Najpopularniejszy przepis minionego roku. Wypróbuj na obiad

Ile razy zdarzyło ci się ugotować za dużo ziemniaków na obiad, a potem nie wiedziałeś, co z nimi zrobić? Szkoda, żeby wylądowały w koszu, bo można przygotować z nich coś naprawdę pysznego. Co powiesz na kopytka? Kto ich nie lubi? Niezastąpiony dodatek do zawiesistych sosów i gulaszy.

Kopytka najlepiej smakują na drugi dzień odsmażane na maśle.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Z zestawienia przygotowanego przez Google wynika, że w ubiegłym roku najczęściej wyszukiwanym daniem były właśnie kopytka. Tradycyjne polskie kluski z ziemniaczanego ciasta. Jak je zrobić? To proste. Sekretem jest dobór odpowiedniej odmiany ziemniaków. Powinny zawierać sporo skrobi. Najlepsze odmiany to Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw. Są mączyste, łatwo się rozpadają, mają jasny i sypki miąższ.

Przygotuj kilogram ugotowanych ziemniaków, jajko i niepełną szklankę mąki pszennej.Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie dodaj do nich mąkę i jajko. Zagnieć ciasto (ciasto może być lepiące). Pamiętaj, żeby nie przedłużać czasu wyrabiania ciasta. Zrób to możliwie jak najszybciej. Im dłużej będziesz zagniatać ciasto, tym będzie ono coraz rzadsze.

Gotowe ciasto przełóż na posypany mąką blat i podziel na cztery części. Z każdej uformuj niezbyt gruby wałek. Spłaszcz go i potnij na ukośne kawałki. Kopytka gotuj porcjami w osolonym wrzątku przez 2-3 min. od momentu wypłynięcia. Wyciągaj je łyżką cedzakową.

Kopytka będą świetnie smakować zarówno na słono np. z sosem, gulaszem czy okraszone podsmażoną cebulką i skwarkami, ale także na słodko. Wystarczy, że do ciasta dodasz 2-3 łyżki cukru albo już gotowe kopytka posypiesz cynamonem i cukrem.

Do gotowanych ziemniaków możesz także dodać posiekaną natkę pietruszki. Ale naszym zdaniem kopytka najlepiej smakują na drugi dzień odsmażane na maśle. Są wtedy chrupiące i przyrumienione na zewnątrz, a miękkie i delikatne w środku. Palce lizać!

Zobacz też: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Wybrane dla Ciebie
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥