Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Zazwyczaj traktujemy ją jedynie jako sos do dań i raczej nie zastanawiamy się nad tym, czy jest zdrowa. Tymczasem musztarda posiada kilka właściwości, o których warto dowiedzieć się nieco więcej.
Świetnie sprawdza się jako składnik marynat, sosów, a także jako dodatek do mięs – w końcu czym byłby dobry grill bez słoiczka musztardy? Choć często pojawia się na naszych stołach, jej właściwości wykraczają daleko poza kuchnię. Musztarda jest zdecydowanie produktem, którego nie należy się bać i można spokojnie dodawać go do ulubionych dań.
Dewolaj z polskim akcentem. Zamiast masła postaw na ogórki konserwowe z żółtym serem
Czy musztarda jest zdrowa?
Nasiona gorczycy, z których powstaje musztarda, skrywają liczne związki bioaktywne, w tym glukozynolany, które wspierają odporność i działają przeciwzapalnie. Musztarda jest też bogata w witaminę C, błonnik i magnez, co sprawia, że doskonale wspomaga układ trawienny.
Dodatkowo pobudza produkcję soków żołądkowych, ułatwiając trawienie cięższych posiłków. A że praktycznie nie zawiera kalorii, może być dodatkiem do codziennych dań – nawet dla osób uważnie liczących kalorie. To wszystko sprawia, że musztarda jest zdrowym produktem, który - jeśli nie masz przeciwwskazań - nie zaszkodzi ci, a jedynie podbije smak potraw i doda im aromatu oraz wartości odżywczych.
Kto powinien uważać na musztardę?
Nie każdy może jeść musztardę bez ograniczeń. Osoby z refluksem lub nadkwaśnością powinny uważać, ponieważ ostry smak musztardy może nasilać objawy. Ostrożność zaleca się także osobom z chorobami nerek, ze względu na zawartość soli, a także tym, którzy są uczuleni na gorczycę. W takich przypadkach dodatek musztardy może nasilać dolegliwości lub powodować nieprzyjemne reakcje, dlatego najlepiej ograniczyć jej spożycie lub całkowicie z niej zrezygnować.
Jak wybrać dobrą musztardę?
Gdy stoisz w sklepie przed półką z musztardami, możesz nieźle zdziwić się ilością dostępnych produktów. I tu pojawia się pytanie - którą wybrać? Najlepiej jest zdecydować się na te o prostym składzie, bez zbędnych dodatków. Zwyczajna musztarda powinna zawierać ziarna gorczycy, ocet lub sok z cytryny, woda, sól i przyprawy. Jednak wielu producentów lubi dodawać sztuczne konserwanty, których należy unikać.
Oprócz składu warto kierować się własnymi preferencjami smakowymi. Jest wiele rodzajów musztard i każda smakuje nieco inaczej, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, dobrym wyborem będą musztardy, tj. francuska lub bawarska. Natomiast, jeśli zależy ci na bardziej wyrazistym smaku, warto sięgnąć po dijon lub sarepską, a dla naprawdę odważnych stworzono musztardę rosyjską, wyjątkowo ostrą i zdecydowanie wyróżniającą się spośród pozostałych.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.