WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Gotowanie w wersji multi szybsze i łatwiejsze. Kosztuje mniej niż 500 zł

Multicooker, jak każde dobre urządzenie kuchenne, łączy w sobie wiele funkcji. Dzięki niemu nie tylko zaoszczędzisz miejsce, ale również sporo czasu zarówno podczas przygotowywania potraw, jak i zmywania. Warto mieć go w swoim domu.

Multicooker to doskonałe rozwiązanie dla osób, którym zależy na czasie
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Poniżej znajdziesz kilka multicookerów, które zastąpią najczęściej używane kuchenne sprzęty AGD. Decydując się na zakup jednego urządzenia, zaoszczędzisz nie tylko sporo pieniędzy, ale również czasu.

Wiele urządzeń w niskiej cenie

Z pomocą multicookera możesz przygotować cały posiłek. Łączy w sobie funkcje nie tylko piekarnika czy kuchenki, ale również parowaru i innych przydatnych w codziennym przygotowaniu potraw urządzeń. Wystarczy włożyć składniki, włączyć odpowiedni program i gotowe. Po określonym czasie wyciągasz z niego przygotowane danie. Sposób jego przyrządzenia zależy wyłącznie od twoich preferencji smakowych.

Gotuj w wersji multi
© Fotolia | lulu

Niektórym może przeszkadzać wizja gotowania potrawy w naczyniu, do którego nie można zajrzeć, by ocenić czy trzeba zmniejszyć albo zwiększyć ogień. Na szczęście nie musisz się obawiać o to, że smażące się mięso lub warzywa się przypalą. Dzięki funkcji automatycznego wyłączenia, urządzenie jest w stanie wykryć nieprawidłowości w przygotowaniu potrawy i w porę zakończyć program. Na rynku dostępne są również modele z przezroczystą pokrywką, przez którą możesz sprawdzać, czy wszystko jest w porządku.

Szybko i smacznie

Multicooker to sprzęt dla ludzi, którzy uwielbiają gotować, ale nie mają czasu na skrupulatne przygotowanie wszystkich potraw. Można w nim przygotować rozmaite dania, takie jak zupy lub puree, a nawet pizzę czy leczo. Wszystko zależy od przepisu, a także możliwości poszczególnych urządzeń. Zaletą multicookera jest również jego mobilność, jedynym warunkiem przygotowania posiłku jest stałe źródło prądu. Jeśli ktoś z twoich bliskich potrzebuje dodatkowego miejsca do gotowania, na przykład podczas przygotowań do świąt czy ważnej uroczystości, możesz pożyczyć mu własny multicooker. Z pewnością będzie z niego zadowolony.

Część modeli jest wyposażona w funkcję utrzymywania ciepła. Jeśli więc ktoś z domowników spóźnia się na obiad, nie musisz odgrzewać jedzenia. Urządzenie wielkości kuchenki mikrofalowej nie zajmuje wiele miejsca i pozwala na przygotowanie posiłku dla cztero- lub pięcioosobowej rodziny. Dzięki nim możesz smażyć, podsmażać, gotować, dusić, a dzięki odpowiednim dodatkom smażyć na głębokim tłuszczu lub gotować na parze.

Sprzęt dla każdej pani domu
© Shutterstock.com

Multicooker to sposób na szybki i smaczny posiłek. Jeśli po powrocie z pracy nie masz ochoty na spędzenie kolejnej godziny w kuchni, możesz wrzucić wszystkie składniki do jednego pojemnika, włączyć odpowiedni tryb i już po kilkudziesięciu minutach cieszyć się posiłkiem. W internecie znajdziesz wiele przepisów na dania jednogarnkowe, a dzięki nim zmywanie po obiedzie ograniczy się do jednego garnka.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki