Zupa meksykańska. Zastąpi dwudaniowy obiad
Pyszna, gęsta i sycąca zupa meksykańska. To smakowita propozycja na chłodne wieczory. Połączenie mięsa mielonego z warzywami i nutką chili to niebo w gębie. Zupa meksykańska to doskonała potrawa dla miłośników intensywnych smaków.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie na parze
- Główne składniki :
Składniki
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 litry bulionu
- 1 puszka groszku
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 1 puszka pomidorów
- pieprz cayenne, papryka czerwona mielona słodka i ostra, czosnek granulowany, oregano, kumin, cukier do smaku
- świeża kolendra
Przepis
- W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i paprykę, dodajemy mięso, a kiedy zmieni kolor dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.
- Odcedzamy kukurydzę, groszek i fasolę z zalewy.
- Do garnka dolewamy bulion, dodajemy konserwowe warzywa oraz pomidory. Doprawiamy do smaku i gotujemy ok. 15-20 minut.
- Przed podaniem posypujemy żółtym serem i kolendrą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl