Koper włoski – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kulinarne zastosowanie

Pachnący, zielony i bardzo zdrowy koper włoski, zwany fenkułem, to roślina o wielu zaletach. Warto go jeść jak najczęściej, gdyż zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych i pozytywnie działa na nasze zdrowie.

Koper włoski jest cennym dodatkiem do wielu dań
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Sylwia Ścibak

Koper włoski – charakterystyka

Koper włoski jest rośliną niemalże w całości jadalną, mającą ostry, lekko słodkawy posmak. Należy do rodziny selerowatych, dwuletnich, czasem również bylin. Jak nazwa wskazuje, pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnomorskiego i tam jest szeroko stosowany w kuchni, zarówno jako warzywo, jak i przyprawa powstająca ze zmielonych nasion.

W Polsce koper włoski znajduje zastosowanie głównie jako składnik medycyny naturalnej, chociaż już coraz częściej gości na naszych stołach jako smaczny, warzywny dodatek do wielu potraw. Jest uprawiany np. w Indiach, na Bliskim Wschodzie czy USA. W Polsce rzadko uprawia się koper włoski, a w różnych miejscach świata można go spotkać jako roślinę dziką.

Koper włoski – wartości odżywcze

Koper włoski jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Zawiera mnóstwo witaminy C oraz B i jest także doskonałym źródłem błonnika oraz kwasu foliowego. Ma bardzo niską wartość energetyczną: 27 kcal w 100 g, dlatego koper włoski jest świetnym składnikiem diety dla osób dbających o linię.

Koper włoski – właściwości lecznicze

Młodzi rodzice zapewne dobrze wiedzą, że koper włoski stosuje się powszechnie jako lekarstwo na kolkę niemowlęcą. Warto jednak mieć na uwadze to, że zawiera on substancje, które mogą przyspieszać produkcję estrogenów, dlatego rozsądnie jest skonsultować z lekarzem podawanie dziecku naparu z kopru włoskiego.

Niezalecane jest również spożywanie produktów z kopru włoskiego przez kobiety w ciąży, chociaż działa on korzystnie na produkcje mleka. Substancje zawarte w tej roślinie pomagają również na zaburzenia trawienia, brak apetytu, a także zaparcia, dlatego z powodzeniem stosuje się go jako składnik preparatów przeczyszczających.

Koper włoski może być wykorzystywany również przy problemach z bolesnym miesiączkowaniem, a olejek z kopru włoskiego może być także skutecznym środkiem na problemy ze świerzbowcem czy wszami. Jest to również roślina bardzo przydatna w walce z przeziębieniem, ponieważ ma działania przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe.

Koper włoski – kulinarne zastosowanie

Koper włoski jest świetnym produktem kulinarnym o szerokim zastosowaniu. Może być zarówno doskonałym warzywem do gotowania, pieczenia, smażenia, a nawet jedzenia na surowo, jak i przyprawą dodawaną do smażonych i grillowanych mięs, np. wieprzowiny, drobiu, cielęciny czy jagnięciny.

Można go pokroić i dodać do sałatek oraz zup, można także przyprawić nim dania z serkiem twarogowym i grzybami, czy nawet owocami morza.

Olejek z kopru włoskiego jest stosowany do aromatyzowania likierów, a jego liście i łodygi mogą być także idealnym dodatkiem do marynat. Świetnie komponuje się z innymi warzywami, np. selerem i cytrusami. Włoscy kucharze wykorzystują go do carpaccio i risotto.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯