Katarzyna Burzyńska-Sychowicz i najprostszy jadłospis na wegetariańskie smakołyki

Katarzyna Burzyńska-Sychowicz z fanki mięsa i słodyczy przemieniła się w wielbicielkę bezmięsnego jadłospisu i miłośniczkę słodyczy... bez cukru. Okazuje się, że w każdej kuchni, z łatwo dostępnych produktów i z odrobiną pasji do gotowania możemy wyczarować wege, zdrowy obiad i jarskie potrawy, które kojarzą nam się z dzieciństwem. Swoimi pomysłami Kasia podzieli się na warsztatach kulinarnych 25 października w warszawskim studiu kulinarnym CookStory.

Katarzyna Burzyńska-Sychowicz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

- Ja jestem przykładem ortodoksyjnego mięsożercy, który zrobił niespodziankę samemu sobie i z mięsa zrezygnował (choć wydawało się to niemożliwe!). Na początku z ciekawości a potem z miłości do kombinowania oraz zdrowego jedzenia. Przekonałam się, że nie jedząc mięsa, można czuć się doskonale, lepiej niż zwykle, lekko. Widzę też, że z każdym dniem bez mięsa mocy mi przybywa! Jeżeli - podobnie jak ja kiedyś - nie wyobrażacie sobie życia bez mięsa, wyzywam was i zapraszam na warsztaty! Gwarantuję, że wyjdziecie zainspirowani! - przekonuje Kasia.
Już 25 października w studiu kulinarnym Cook Story by Samsung, ul. Klimczaka 102-972 Warszawa, odbędą się warsztaty pod wodzą Katarzyny. W trakcie wydarzenia powrócą smaki dzieciństwa i pojawią się orientalne akcenty. *Uczestnicy wspólnie z prowadzącą przygotują sałatkę z marchewki i groszku inaczej, zupę tajską ze smażonym tofu, kotlety z boczniaków, pudding z kaszy manny. * Na warsztaty zapisać się można na stronie cookstory.pl.

A poniżej mały przedsmak, czyli przepis na zupkę tajską.
Składniki na 1 litr bulionu: 1/2 litra bulionu wołowego, 1/4 wegetariańskiego i 1/4 dashidy (bulionu rybnego), imbir wielkości pudełka od zapałek pocięty w sposób dowolny papryczka chili: według uznania, w zależności od tego, jaką ostrość chcecie uzyskać, 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki pół cebulki dymki, pokrojonej.
Składniki gotujemy razem przez 10 minut, po czym dodajemy składniki do zupy tajskiej: 2 puszki mleczka kokosowego,
2 łyżki sosu rybnego, kolendrę w ziarnach, pieprz cytrynowy,1 płaską łyżeczkę cukru brązowego, 10 liści kafiru, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę soku z limonki, trawę cytrynową (opcjonalnie), 1 płaską łyżkę oleju kokosowego.
Zupę gotujemy przez 15 minut i ... gotowe! Podajemy z tofu w chrupiącej panierce (przepis do zdobycia na warsztatach) i makaronem ryżowym (lub ryżem) oraz koniecznie ze szczypiorkiem z dymki oraz świeżą kolendrą. Zajadamy tak, że aż nam się uszy trzęsą!

Wybrane dla Ciebie

Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam