Kulinarne wariacje na temat klusek

Polacy chętnie zajadają się potrawami mącznymi. Prym wiodą przede wszystkim pierogi z różnorodnymi farszami, ale równie często przygotowujemy kopytka i leniwe. Wiele osób myli te dwa dania, a różnica tkwi w wykorzystanych składnikach. Pierogi leniwe robi się głównie z twarogu, zaś bazą do kopytek są ziemniaki. Gosia Molska w kuchni "Pytania na śniadanie" przygotowała trzy potrawy, które pokochają wielbiciele mącznych przysmaków. W dalszej części artykułu szczegółowe trzy przepisy.

Obraz

/ 4Leniwe czy kopytka, a może gnocchi?

/ 4Pierogi leniwe z wanilią i pistacjami

Obraz

Składniki: 200 g sera białego twarogowego, 1 jajko, 1/2 szklanki mąki + trochę więcej do podsypania stolnicy, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru, laska wanilii, czerwony pieprz w ziarnach.

*Wykonanie: *Ubić pianę z białka. Ser biały rozgnieść praską do ziemniaków, wymieszać z żółtkiem, mąką, solą , cukrem i ubitą pianą z białka. Zagnieść ciasto, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, uformować rulon i odciąć równe kawałki ciasta. Gotować do wypłynięcia. Posypać drobno posiekanymi pistacjami i czerwonym pieprzem.

/ 4Różowe kopytka z buraczkami

Obraz

Składniki: 1 kg ugotowanych mączystych ziemniaków, 2 jajka, 2 szklanki mąki + trochę więcej do podsypania stolnicy, 2 upieczone lub ugotowane buraki, 1 sparzona cytryna, sól, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego, pęczek świeżej szałwii.

Wykonanie: Buraki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z burakami i mąką. Dodać jajka, przyprawy o skórkę otartą z cytryny. Masę dokładnie wymieszać. Na podsypanym mąką blacie formować ok 2-3cm grubości rulony, kroić je w kształt kopytek. Partiami wrzucać do gotującej się wody, kiedy wypłyną gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Na patelni roztopić masło, smażyć listki szałwii, gdy staną się szkliste i chrupkie posypać nimi kopytka i polać resztą masła z patelni.

/ 4Zapiekane gnocchi

Obraz

*Składniki: *2 porcje gnocchi lub kopytek, pęczek natki, 2 ząbki czosnku, 1 małe chilli, 3 małe oscypki wędzone

*Wykonanie: *Kluseczki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Natkę posiekać z czosnkiem i chilli - posypać kluski. Oscypki zetrzeć na tarce i ułożyć na kluskach. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców