Idealnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Aby je zrobić, potrzebujesz dosłownie pięciu składników
Rozpocznij dzień od pożywnego i smacznego śniadania, a z pewnością będzie udany. W tej roli świetnie spiszą się gofry na bazie chudego twarogu. Nie dość, że są lżejszą alternatywą dla kultowego przysmaku, to jeszcze ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Lista składników na śniadanie w wersji fit czeka poniżej. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na gofry:
- 2 jajka,
- 2 białka,
- 100 g mąki pszennej,
- 200 g chudego twarogu,
- 2 łyżki cukru.
Dodatki do serwowania na słodko:
- syrop z agawy,
- borówki,
- maliny,
- truskawki,
- świeży listek mięty.
O czym warto pamiętać:
- Przed przeniesieniem ciasta do gofrownicy, upewnij się, że urządzenie jest dobrze nagrzane.
- Pamiętaj, pod żadnym pozorem nie otwieraj gofrownicy w trakcie pieczenia. W ten sposób możesz uszkodzić formę gofrów.
- Aby gofry zachowały swoją chrupkość, po upieczeniu ułóż je na kratce z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
- Jeśli umieścisz je bezpośrednio na talerzu lub blacie kuchennym, z upływem czasu staną się gumowate.
- Z racji, że do przepisu nie używamy dużej ilości cukru, upieczone gofry możesz serwować zarówno w wersji na słodko, jak i na słono.
- Aby takie śniadanie szybko się nie zbudziło, polecamy stosować obie wersje zamiennie.