Trwa ładowanie...
katarzyna burzyńska
17-10-2017 13:01

Katarzyna Burzyńska-Sychowicz i najprostszy jadłospis na wegetariańskie smakołyki

Katarzyna Burzyńska-Sychowicz z fanki mięsa i słodyczy przemieniła się w wielbicielkę bezmięsnego jadłospisu i miłośniczkę słodyczy... bez cukru. Okazuje się, że w każdej kuchni, z łatwo dostępnych produktów i z odrobiną pasji do gotowania możemy wyczarować wege, zdrowy obiad i jarskie potrawy, które kojarzą nam się z dzieciństwem. Swoimi pomysłami Kasia podzieli się na warsztatach kulinarnych 25 października w warszawskim studiu kulinarnym CookStory.

Katarzyna Burzyńska-Sychowicz i najprostszy jadłospis na wegetariańskie smakołykiŹródło: Materiały prasowe
d2bi268
d2bi268

- Ja jestem przykładem ortodoksyjnego mięsożercy, który zrobił niespodziankę samemu sobie i z mięsa zrezygnował (choć wydawało się to niemożliwe!). Na początku z ciekawości a potem z miłości do kombinowania oraz zdrowego jedzenia. Przekonałam się, że nie jedząc mięsa, można czuć się doskonale, lepiej niż zwykle, lekko. Widzę też, że z każdym dniem bez mięsa mocy mi przybywa! Jeżeli - podobnie jak ja kiedyś - nie wyobrażacie sobie życia bez mięsa, wyzywam was i zapraszam na warsztaty! Gwarantuję, że wyjdziecie zainspirowani! - przekonuje Kasia.
Już 25 października w studiu kulinarnym Cook Story by Samsung, ul. Klimczaka 102-972 Warszawa, odbędą się warsztaty pod wodzą Katarzyny. W trakcie wydarzenia powrócą smaki dzieciństwa i pojawią się orientalne akcenty. *Uczestnicy wspólnie z prowadzącą przygotują sałatkę z marchewki i groszku inaczej, zupę tajską ze smażonym tofu, kotlety z boczniaków, pudding z kaszy manny. * Na warsztaty zapisać się można na stronie cookstory.pl.

A poniżej mały przedsmak, czyli przepis na zupkę tajską.
Składniki na 1 litr bulionu: 1/2 litra bulionu wołowego, 1/4 wegetariańskiego i 1/4 dashidy (bulionu rybnego), imbir wielkości pudełka od zapałek pocięty w sposób dowolny papryczka chili: według uznania, w zależności od tego, jaką ostrość chcecie uzyskać, 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki pół cebulki dymki, pokrojonej.
Składniki gotujemy razem przez 10 minut, po czym dodajemy składniki do zupy tajskiej: 2 puszki mleczka kokosowego,
2 łyżki sosu rybnego, kolendrę w ziarnach, pieprz cytrynowy,1 płaską łyżeczkę cukru brązowego, 10 liści kafiru, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę soku z limonki, trawę cytrynową (opcjonalnie), 1 płaską łyżkę oleju kokosowego.
Zupę gotujemy przez 15 minut i ... gotowe! Podajemy z tofu w chrupiącej panierce (przepis do zdobycia na warsztatach) i makaronem ryżowym (lub ryżem) oraz koniecznie ze szczypiorkiem z dymki oraz świeżą kolendrą. Zajadamy tak, że aż nam się uszy trzęsą!

d2bi268
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2bi268
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj