Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Mortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelce

Już za moment przekonasz się, że zrobienie domowej wędliny może być naprawdę bardzo proste. Co więcej, uzyskany efekt z pewnością będzie wart każdej chwili spędzonej w kuchni. Obok mortadeli z kurczakiem i pistacjami nikt nie przejdzie obojętnie. Dokładną instrukcję, jak zrobić domową wędlinę znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na domową wędlinę:

  • 1 por,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1/2 selera,
  • 2 marchewki,
  • 5 ćwiartek z kurczaka,
  • 70 g orzechów pistacjowych,
  • 500 ml domowego bulionu,
  • 30 g namoczonej żelatyny w płatkach,
  • 3-4 szt. ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki soli dodane do garnka z mięsem,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

O czym warto pamiętać:

  • Mięso razem z warzywami i przyprawami gotuj ok. 1,5 godziny.
  • Po wyjęciu ćwiartek z garnka ostudź je i oddziel od kości.
  • Namocz płatki żelatyny, następnie rozpuść je w ciepłym bulionie.
  • Na koniec połącz w malakserze ugotowane mięso, marchewki, bulion z żelatyną oraz przyprawy. Masz otrzymać gładką i jednolitą masę.
  • Powstałą mieszankę wymieszaj z pistacjami.
  • Do przepisu przyda się również zwykła butelka plastikowa o pojemności 1,5 litra. Odetnij górną część z zakrętką i przelej do środka przygotowaną wcześniej mieszankę.
  • Butelkę z zawartością wstaw do lodówki do stężenia.
  • Kiedy mortadela będzie już gotowa, wystarczy naciąć butelkę od góry i po prostu ją usunąć.
  • Pokrój domową wędlinę w plasterki i serwuj całej rodzinie.
Więcej wideo
W Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodziW Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodzi
Zrób ciasto bez pieczenia z 5 składników. Anielska chmurka zachwyca od pierwszego kęsaZrób ciasto bez pieczenia z 5 składników. Anielska chmurka zachwyca od pierwszego kęsa
Sprawdzony przepis na francuską zupę cebulową. Wychodzi lepsza niż z restauracjiSprawdzony przepis na francuską zupę cebulową. Wychodzi lepsza niż z restauracji
Ciasto ptasie mleczko. Lekkie jak chmurka, banalne do zrobieniaCiasto ptasie mleczko. Lekkie jak chmurka, banalne do zrobienia
Sernik zebra z dyniowym akcentem. Ciasto, które stanie się hitem tej jesieniSernik zebra z dyniowym akcentem. Ciasto, które stanie się hitem tej jesieni
Do chlebka bananowego dodaj znane batoniki. Cała rodzina będzie nim zachwyconaDo chlebka bananowego dodaj znane batoniki. Cała rodzina będzie nim zachwycona
Kruche ciasteczka w halloweenowym wydaniu. Goście będą zachwyceniKruche ciasteczka w halloweenowym wydaniu. Goście będą zachwyceni
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się