Gotowanie na wolnych obrotach. Z wolnowarem wydobędziesz prawdziwy smak potraw

Zabiegane osoby, które nie mają czasu na skrupulatne przygotowywanie potraw, muszą szukać alternatyw. Zamiast stołować się na mieście lub wybierać wątpliwej jakości dania błyskawiczne, lepiej będzie przestawić się na wolne gotowanie.

Sztuka wolnego gotowania
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Poniżej znajdziesz kilka dobrej jakości wolnowarów w atrakcyjnych cenach. Możesz gotować bez obaw, że potrawy przypalą się lub wykipią. Nie musisz mieć obiadu cały czas na oku.

Choć ostatnimi czasy wolnowar zyskał wyjątkowo dużą popularność, to sam pomysł wolnej obróbki cieplnej jest znany od lat. Wśród przepisów babć pełno jest wypieków, potrawek czy nawet zup, które wymagają długich godzin gotowania czy pieczenia w odpowiedniej temperaturze. Obecnie styl naszego życia uległ znacznym zmianom i nie każdy może wygospodarować kilka godzin po powrocie z pracy, by przygotować solidny posiłek.

Gulasz
© 123RF

Co ważne, przygotowywanie dań w wolnowarze nie jest pójściem na łatwiznę, potrawy ugotowane na wolnym ogniu są jeszcze bardziej aromatyczne, niż te przygotowane w tradycyjny sposób. Elementy grzewcze wydzielają na tyle niską temperaturę, że absolutnie nie ma ryzyka przypalenia potrawy. Najlepszym rozwiązaniem jest więc wstawienie obiadu do urządzenia przed wyjściem do pracy. Po powrocie będzie już gotowy.

Jak wolno gotować

Sekret urządzenia tkwi w wolnym procesie obróbki cieplnej. Potrawy przygotowywane są w niskiej temperaturze, sięgającej 100 st. C. Samo gotowanie trwa dłużej niż w tradycyjny sposób, ale w tym procesie składniki oddają swój naturalny, intensywny aromat. Przygotowanie potraw jest bajecznie proste. Widać to chociażby po przepisach na potrawy przygotowywane w tym urządzeniu. W największym skrócie należy pokroić składniki, wrzucić je do naczynia i ustawić odpowiedni tryb. Po określonym czasie urządzenie poinformuje cię, że potrawa jest już gotowa, a ty możesz zabrać się do jedzenia.

Co gotować w wolnowarze

Rosoły, zupy, dżemy, powidła. Wszystkie potrawy, które wymagają długiego procesu gotowania, by wydobyć z nich najbardziej naturalny smak. Pamiętaj, że podczas pracy wolnowar jest szczelnie zamknięty, co zapobiega wyparowywaniu wody. W związku z tym sos przygotowywany w tym urządzeniu, raczej nie zgęstnieje samoistnie podczas gotowania. Dlatego trzeba będzie zagęścić go samodzielnie.

Obraz
© 123RF

Na co zwrócić uwagę przy zakupie

Główne kryterium, według którego powinno się wybierać wolnowar, to jego pojemność. Nie zawsze wybieranie większego modelu ma sens. Pamiętaj, że urządzenie będzie działać sprawniej i odpowiednio ogrzeje potrawę, jeśli będzie wypełnione niemal po brzegi. Dlatego jeśli mieszkasz samemu lub rzadko przygotowujesz posiłki dla więcej niż dwóch osób, lepiej wybrać mniejszy model. Zwróć również uwagę na to, jak rozmieszczone są grzałki i czy produkowane przez nie ciepło równomiernie rozprzestrzenia się na potrawę.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne