Najpopularniejszy przepis minionego roku. Wypróbuj na obiad

Ile razy zdarzyło ci się ugotować za dużo ziemniaków na obiad, a potem nie wiedziałeś, co z nimi zrobić? Szkoda, żeby wylądowały w koszu, bo można przygotować z nich coś naprawdę pysznego. Co powiesz na kopytka? Kto ich nie lubi? Niezastąpiony dodatek do zawiesistych sosów i gulaszy.

Kopytka najlepiej smakują na drugi dzień odsmażane na maśle.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Z zestawienia przygotowanego przez Google wynika, że w ubiegłym roku najczęściej wyszukiwanym daniem były właśnie kopytka. Tradycyjne polskie kluski z ziemniaczanego ciasta. Jak je zrobić? To proste. Sekretem jest dobór odpowiedniej odmiany ziemniaków. Powinny zawierać sporo skrobi. Najlepsze odmiany to Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw. Są mączyste, łatwo się rozpadają, mają jasny i sypki miąższ.

Przygotuj kilogram ugotowanych ziemniaków, jajko i niepełną szklankę mąki pszennej.Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie dodaj do nich mąkę i jajko. Zagnieć ciasto (ciasto może być lepiące). Pamiętaj, żeby nie przedłużać czasu wyrabiania ciasta. Zrób to możliwie jak najszybciej. Im dłużej będziesz zagniatać ciasto, tym będzie ono coraz rzadsze.

Gotowe ciasto przełóż na posypany mąką blat i podziel na cztery części. Z każdej uformuj niezbyt gruby wałek. Spłaszcz go i potnij na ukośne kawałki. Kopytka gotuj porcjami w osolonym wrzątku przez 2-3 min. od momentu wypłynięcia. Wyciągaj je łyżką cedzakową.

Kopytka będą świetnie smakować zarówno na słono np. z sosem, gulaszem czy okraszone podsmażoną cebulką i skwarkami, ale także na słodko. Wystarczy, że do ciasta dodasz 2-3 łyżki cukru albo już gotowe kopytka posypiesz cynamonem i cukrem.

Do gotowanych ziemniaków możesz także dodać posiekaną natkę pietruszki. Ale naszym zdaniem kopytka najlepiej smakują na drugi dzień odsmażane na maśle. Są wtedy chrupiące i przyrumienione na zewnątrz, a miękkie i delikatne w środku. Palce lizać!

Zobacz też: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek