Jeśli lubisz ciasto zebra, te puszyste babeczki pokochasz od pierwszego kęsa. Kultowy wzór w nowym wydaniu
Sprawdzone przepisy na domowe wypieki zawsze się przydadzą. Tym bardziej, kiedy oprócz ciekawej kombinacji smakowej, mają do zaoferowania jeszcze atrakcyjną formę podania. I tak jest dokładnie w przypadku babeczek zebra. Dobrze znany motyw z ciastem w roli głównej zamień na wypieki w mniejszym rozmiarze. Lista składników czeka poniżej. Szczegółową instrukcję znajdziesz w naszym wideo.
Składniki:
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g mąki pszennej tortowej,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- 120 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki kakao,
- 100 ml oleju roślinnego.
O czym warto pamiętać:
- Gotowe ciasto podziel na dwie części.
- Do pierwszej miski dodaj kakao, a do drugiej ekstrakt waniliowy.
- Pamiętaj, obie mieszanki muszą mieć identyczną konsystencję. W przeciwnym wypadku charakterystyczny wzór zebry w ogóle nie powstanie.
- Wypełnij każdą papilotkę na babeczki dwiema mieszankami na przemian.
- Za każdym razem wylewaj masę centralnie na środku. W ten sposób obie mieszanki rozleją się równomiernie w foremkach, tworząc idealny wzór zebry.
- Gdyby okazało się, że w trakcie pracy nad przepisem skończyły ci się gotowe papilotki do babeczek, zawsze możesz zrobić je sam, przy pomocy papieru do pieczenia.
- Babeczki wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 25 minut.
- Gotowe wypieki możesz podawać solo.
- Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodatkowo udekorować je przy pomocy polewy czekoladowej, domowego lukru lub cukru pudru.
- Niezależnie od ostatecznego wyboru, każda opcja będzie smakować i prezentować się fenomenalnie.