Kulinarne wariacje na temat klusek

Polacy chętnie zajadają się potrawami mącznymi. Prym wiodą przede wszystkim pierogi z różnorodnymi farszami, ale równie często przygotowujemy kopytka i leniwe. Wiele osób myli te dwa dania, a różnica tkwi w wykorzystanych składnikach. Pierogi leniwe robi się głównie z twarogu, zaś bazą do kopytek są ziemniaki. Gosia Molska w kuchni "Pytania na śniadanie" przygotowała trzy potrawy, które pokochają wielbiciele mącznych przysmaków. W dalszej części artykułu szczegółowe trzy przepisy.

Obraz

/ 4Leniwe czy kopytka, a może gnocchi?

/ 4Pierogi leniwe z wanilią i pistacjami

Obraz

Składniki: 200 g sera białego twarogowego, 1 jajko, 1/2 szklanki mąki + trochę więcej do podsypania stolnicy, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru, laska wanilii, czerwony pieprz w ziarnach.

*Wykonanie: *Ubić pianę z białka. Ser biały rozgnieść praską do ziemniaków, wymieszać z żółtkiem, mąką, solą , cukrem i ubitą pianą z białka. Zagnieść ciasto, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, uformować rulon i odciąć równe kawałki ciasta. Gotować do wypłynięcia. Posypać drobno posiekanymi pistacjami i czerwonym pieprzem.

/ 4Różowe kopytka z buraczkami

Obraz

Składniki: 1 kg ugotowanych mączystych ziemniaków, 2 jajka, 2 szklanki mąki + trochę więcej do podsypania stolnicy, 2 upieczone lub ugotowane buraki, 1 sparzona cytryna, sól, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego, pęczek świeżej szałwii.

Wykonanie: Buraki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z burakami i mąką. Dodać jajka, przyprawy o skórkę otartą z cytryny. Masę dokładnie wymieszać. Na podsypanym mąką blacie formować ok 2-3cm grubości rulony, kroić je w kształt kopytek. Partiami wrzucać do gotującej się wody, kiedy wypłyną gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Na patelni roztopić masło, smażyć listki szałwii, gdy staną się szkliste i chrupkie posypać nimi kopytka i polać resztą masła z patelni.

/ 4Zapiekane gnocchi

Obraz

*Składniki: *2 porcje gnocchi lub kopytek, pęczek natki, 2 ząbki czosnku, 1 małe chilli, 3 małe oscypki wędzone

*Wykonanie: *Kluseczki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Natkę posiekać z czosnkiem i chilli - posypać kluski. Oscypki zetrzeć na tarce i ułożyć na kluskach. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem