Gotowanie na wolnych obrotach. Z wolnowarem wydobędziesz prawdziwy smak potraw
Zabiegane osoby, które nie mają czasu na skrupulatne przygotowywanie potraw, muszą szukać alternatyw. Zamiast stołować się na mieście lub wybierać wątpliwej jakości dania błyskawiczne, lepiej będzie przestawić się na wolne gotowanie.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Poniżej znajdziesz kilka dobrej jakości wolnowarów w atrakcyjnych cenach. Możesz gotować bez obaw, że potrawy przypalą się lub wykipią. Nie musisz mieć obiadu cały czas na oku.
Choć ostatnimi czasy wolnowar zyskał wyjątkowo dużą popularność, to sam pomysł wolnej obróbki cieplnej jest znany od lat. Wśród przepisów babć pełno jest wypieków, potrawek czy nawet zup, które wymagają długich godzin gotowania czy pieczenia w odpowiedniej temperaturze. Obecnie styl naszego życia uległ znacznym zmianom i nie każdy może wygospodarować kilka godzin po powrocie z pracy, by przygotować solidny posiłek.
Co ważne, przygotowywanie dań w wolnowarze nie jest pójściem na łatwiznę, potrawy ugotowane na wolnym ogniu są jeszcze bardziej aromatyczne, niż te przygotowane w tradycyjny sposób. Elementy grzewcze wydzielają na tyle niską temperaturę, że absolutnie nie ma ryzyka przypalenia potrawy. Najlepszym rozwiązaniem jest więc wstawienie obiadu do urządzenia przed wyjściem do pracy. Po powrocie będzie już gotowy.
Jak wolno gotować
Sekret urządzenia tkwi w wolnym procesie obróbki cieplnej. Potrawy przygotowywane są w niskiej temperaturze, sięgającej 100 st. C. Samo gotowanie trwa dłużej niż w tradycyjny sposób, ale w tym procesie składniki oddają swój naturalny, intensywny aromat. Przygotowanie potraw jest bajecznie proste. Widać to chociażby po przepisach na potrawy przygotowywane w tym urządzeniu. W największym skrócie należy pokroić składniki, wrzucić je do naczynia i ustawić odpowiedni tryb. Po określonym czasie urządzenie poinformuje cię, że potrawa jest już gotowa, a ty możesz zabrać się do jedzenia.
Co gotować w wolnowarze
Rosoły, zupy, dżemy, powidła. Wszystkie potrawy, które wymagają długiego procesu gotowania, by wydobyć z nich najbardziej naturalny smak. Pamiętaj, że podczas pracy wolnowar jest szczelnie zamknięty, co zapobiega wyparowywaniu wody. W związku z tym sos przygotowywany w tym urządzeniu, raczej nie zgęstnieje samoistnie podczas gotowania. Dlatego trzeba będzie zagęścić go samodzielnie.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie
Główne kryterium, według którego powinno się wybierać wolnowar, to jego pojemność. Nie zawsze wybieranie większego modelu ma sens. Pamiętaj, że urządzenie będzie działać sprawniej i odpowiednio ogrzeje potrawę, jeśli będzie wypełnione niemal po brzegi. Dlatego jeśli mieszkasz samemu lub rzadko przygotowujesz posiłki dla więcej niż dwóch osób, lepiej wybrać mniejszy model. Zwróć również uwagę na to, jak rozmieszczone są grzałki i czy produkowane przez nie ciepło równomiernie rozprzestrzenia się na potrawę.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.