Jak przetrwać święta? Poradnik dla wegetarian
Jajka, majonez, biała kiełbasa, pasztet, mięsna galareta, żur na wędzonce... Osoby, które z różnych powodów nie jedzą mięsa, nie mają łatwo w święta. Nie oznacza to, że muszą głodować, podczas gdy inni zajadają się wielkanocnymi pysznościami. Ewelina Rękawek, autorka bloga Pyszne Wege, dzieli się swoimi przepisami na wegańskie i wegetariańskie wielkanocne dania. Radzi też, czym zastąpić jajka lub mleko i jego przetwory oraz jak przekonać mięsożerców, że możliwe są święta bez pieczonego schabu czy białej kiełbasy.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
- Wiem, że wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez jajek czy żurku z białą kiełbasą. Prawda jest jednak taka, że to siedzi w naszych głowach i wystarczy trochę się otworzyć, przygotować coś innego niż zawsze – mówi Ewelina Rękawek.
Blogerka proponuje więc, by nie bać się kulinarnych eksperymentów i wypróbować bezmięsny pasztet np. z selera z orzechami albo cukiniowo-jaglany, sałatkę z cieciorką czy awokado, kuskus z zielonym groszkiem, pomidory faszerowane soczewicą i koprem włoskim, panierowane tofu ze szczypiorkiem, krem jaglany z bananami, mazurka z amarantusem i orzechami nerkowca. Można tak długo wymieniać. Wbrew pozorom te dania nie są zbyt skomplikowane, a zakup potrzebnych składników nie zrujnuje naszego domowego budżetu. - Stawiam na domowe jedzenie. Najczęściej z prostych składników, tanich i łatwo dostępnych. Bo tak, jak wiele innych osób, prowadzę domowy budżet, oszczędzam, bywam tak zabiegana, że nie mam czasu zrobić zakupów – podkreśla.
W sklepach znajdziemy wiele produktów, których użyjemy do przygotowania wielkanocnej wegetariańskiej lub wegańskiej uczty. Z powodzeniem zastąpią mięso, mleko i inne produkty odzwierzęce. Przykładowo, jedno jajko możemy zamienić na 1/3 szklanki rozgniecionego banana, startego na papkę jabłka czy cukinii, pure z dyni lub ziemniaków, łyżkę mielonych nasion lnu zalanych wodą.
- Najczęściej wybieram ostatnią opcję. Len jest neutralny w smaku. Pasuje zarówno do słonych, jak i słodkich wypieków. Jeśli mamy "kulinarnego lenia" albo chcemy po prostu nieco urozmaicić nasze potrawy, możemy zajrzeć do sklepu ze zdrową żywnością lub dobrze zaopatrzonego marketu. Na półkach znajdziemy mleka sojowe, ryżowe, z orzechów laskowych czy migdałów, a w lodówkach szeroki wybór past, kiełbasek i wędlin sojowych, tofu – tłumaczy blogerka.
No dobrze, ale jak na taką odmianę zareagują zagorzali mięsożercy? - Przekonywanie ich do menu wegańskiego samymi słowami może mijać się z celem. Zamiast toczyć wojny na argumenty, warto po prostu zaserwować gościom coś wegańskiego – mówi Ewelina. - Gdy moja mama piekła dla mnie pasztet warzywny na święta, nierzadko znikał on ze stołu w pierwszej kolejności, bo był przyjemną odmianą, miał ciekawy smak i wszyscy chętnie się nim częstowali. Tak więc czasami sprawa jest prostsza, niż się wydaje (uśmiech).
Pasztet cukiniowo-jaglany
Składniki: 1 szkl. suchej kaszy jaglanej, 3 szkl. wody, 1 duża cukinia, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 3 jajka, 1 łyżka nasion konopi (opcjonalnie), 1 łyżka mielonego siemienia lnianego, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżka czubrycy zielonej, pół szklanki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki mąki migdałowej, 1 łyżka mąki ryżowej.
Przygotowanie: wodę wlewamy do garnka, gotujemy. Dosypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (co jakiś czas mieszamy). Cukinię myjemy, kroimy w dużą kostkę. Czosnek obieramy, rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cukinię, podsmażamy. Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną umieszczamy w malakserze, dodajemy jajka, miksujemy na gładką masę. Dodajemy podsmażoną cukinię, przyprawy (poza pietruszką) i mąkę. Ponownie miksujemy. Do gotowej masy dosypujemy pietruszkę, mieszamy łyżką. Podłużną formę smarujemy oliwą, wykładamy masę. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około godzinę. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sałatka z cieciorką
Składniki: 100 g sałaty rzymskiej, 50 g roszponki, kilka plastrów suszonych pomidorów z zalewy, 100 g tofu, 50 g ugotowanej cieciorki, 2 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżeczka soku z limonki, sól, pieprz, tymianek.
Przygotowanie: olej mieszamy z sokiem z limonki i przyprawami. Odstawiamy. Sałatę rwiemy i mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone pomidory, tofu, cieciorkę. Łączymy z sosem, mieszamy dokładnie.
Krem ziemniaczany z „wędzoną” cieciorką
Składniki: 1 l wywaru warzywnego, 6-7 średnich ziemniaków, 1 jabłko, 2 szklanki ugotowanej cieciorki, 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 4 łyżki wędzonej słodkiej papryki, 1 łyżka suszonego majeranku, 1 łyżeczka czosnku, szczypta soli (opcjonalnie).
Przygotowanie: ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do wrzącego wywaru, dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłko. Gotujemy do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Całość blendujemy, przyprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem, czosnkiem i solą. Cieciorkę podprażamy na suchej patelni. Dodajemy wędzoną paprykę, mieszamy dokładnie. Zupę podajemy z przygotowaną wcześniej cieciorką.
Mus czekoladowy bez czekolady
Składniki: 3 średnie awokado, 2 czubate łyżki kakao, 2 łyżki soku z cytryny, 6-8 namoczonych wcześniej daktyli suszonych (bez pestek), 2-3 łyżki masła orzechowego, 1 łyżka syropu klonowego, 0,5 łyżeczki cynamonu, owoce, np. truskawki, wiśnie (opcjonalnie).
Przygotowanie: awokado obieramy, wydrążamy miąższ i wrzucamy do blendera. Dodajemy sok z cytryny, blendujemy. Dodajemy kakao, syrop klonowy, masło orzechowe, cynamon i daktyle. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do pucharków, wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem możemy przystroić owocami.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.