Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Niepozorne, drobne ziarenka o kremowym kolorze przez lata były w cieniu popularnego maku niebieskiego. A szkoda, bo ten produkt kryje w sobie znacznie więcej, niż można by przypuszczać. Wystarczy odrobina dziennie, by zauważyć różnicę w samopoczuciu i zdrowiu.
Choć rzadko pojawia się w naszych kuchniach, biały mak to składnik, po który naprawdę warto sięgać częściej. W Polsce kojarzy się głównie z rogalami świętomarcińskimi, ale na Wschodzie jest używany niemal codziennie. Jego delikatne, orzechowe ziarna kryją ogromną wartość odżywczą. Dostarczają białka, zdrowych kwasów tłuszczowych i minerałów, a także witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i krążenie. Regularne spożywanie białego maku może poprawić trawienie, kondycję skóry i włosów, a nawet ułatwić spokojny sen.
Test rogali świętomarcińskich
Co zawiera biały mak?
W 100 gramach białego maku znajduje się aż 525 kcal, ale to kalorie z wartościowych źródeł. Ziarna zawierają prawie 18 g białka, ponad 40 g tłuszczu oraz blisko 20 g błonnika. Mak ten to również bogactwo minerałów, szczególnie wapnia, miedzi, żelaza, cynku, fosforu i magnezu. 100 g ziaren pokrywa ponad 140 proc., dziennego zapotrzebowania na wapń i aż 180 proc. na miedź.
Właściwości zdrowotne białego maku
Biały mak to naturalne wsparcie dla wielu układów w organizmie:
- Duża ilość kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9 pomaga obniżać poziom cholesterolu LDL i zwiększać HDL.
- Wzmacnia kości i zęby.
- Reguluje poziom cukru i cholesterolu, dzięki błonnikowi pokarmowemu, który stabilizuje poziom glukozy we krwi i wspomaga metabolizm tłuszczów.
- Poprawia trawienie; błonnik usprawnia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
- Łagodzi stany zapalne i wspomaga odporność.
- Pomaga wyciszyć układ nerwowy, redukując stres i napięcie.
- Żelazo i miedź wspomagają tworzenie krwinek i transport hemoglobiny.
- Łagodzi bóle stawów oraz zębów.
- Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
Jak używać białego maku w kuchni?
Mak biały świetnie sprawdza się w wypiekach, jak np. w niezawodnym rogalu świętomarcińskim. Można go jednak dodać również do:
- owsianki lub jogurtu,
- domowych batonów zbożowych,
- sałatek i dressingów,
- farszów warzywnych i dań z ryżu.
Aby wydobyć aromat maku, najlepiej uprażyć go na suchej patelni lub podpiec w piekarniku przez kilka minut. Przygotowując ciasta z makiem, warto zalać ziarenka wrzątkiem, odstawić na kilka godzin, odcedzić i zmielić, gdyż wtedy nabierają kremowej konsystencji i delikatnego smaku. W kuchni indyjskiej mak jest używany do zagęszczania sosów i curry, bo po zmieleniu tworzy gęstą, aksamitną bazę.
Kiedy nie jeść białego maku?
Choć to produkt zdrowy, nie jest dobry dla każdego. Mak bywa ciężkostrawny, dlatego nie zaleca się go osobom z chorobami układu pokarmowego ani dzieciom poniżej 6. miesiąca życia (jeśli chcesz dać dziecku biały mak, nie przesadzaj z ilością i wrzuć trochę uprażonych ziarenek do owocowej owsianki).
Kobiety w ciąży mogą go spożywać, ale w umiarkowanych ilościach. Ostrożność powinni zachować także pacjenci przyjmujący leki przeciwbólowe, przeciwzakrzepowe, psychotropowe, obniżające ciśnienie krwi, gdyż mak może wpływać na ich wchłanianie.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.