Gołąbki według Anny Lewandowskiej. Pyszne i lekkie

Słynna gwiazda, prywatnie żona Roberta Lewandowskiego, od niedawna pokazuje Polakom jak żyć zdrowo i gotować smacznie. Gołąbki to jedna z jej propozycji – nie do końca tradycyjna, ale wciąż pyszna, a przy tym, dzięki gotowaniu na parze, dużo lżejsza wersja gołąbków, które znamy.

Gołąbki według Anny LewandowskiejGołąbki według Anny Lewandowskiej
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • ok. 10-12 sparzonych liści białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • garść posiekanego drobno koperku
  • przyprawy: sól i grubo mielony pieprz do smaku

Przepis

  • Ze sparzonych liści kapusty wyciąć gruby nerw.
  • W misce wymieszać mięso mielone, starte na tarce marchewki, posiekaną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Dodać koperek i jajka, a następnie porządnie wyrobić masę, aż stanie się jednolita.
  • Porcję farszu nakładać na każdy liść kapusty, a następnie zwijać bardzo ciasno.
  • Gotowe gołąbki gotować na parze (parowar elektryczny bądź garnek z nakładką do gotowania na parze) przez ok. 30-40 minut, aż gołąbki staną się miękkie.
  • W międzyczasie przygotować sos: pomidory poddusić w garnku z solą i pieprzem, aż zmienią się w sos. Można zblendować lub przetrzeć przez sito.
  • Gołąbki polewać przygotowanym sosem pomidorowym i podawać na gorąco.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę