Zupa meksykańska. Zastąpi dwudaniowy obiad
Pyszna, gęsta i sycąca zupa meksykańska. To smakowita propozycja na chłodne wieczory. Połączenie mięsa mielonego z warzywami i nutką chili to niebo w gębie. Zupa meksykańska to doskonała potrawa dla miłośników intensywnych smaków.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
 - Kategoria przepisów: Zupy
 - Sposób przygotowania: Gotowanie na parze
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 50 dag mięsa mielonego
 - 2 łyżki oleju
 - 2 cebule pokrojone w kostkę
 - 2 litry bulionu
 - 1 puszka groszku
 - 1 puszka fasoli czerwonej
 - 1 puszka kukurydzy
 - 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
 - 1 puszka pomidorów
 - pieprz cayenne, papryka czerwona mielona słodka i ostra, czosnek granulowany, oregano, kumin, cukier do smaku
 - świeża kolendra
 
Przepis
- W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i paprykę, dodajemy mięso, a kiedy zmieni kolor dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.
 - Odcedzamy kukurydzę, groszek i fasolę z zalewy.
 - Do garnka dolewamy bulion, dodajemy konserwowe warzywa oraz pomidory. Doprawiamy do smaku i gotujemy ok. 15-20 minut.
 - Przed podaniem posypujemy żółtym serem i kolendrą.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl