Trwa ładowanie...

Kopytka – jak zrobić tą prostą i pyszną potrawę? Z czym podawać kopytka?

Kopytka to prosta potrawa przygotowywana na bazie ugotowanych ziemniaków, do których dodaje się jajko, mąkę oraz przyprawy. Są świetnym dodatkiem do wielu dań mięsnych i sosów, ale można je jeść jedynie polane masłem. Jak przygotować kopytka i z czym je podawać? Z czego oprócz ziemniaków można zrobić te smaczne kluski?

Kopytka – jak zrobić tą prostą i pyszną potrawę? Z czym podawać kopytka?Źródło: Getty Images
d15986l
d15986l

Kopytka – co to jest?

Kopytka to rodzaj mącznej potrawy, którą przygotowuje się z wykorzystaniem ugotowanych ziemniaków. Ponieważ dodaje się do nich tylko kilka składników, które większość z nas zawsze ma w domu, są doskonałym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie z poprzedniego dnia.

Kopytka – z czym podawać?

Kopytka często są podawane jako samodzielne danie, na przykład z dodatkiem masła, masła z bułką tartą lub skwarek ze słoniny, boczku albo cebuli. Są one doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych z sosem, na przykład gulaszu albo duszonych mięs. Można je podawać również z sosami warzywnymi, świetnie komponują się z grzybami, szpinakiem, bazyliowym pesto albo sosem pomidorowym. Dobrze smakują także z zasmażaną kapustą kiszoną lub białą.

Domowe kopytka – składniki

Żeby ugotować kopytka należy przygotować zaledwie kilka składników:
• Ziemniaki,
• Mąkę pszenną albo ziemniaczaną,
• Jajka,
• Sól.

d15986l

Ewentualnie można dodać do nich inne przyprawy, ale nie jest to konieczne. Zwykle na 1 kilogram obranych ziemniaków dodaje się jedno jajko i około 200 gramów mąki, jednak dokładną ilość mąki trzeba dostosować do konsystencji masy, która zależy między innymi od rodzaju użytych ziemniaków oraz wielkości jajka.

Kopytka – jak przygotować krok po kroku?

1. Pierwszym krokiem w przygotowywaniu kopytek jest obranie i ugotowanie do miękkości ziemniaków.

2. Następnie, ziemniaki należy rozgnieść na jednolite puree, najlepiej za pomocą specjalnej praski do ziemniaków. Najłatwiej będzie to zrobić, gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe, gdy ostygną będzie je trudniej przepuścić przez prasę. Ziemniaków na kopytka nie należy mielić w maszynce, ponieważ staną się zbyt rzadkie.

3. Po przygotowaniu i całkowitym wystudzeniu ziemniaków (ziemniaki warto ugotować i rozgnieść poprzedniego dnia, wtedy ciasto na kopytka będzie bardziej zwarte) należy do nich dodać mąkę (można połączyć mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną albo dodać tylko pszenną), jajka i przyprawy i szybko wyrobić. Masy nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ z czasem będzie się ona stawała coraz bardziej rzadka i będzie wymagała dodania większej ilości mąki. Powstałe ciasto może być delikatnie klejące, ale jeśli jest zbyt rzadkie, należy dodać więcej mąki. Z ilością mąki nie warto jednak przesadzać, ponieważ im mniej mąki, tym kopytka będą delikatniejsze i bardziej puszyste.

d15986l

4. Po dokładnym wymieszaniu składników z ciasta należy odrywać niewielkie fragmenty i formować z nich wałki o średnicy około 1 – 2 centymetrów. Następnie wałki spłaszcza się delikatnie dłonią i kroi po skosie, aby otrzymać kształt zbliżony do rombu. W czasie formowania wałków i krojenia, masę ziemniaczaną należy podsypywać delikatnie mąką, żeby nie kleiła się do blatu ani noża.

5. Po uformowaniu kopytka wrzuca się do wrzącej, osolonej wody przed wrzuceniem zmniejszając gaz, żeby woda tylko delikatnie się gotowała. Po wrzuceniu kopytek wodę trzeba delikatnie przemieszać. Kopytka są ugotowane i gotowe do wyjęcia z wody po chwili od wypłynięcia na powierzchnię. Zazwyczaj wystarczy gotowanie przez około 2 – 3 minut od momentu, gdy kopytka pojawią się na powierzchni wody. Ugotowane kopytka należy odcedzić łyżką cedzakową.

Kopytka najlepiej podawać od razu, ale nadają się również do odgrzewania. Jeśli planujesz jeść kopytka później, po ugotowaniu przełóż je do miski, polej odrobiną oleju i delikatnie wymieszaj, żeby się nie posklejały. Gdy ostygną, kopytka możesz wstawić do lodówki albo zamrozić. Kopytka można odgrzewać na maśle na patelni albo wrzucić na chwilę do wrzącej wody.

Kopytka – czego zamiast ziemniaków można użyć?

Wprawdzie tradycyjnie kopytka przygotowuje się z wykorzystaniem ziemniaków, można je jednak zrobić zastępując ziemniaki dynią. Takie kopytka będą miały ładny, pomarańczowy kolor i delikatny dyniowy smak i nie wymagają wielu dodatków. Dobrze będą smakowały podane w orientalnym stylu, na przykład z odrobiną imbiru, kurkumy i szałwiowego masła.

Ziemniaki Hasselback. Skandynawski hit w kuchni

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d15986l
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d15986l
Więcej tematów