maśle.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Z zestawienia przygotowanego przez Google wynika, że w ubiegłym roku najczęściej wyszukiwanym daniem były właśnie kopytka. Tradycyjne polskie kluski z ziemniaczanego ciasta. Jak je zrobić? To proste. Sekretem jest dobór odpowiedniej odmiany ziemniaków. Powinny zawierać sporo skrobi. Najlepsze odmiany to Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw. Są mączyste, łatwo się rozpadają, mają jasny i sypki miąższ.

Przygotuj kilogram ugotowanych ziemniaków, jajko i niepełną szklankę mąki pszennej.Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie dodaj do nich mąkę i jajko. Zagnieć ciasto (ciasto może być lepiące). Pamiętaj, żeby nie przedłużać czasu wyrabiania ciasta. Zrób to możliwie jak najszybciej. Im dłużej będziesz zagniatać ciasto, tym będzie ono coraz rzadsze.

Gotowe ciasto przełóż na posypany mąką blat i podziel na cztery części. Z każdej uformuj niezbyt gruby wałek. Spłaszcz go i potnij na ukośne kawałki. Kopytka gotuj porcjami w osolonym wrzątku przez 2-3 min. od momentu wypłynięcia. Wyciągaj je łyżką cedzakową.

Kopytka będą świetnie smakować zarówno na słono np. z sosem, gulaszem czy okraszone podsmażoną cebulką i skwarkami, ale także na słodko. Wystarczy, że do ciasta dodasz 2-3 łyżki cukru albo już gotowe kopytka posypiesz cynamonem i cukrem.

Do gotowanych ziemniaków możesz także dodać posiekaną natkę pietruszki. Ale naszym zdaniem kopytka najlepiej smakują na drugi dzień odsmażane na maśle. Są wtedy chrupiące i przyrumienione na zewnątrz, a miękkie i delikatne w środku. Palce lizać!

Zobacz też: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie