W Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodzi
Jak Halloween, to i słodkości. I nie chodzi tu wcale o zbieranie cukierków. Wręcz przeciwnie z okazji wyjątkowego święta, możesz przygotować genialne ciasto z upiornym motywem przewodnim. Świetnie w tej roli odnajdzie się kultowe brownie. Jak zamienić je w ciasto mumię? Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję na zrobienie oryginalnego deseru znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na brownie:
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 150 g mlecznej czekolady,
- 200 g masła,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 200 g cukru,
- 3 jajka.
Do dekoracji:
- cukrowe oczka,
- 1 opakowanie pianek marshmallow.
O czym warto pamiętać:
- Przygotowując brownie, w pierwszej kolejności połącz roztopione masło i dwa rodzaje czekolady. Aby proces przebiegł szybko i sprawnie, tabliczki czekolady połam wcześniej na mniejsze kawałki.
- Do wymieszania składników przyda się kuchenna rózga. Gładką i jednolitą mieszankę odstaw do ostudzenia, zanim zaczniesz łączyć ją z pozostałymi składnikami.
- Po przygotowaniu ciasta na brownie przelej je do formy i wstaw do piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
- Oczywiście smaki klasycznego brownie możesz wzbogacić różnymi dodatkami, jak chociażby orzechami, precelkami, malinami czy domową konfiturą.
- Aby upieczone brownie zamieniło się w upiorne mumie musisz podgrzać pianki marshmallow. Najszybciej zrobisz to w mikrofalówce. Wystarczy ok. 25 sekund podgrzewania, aby pianki zaczęły zmieniać swoją formę.
- Następnie nabierz na dłonie trochę roztopionych pianek i zacznij formować sieć pajęczyn. Na koniec przenieś je na ciasto.
- Idealnym dopełnieniem halloweenowego deseru będą cukrowe oczka. Ułóż je na wierzchu ciasta i to wszystko.