Koper włoski – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kulinarne zastosowanie

Pachnący, zielony i bardzo zdrowy koper włoski, zwany fenkułem, to roślina o wielu zaletach. Warto go jeść jak najczęściej, gdyż zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych i pozytywnie działa na nasze zdrowie.

Koper włoski jest cennym dodatkiem do wielu dań
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Sylwia Ścibak

Koper włoski – charakterystyka

Koper włoski jest rośliną niemalże w całości jadalną, mającą ostry, lekko słodkawy posmak. Należy do rodziny selerowatych, dwuletnich, czasem również bylin. Jak nazwa wskazuje, pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnomorskiego i tam jest szeroko stosowany w kuchni, zarówno jako warzywo, jak i przyprawa powstająca ze zmielonych nasion.

W Polsce koper włoski znajduje zastosowanie głównie jako składnik medycyny naturalnej, chociaż już coraz częściej gości na naszych stołach jako smaczny, warzywny dodatek do wielu potraw. Jest uprawiany np. w Indiach, na Bliskim Wschodzie czy USA. W Polsce rzadko uprawia się koper włoski, a w różnych miejscach świata można go spotkać jako roślinę dziką.

Koper włoski – wartości odżywcze

Koper włoski jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz B i jest także doskonałym źródłem błonnika oraz kwasu foliowego. Ma bardzo niską wartość energetyczną: 27 kcal w 100 g, dlatego koper włoski jest świetnym składnikiem diety dla osób dbających o linię.

Koper włoski – właściwości lecznicze

Młodzi rodzice zapewne dobrze wiedzą, że koper włoski stosuje się powszechnie jako lekarstwo na kolkę niemowlęcą. Warto jednak mieć na uwadze to, że zawiera on substancje, które mogą przyspieszać produkcję estrogenów, dlatego rozsądnie jest skonsultować z lekarzem podawanie dziecku naparu z kopru włoskiego.

Niezalecane jest również spożywanie produktów z kopru włoskiego przez kobiety w ciąży, chociaż działa on korzystnie na produkcje mleka. Substancje zawarte w tej roślinie pomagają również na zaburzenia trawienia, brak apetytu, a także zaparcia, dlatego z powodzeniem stosuje się go jako składnik preparatów przeczyszczających.

Koper włoski może być wykorzystywany również przy problemach z bolesnym miesiączkowaniem, a olejek z kopru włoskiego może być także skutecznym środkiem na problemy ze świerzbowcem czy wszami. Jest to również roślina bardzo przydatna w walce z przeziębieniem, ponieważ ma działania przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe.

Koper włoski – kulinarne zastosowanie

Koper włoski jest świetnym produktem kulinarnym o szerokim zastosowaniu. Może być zarówno doskonałym warzywem do gotowania, pieczenia, smażenia, a nawet jedzenia na surowo, jak i przyprawą dodawaną do smażonych i grillowanych mięs, np. wieprzowiny, drobiu, cielęciny czy jagnięciny.

Można go pokroić i dodać do sałatek oraz zup, można także przyprawić nim dania z serkiem twarogowym i grzybami, czy nawet owocami morza.

Olejek z kopru włoskiego jest stosowany do aromatyzowania likierów, a jego liście i łodygi mogą być także idealnym dodatkiem do marynat. Świetnie komponuje się z innymi warzywami, np. selerem i cytrusami. Włoscy kucharze wykorzystują go do carpaccio i risotto.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce