Kopytka buraczane z sosem

Doskonale smakują z sosem koperkowo-kurkowym.

Pierogi, knedle, kopytka - polska kuchnia słynie z mącznych produktów. Andrzej Polan zaproponował przepis na kopytka inne niż wszystkie, bo o pięknej czerwonej barwie. A do nich sos.

Składniki:
700 g gotowanych ziemniaków
300 g tartych buraków
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g tartego sera dojrzewającego
1 jajko
1 żółtko
sól
pieprz czarny

Przygotowanie:
Buraki dokładnie odcisnąć z soku na sitku. Ziemniaki ugotować i miękkie przepuścić przez praskę do ziemniaków. W misce połączyć ziemniaki, buraki, mąkę pszenną, ziemniaczaną, ser tarty, jajko, żółtko oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić i podzielić na małe kopytka. Gotować od razu w wodzie z dodatkiem soli. Ugotowane odsączyć i wyłożyć na talerz.

Sos:
2 szalotki
5 ogórków kiszonych
350 ml śmietany 30%
2 łyżki tartego chrzanu
koperek
kwiaty kopru jak do kiszenia
kurki świeże
masło klarowane

Przygotowanie:
Szalotkę pokroić drobno i przesmażyć na maśle, dodać ogórki kiszone obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Po chwili smażenia dodać śmietanę i chrzan, gotować do momentu zredukowania sosu, doprawić pieprzem, koprem i delikatnie solą. Kurki przesmażyć szybko na maśle. Kopytka podać na sosie chrzanowo-ogórkowym, posypać kurkami i udekorować kwiatami kopru.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika