Drugi piekarnik nawet za 200 zł. Kombiwar przydaje się w kuchni
Kombiwar to sprzęt, który zyskuje coraz większą popularność. Szklana misa oraz pokrywka z termoobiegiem i lampą halogenową zajmuje podobną ilość miejsca co mikrofalówka i pozwala cieszyć się smakiem dobrze wypieczonych potraw bez dodatkowego tłuszczu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Poniżej znajdziesz kilka kombiwarów w atrakcyjnych cenach, a także powody, dla których warto mieć w kuchni tego typu sprzęt. Jeśli masz dosyć smażenia potraw na głębokim tłuszczu, to urządzenie specjalnie dla ciebie.
Szybkość i oszczędność
Jedną z większych wad piekarnika jest to, że po włożeniu potrawy wciąż znajduje się w nim sporo niewykorzystanego miejsca. W związku z tym nagrzanie go zajmuje wieki, a to przekłada się również na większy pobór energii. W efekcie zastanowisz się dwa razy, zdecydujesz się podgrzać w kuchence jedną lub dwie porcje obiadu.
W przeciwieństwie do piekarnika, kombiwar jest skonstruowany tak, by po włożeniu potrawy do szklanej misy pozostało w niej jak najmniej pustego miejsca. Dzięki temu powietrze nagrzewa się szybciej i proces pieczenia trwa krócej. Dodatkowo wmontowany termoobieg sprawia, że mięso lub warzywa są dopieczone w równym stopniu z każdej strony.
Oczywiście jeśli uważasz, że miejsca jest jednak zbyt mało, możesz kupić urządzenie z dodatkową metalową obręczą, która znacznie zwiększy jego rozmiar. Misa ma pojemność około 12 l przed i 18 po dołączeniu pierścienia. Mając do dyspozycji taką powierzchnię, za jednym zamachem przygotujesz obiad dla całej rodziny.
Mnóstwo przydatnych funkcji
Kombiwar nie służy jednak tylko do pieczenia. Warto przed zakupem sprawdzić, czy producent oferuje również dodatkowe akcesoria. Podstawka z rusztem może zmienić urządzenie w elektryczny grill, w ten sposób tłuszcz wyciekający z pieczonego mięsa gromadzi się na dnie naczynia. Bez większych problemów zmienisz również kombiwar w urządzenie do gotowania na parze. Należy jedynie nałożyć odpowiedni pojemnik i wlać na dno misy odpowiednią ilość wody. Dzięki precyzyjnemu ustawieniu temperatury możesz użyć urządzenia do szybszego rozmrażania produktów.
Nawet najtańsze kombiwary wyposażone są w timer, dzięki któremu urządzenie wyłączy się po określonym czasie. Jeśli notorycznie zdarzało ci się przypalać posiłek, teraz nie musisz się o to martwić. Możesz zająć się innymi obowiązkami, a urządzenie nie poinformuje cię, że pieczenie dobiegło końca. Przezroczysta misa pozwala nadzorować proces pieczenia, szybko zorientujesz się więc, że potrawa ma już dość. Dodatkowo jest łatwa w myciu, możesz opłukać ją w umywalce lub włożyć do zmywarki.
Niewielki koszt eksploatacji, mnogość funkcji i niska cena sprawia, że kombiwary zyskały ostatnimi czasy sporą popularność. Przygotowywanie posiłków jest proste i nie wymaga ciągłego nadzoru, natomiast ogrzewane światłem halogenowym potrawy zachowują naturalną soczystość i wiele składników odżywczych.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.