Kalarepa nie tylko w surówce
Niepozorna, a bardzo zdrowa kalarepa
Kalarepa jest często błędnie określona jako korzeń, a w rzeczywistości rośnie tuż nad ziemią, tworząc charakterystyczny "balon" u podstawy łodygi. To jedno z najczęściej niedocenianych polskich warzyw. Niesłusznie, bo nie tylko zawiera cenne składniki, ale jest wdzięcznym produktem w kuchni. Kalarepę można bowiem spożywać na surowo, jak również po ugotowaniu lub zapieczeniu. Podpowiadamy, dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu i jak ją podać.
Kalarepa jest często błędnie określona jako korzeń, a w rzeczywistości rośnie tuż nad ziemią, tworząc charakterystyczny "balon" u podstawy łodygi. To jedno z najczęściej niedocenianych polskich warzyw. Niesłusznie, bo nie tylko zawiera cenne składniki, ale jest wdzięcznym produktem w kuchni. Kalarepę można bowiem spożywać na surowo, jak również po ugotowaniu lub zapieczeniu. Podpowiadamy, dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu i jak ją podać.