Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

W Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodzi

Jak Halloween, to i słodkości. I nie chodzi tu wcale o zbieranie cukierków. Wręcz przeciwnie z okazji wyjątkowego święta, możesz przygotować genialne ciasto z upiornym motywem przewodnim. Świetnie w tej roli odnajdzie się kultowe brownie. Jak zamienić je w ciasto mumię? Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję na zrobienie oryginalnego deseru znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na brownie:

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 150 g mlecznej czekolady,
  • 200 g masła,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 200 g cukru,
  • 3 jajka.

Do dekoracji:

  • cukrowe oczka,
  • 1 opakowanie pianek marshmallow.

O czym warto pamiętać:

  1. Przygotowując brownie, w pierwszej kolejności połącz roztopione masło i dwa rodzaje czekolady. Aby proces przebiegł szybko i sprawnie, tabliczki czekolady połam wcześniej na mniejsze kawałki.
  2. Do wymieszania składników przyda się kuchenna rózga. Gładką i jednolitą mieszankę odstaw do ostudzenia, zanim zaczniesz łączyć ją z pozostałymi składnikami.
  3. Po przygotowaniu ciasta na brownie przelej je do formy i wstaw do piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza. 
  4. Oczywiście smaki klasycznego brownie możesz wzbogacić różnymi dodatkami, jak chociażby orzechami, precelkami, malinami czy domową konfiturą.
  5. Aby upieczone brownie zamieniło się w upiorne mumie musisz podgrzać pianki marshmallow. Najszybciej zrobisz to w mikrofalówce. Wystarczy ok. 25 sekund podgrzewania, aby pianki zaczęły zmieniać swoją formę.
  6. Następnie nabierz na dłonie trochę roztopionych pianek i zacznij formować sieć pajęczyn. Na koniec przenieś je na ciasto.
  7. Idealnym dopełnieniem halloweenowego deseru będą cukrowe oczka. Ułóż je na wierzchu ciasta i to wszystko.
Więcej wideo
Mortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelceMortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelce
Zrób ciasto bez pieczenia z 5 składników. Anielska chmurka zachwyca od pierwszego kęsaZrób ciasto bez pieczenia z 5 składników. Anielska chmurka zachwyca od pierwszego kęsa
Sprawdzony przepis na francuską zupę cebulową. Wychodzi lepsza niż z restauracjiSprawdzony przepis na francuską zupę cebulową. Wychodzi lepsza niż z restauracji
Ciasto ptasie mleczko. Lekkie jak chmurka, banalne do zrobieniaCiasto ptasie mleczko. Lekkie jak chmurka, banalne do zrobienia
Sernik zebra z dyniowym akcentem. Ciasto, które stanie się hitem tej jesieniSernik zebra z dyniowym akcentem. Ciasto, które stanie się hitem tej jesieni
Do chlebka bananowego dodaj znane batoniki. Cała rodzina będzie nim zachwyconaDo chlebka bananowego dodaj znane batoniki. Cała rodzina będzie nim zachwycona
Kruche ciasteczka w halloweenowym wydaniu. Goście będą zachwyceniKruche ciasteczka w halloweenowym wydaniu. Goście będą zachwyceni
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się