Kiszonki. Rarytasy łatwe w przygotowaniu
- Kiszone cytryny to prawdziwy rarytas. Smak jest nie do opisania, a samo kiszenie jest niezwykle proste! - mówi Iwona Zasuwa, autorka serii książek "Smakoterapia".
Kiszonki dla kogo i na co nam pomo… Rozwiń
Transkrypcja:
Kiszonki dla kogo i na co nam pomogą kieszonki i co możemy kisić
W jaki sposób
10 można wszystko to jest Nike
Ciekawsza rzecz
Bo oczywiście kisimy kiszoną góry to jest
To jest Nasza tradycja kisimy ogórki małosolne już już już już czekają bo czeka już za mną
A tak też Czekamy na ten na ten moment oczywiście kisimy
Ale też kisimy różnego rodzaju warzywa O tutaj mi się
Jakie środki
Kiszone cytryny Teraz akurat taki rarytasik
Którego można sobie zrobić w niedużej ilości
Ptaki plasterek nieduży kiszonej
Cytryny
Której smak jest zupełnie nie do opisania
To jest coś takiego czego w naszym
Naszej kulturze jest mało znane
Takie kiszone cytryny to dają bardzo dużo aromatu do różnych potraw
Jednogarnkowe
Jakie cytryny
Kisić
To jest bardzo prawda nie i to co do niej dodajemy na przykład bardzo proste To ty te cytryny generalnie przekrojami
Tutaj zamieściłam trochę obrazków
Fajne na
Cztery części nie docina jest do końca zasypujemy jest
Mamy czas
Słoiku i zalewamy sokiem z cytryny w połączeniu z wodą i z
Trochę tak jak ogórki
Pomijając ten sok cytrynowy możemy dodać różnego rodzaju przyprawy Ja lubię dodać odrobinę chili
Lubię dodać trochę
Trochę kolendry
I czekamy
Trochę Oczywiście to
To też zależy od temperatury
Ale czekamy
W przypadku
Z kiszonych długo
No może mogą to nawet być 3 tygodnie ale za to później bardzo długo się przy
Ale to co chciałam pokazać
Co jest urocze
Jeśli chodzi o kiszenie to napisz
Na przykład zwykłe polskie
Śliczne różowe rzodkiewki
Akurat ich nie mogę znaleźć ale znalazłam coś innego
Warzywa na przykład
Piękne różowy kalafior
Kiszone w soku buraczkowym
Jest bardzo apetycznie jest śliczny też dzieci chętnie
Nie sięgają po takie
Warzyw
One są też lżej strawne i bywa
Dla dzieci alergicznych
Są mniej drażniące na przykład mój syn mówi że marchewka
Surowa ostatnio wyznał
Że surowa marchewka lekko drapie w gardło co mi też są
Sugeruję reakcje alergiczne
A kiszona Marchewka już nie
Czyli jest to znalazłam nasze
Rzadkie beczki one są tutaj świeżo włożone do słoja do tego są takie
Piękne
A po pewnym czasie
Wybarwiają się stają się takie brzydkie ale za to sok
Który
Też oczywiście można
Sok
Który który
Powstaje
W wyniku kiszenia staje się różowy
Atrakcyjny
Schemat budowy z naszego brzucha gdy w dużej mierze więc kiszonki zdecydowanie pomogą nam pracę
W tej kwestii tak jest tylko jeszcze są jeszcze takie dwie pułapki
Dla mnie dosyć istotne Czyli jeśli mam nietolerancji
Histaminy tosty
Prosimy zwrócić uwagę na ilość
Kiszonek bo być może
Trzeba wykluczyć z diety
Jeżeli cierpimy na taką przypadłość coś
Czyli przerost
Flory jelitowej w jelicie cienkim w to
Wtedy wówczas
Wówczas również te kiszonki
Prawdopodobnie trzeba będzie od
Możemy też kisić grzyby
To nawet w kulturze w tej naszej kulinarnej kulturze polskiej na tej mapie kulinarnej
Polski jest dosyć obecny dzisiaj może mniej popularne Znalazłam takie przepisy to raczej bardziej marynowane
Co tak ale o kiszeniu szczerze mówiąc nie słuchałam jak takie grzyby kisić
Takim razie i na co one
Na co one wpływają czy mają jakieś właściwości dla nas zdrowe
Grzyby mają bardzo dużo właśnie
Bociana w zasadzie przez lata były bardzo nie do
Doceniane mówiło się że grzyb na p
Zupełnie
Jest bez wartości dzisiaj wiemy że grzyby mają bardzo dużo
Bardzo prozdrowotnych właściwości natomiast uważany uważa się że
Trzeba
Taką uważnością podejść do karmienia dzieci grzybami
Grzyby są bardzo ciężko
Strawne
Niektórzy wręcz uważają że dla dzieci
Powyżej 67 roku
Dopiero one Sątopy
Puszczane w diecie
I stosujemy je tak naprawdę jako dodatek oczy
Jest taka atrakcja
Ale Gdybyśmy chcieli
Marynować grzybki
To ja również się marynuje ale unikam osób
I wtedy stosuje ocet jabłkowy który jak wiadomo
Jest zdrowszy takiego ty też sobie można zrobić w domu samemu
Natomiast
OC
W którym zakwaszamy
Produkty
Trasa na przechowywać na dłużej
To jest od którego którą musimy sprawdzić kwa
Dlatego zwykle taki
Się kupuje i sprawdza co tam jest Na etykiecie 5% Ocet jest
Bardzo dobry on jest zdrowszy
Pasteryzujemy sobie takie Takie smakołyki i tak naprawdę przez
Przez całą
Zima możemy z nich korzystać