Katarzyna Burzyńska-Sychowicz i najprostszy jadłospis na wegetariańskie smakołyki

Katarzyna Burzyńska-Sychowicz z fanki mięsa i słodyczy przemieniła się w wielbicielkę bezmięsnego jadłospisu i miłośniczkę słodyczy... bez cukru. Okazuje się, że w każdej kuchni, z łatwo dostępnych produktów i z odrobiną pasji do gotowania możemy wyczarować wege, zdrowy obiad i jarskie potrawy, które kojarzą nam się z dzieciństwem. Swoimi pomysłami Kasia podzieli się na warsztatach kulinarnych 25 października w warszawskim studiu kulinarnym CookStory.

Katarzyna Burzyńska-Sychowicz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

- Ja jestem przykładem ortodoksyjnego mięsożercy, który zrobił niespodziankę samemu sobie i z mięsa zrezygnował (choć wydawało się to niemożliwe!). Na początku z ciekawości a potem z miłości do kombinowania oraz zdrowego jedzenia. Przekonałam się, że nie jedząc mięsa, można czuć się doskonale, lepiej niż zwykle, lekko. Widzę też, że z każdym dniem bez mięsa mocy mi przybywa! Jeżeli - podobnie jak ja kiedyś - nie wyobrażacie sobie życia bez mięsa, wyzywam was i zapraszam na warsztaty! Gwarantuję, że wyjdziecie zainspirowani! - przekonuje Kasia.
Już 25 października w studiu kulinarnym Cook Story by Samsung, ul. Klimczaka 102-972 Warszawa, odbędą się warsztaty pod wodzą Katarzyny. W trakcie wydarzenia powrócą smaki dzieciństwa i pojawią się orientalne akcenty. *Uczestnicy wspólnie z prowadzącą przygotują sałatkę z marchewki i groszku inaczej, zupę tajską ze smażonym tofu, kotlety z boczniaków, pudding z kaszy manny. * Na warsztaty zapisać się można na stronie cookstory.pl.

A poniżej mały przedsmak, czyli przepis na zupkę tajską.
Składniki na 1 litr bulionu: 1/2 litra bulionu wołowego, 1/4 wegetariańskiego i 1/4 dashidy (bulionu rybnego), imbir wielkości pudełka od zapałek pocięty w sposób dowolny papryczka chili: według uznania, w zależności od tego, jaką ostrość chcecie uzyskać, 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki pół cebulki dymki, pokrojonej.
Składniki gotujemy razem przez 10 minut, po czym dodajemy składniki do zupy tajskiej: 2 puszki mleczka kokosowego,
2 łyżki sosu rybnego, kolendrę w ziarnach, pieprz cytrynowy,1 płaską łyżeczkę cukru brązowego, 10 liści kafiru, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę soku z limonki, trawę cytrynową (opcjonalnie), 1 płaską łyżkę oleju kokosowego.
Zupę gotujemy przez 15 minut i ... gotowe! Podajemy z tofu w chrupiącej panierce (przepis do zdobycia na warsztatach) i makaronem ryżowym (lub ryżem) oraz koniecznie ze szczypiorkiem z dymki oraz świeżą kolendrą. Zajadamy tak, że aż nam się uszy trzęsą!

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast