Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Wraz z chłodniejszymi miesiącami w naszych kuchniach coraz częściej pojawiają się cytrusy, a w tym pomarańcze. Chociaż zimą jemy ich całą masę, to nie każdy wie, co powinno się zrobić, zanim zaczniemy je obierać.
Chyba każdy wie, jak jeść pomarańcze – obieramy je, dzielimy na mniejsze części i możemy się nimi zajadać. Skórka prawie zawsze ląduje w koszu, choć czasem ścieramy ją i dodajemy np. do konfitur lub deserów.
Jednak nawet jeśli ją wyrzucamy, warto wcześniej poświęcić chwilę na dokładne umycie owocu. Choć dla wielu osób może się to wydawać zbędne, ma to duży sens – podczas krojenia lub obierania bakterie, wosk i pestycydy mogą przenieść się na miąższ, który trafia na nasz talerz.
Rogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydzieło
Owoce spryskiwane chemią
Cytrusy dostępne w polskich marketach najczęściej pochodzą z krajów, takich jak Maroko, Ekwador czy Hiszpania, i często są pryskane środkami przedłużającymi świeżość, dopuszczonymi przez Unię Europejską. W efekcie tego, na skórce owoców mogą znajdować się takie substancje jak: orto-fenylofenolan sodu, tiabendazol, imazalil czy woski. Mają one na celu spowolnienie psucia się owoców i ochronę przed pleśnieniem, dzięki czemu docierają do sklepów w dobrym stanie i zachowują atrakcyjny wygląd.
Dlaczego warto myć pomarańcze?
Środki stosowane na cytrusach są dopuszczone przez Unię Europejską i w typowych ilościach uznawane za bezpieczne. Mimo tego u niektórych osób mogą wywoływać łagodne reakcje alergiczne, takie jak podrażnienia skóry, wysypki czy niewielkie dolegliwości żołądkowe. Choć reakcje tego typu zdarzają się głównie u osób wrażliwych, warto pamiętać, że dokładne mycie pomarańczy przed spożyciem jest dobrą praktyką dla każdego.
Nawet jeśli obieramy pomarańcze i skórka od razu trafia do kosza, samo mycie zwiększa higienę i bezpieczeństwo jedzenia. W przeciwnym razie podczas obierania na owocu i talerzu mogą znaleźć się resztki chemikaliów lub kurz z transportu. To samo tyczy się owoców BIO, które, choć są wolne od pestycydów po zbiorach, również mogą mieć kontakt z kurzem czy bakteriami podczas transportu i pakowania.
Jak myć pomarańcze?
Aby skutecznie usunąć chemikalia i zanieczyszczenia z pomarańczy czy innych cytrusów, warto przygotować prostą miksturę wody z octem lub wody z dodatkiem sody oczyszczonej.
Owoce należy zanurzyć w takim roztworze na około 5-10 minut, a następnie dokładnie spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć czystą szmatką. Dzięki temu zabiegowi mamy pewność, że powierzchnia owoców jest czysta i gotowa do obrania i bezpiecznego spożycia.