Już za moment przekonasz się, że zrobienie domowej wędliny może być naprawdę bardzo proste. Co więcej, uzyskany efekt z pewnością będzie wart każdej chwili spędzonej w kuchni. Obok mortadeli z kurczakiem i pistacjami nikt nie przejdzie obojętnie. Dokładną instrukcję, jak zrobić domową wędlinę znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na domową wędlinę:
- 1 por,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1/2 selera,
- 2 marchewki,
- 5 ćwiartek z kurczaka,
- 70 g orzechów pistacjowych,
- 500 ml domowego bulionu,
- 30 g namoczonej żelatyny w płatkach,
- 3-4 szt. ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżki soli dodane do garnka z mięsem,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
O czym warto pamiętać:
- Mięso razem z warzywami i przyprawami gotuj ok. 1,5 godziny.
- Po wyjęciu ćwiartek z garnka ostudź je i oddziel od kości.
- Namocz płatki żelatyny, następnie rozpuść je w ciepłym bulionie.
- Na koniec połącz w malakserze ugotowane mięso, marchewki, bulion z żelatyną oraz przyprawy. Masz otrzymać gładką i jednolitą masę.
- Powstałą mieszankę wymieszaj z pistacjami.
- Do przepisu przyda się również zwykła butelka plastikowa o pojemności 1,5 litra. Odetnij górną część z zakrętką i przelej do środka przygotowaną wcześniej mieszankę.
- Butelkę z zawartością wstaw do lodówki do stężenia.
- Kiedy mortadela będzie już gotowa, wystarczy naciąć butelkę od góry i po prostu ją usunąć.
- Pokrój domową wędlinę w plasterki i serwuj całej rodzinie.