Kulinarne wariacje na temat klusek

Polacy chętnie zajadają się potrawami mącznymi. Prym wiodą przede wszystkim pierogi z różnorodnymi farszami, ale równie często przygotowujemy kopytka i leniwe. Wiele osób myli te dwa dania, a różnica tkwi w wykorzystanych składnikach. Pierogi leniwe robi się głównie z twarogu, zaś bazą do kopytek są ziemniaki. Gosia Molska w kuchni "Pytania na śniadanie" przygotowała trzy potrawy, które pokochają wielbiciele mącznych przysmaków. W dalszej części artykułu szczegółowe trzy przepisy.

Obraz

/ 4Leniwe czy kopytka, a może gnocchi?

/ 4Pierogi leniwe z wanilią i pistacjami

Obraz

Składniki: 200 g sera białego twarogowego, 1 jajko, 1/2 szklanki mąki + trochę więcej do podsypania stolnicy, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru, laska wanilii, czerwony pieprz w ziarnach.

*Wykonanie: *Ubić pianę z białka. Ser biały rozgnieść praską do ziemniaków, wymieszać z żółtkiem, mąką, solą , cukrem i ubitą pianą z białka. Zagnieść ciasto, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, uformować rulon i odciąć równe kawałki ciasta. Gotować do wypłynięcia. Posypać drobno posiekanymi pistacjami i czerwonym pieprzem.

/ 4Różowe kopytka z buraczkami

Obraz

Składniki: 1 kg ugotowanych mączystych ziemniaków, 2 jajka, 2 szklanki mąki + trochę więcej do podsypania stolnicy, 2 upieczone lub ugotowane buraki, 1 sparzona cytryna, sól, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego, pęczek świeżej szałwii.

Wykonanie: Buraki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z burakami i mąką. Dodać jajka, przyprawy o skórkę otartą z cytryny. Masę dokładnie wymieszać. Na podsypanym mąką blacie formować ok 2-3cm grubości rulony, kroić je w kształt kopytek. Partiami wrzucać do gotującej się wody, kiedy wypłyną gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Na patelni roztopić masło, smażyć listki szałwii, gdy staną się szkliste i chrupkie posypać nimi kopytka i polać resztą masła z patelni.

/ 4Zapiekane gnocchi

Obraz

*Składniki: *2 porcje gnocchi lub kopytek, pęczek natki, 2 ząbki czosnku, 1 małe chilli, 3 małe oscypki wędzone

*Wykonanie: *Kluseczki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Natkę posiekać z czosnkiem i chilli - posypać kluski. Oscypki zetrzeć na tarce i ułożyć na kluskach. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie