Zdrowe gotowanie na parze. Cały obiad w pół godziny

Aby przygotować pełnowartościowy i sycący posiłek, nie musisz stać długich godzin w kuchni. Wystarczy przerzucić się na zdrowe gotowanie bez tłuszczu. Nie tylko poczujesz się lepiej, ale zadbasz o linię. Wbrew pozorom gotowanie na parze to nic trudnego.

parowarPyszne potrawy na wyciągnięcie ręki
Źródło zdjęć: © Istock

Niewielki parowar wyposażony w trzy odrębne koszyki pozwoli błyskawicznie przygotować cały posiłek nawet z zamrożonych warzyw czy mięs. Każdy składnik ma tu swoje określone miejsce. Tego typu obróbka produktów jest bardzo delikatna dla przyrządzanych potraw. Umieszczając warzywa i mięso w parowarze możesz mieć pewność, że podczas obróbki cieplnej nie zmienią swojej konsystencji i nie staną się wielokolorową papką. W efekcie potrawy z parowara można jeść oczami.

Zapomnij o patelni

Warzywa przygotowywane w parowarze tracą zdecydowanie mniej substancji odżywczych i naturalnych składników niż przy innej obróbce cieplnej. Gotując warzywa we wrzątku, wiele witamin zostaje w wodzie i ląduje w zlewie. Podczas smażenia na patelni używamy mnóstwo tłuszczu, a ciągłe mieszanie znacznie zmienia konsystencję potraw. Gotowanie na parze jest najlepszym i najprostszym sposobem na pełnowartościowy i smaczny posiłek. Parowar powinien więc stanąć w domu każdej osoby, która myśli o zachowaniu szczupłej sylwetki, bądź chce zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

Parowar składa się z pojemnika na wodę z grzałką i programatorem pozwalającym dopasować stopień podgrzania wody do składników, kilku półek nakładanych jedna na drugą oraz pokrywki, która utrzymuje parę wewnątrz urządzenia. Dno każdej z półek pokrywają małe dziurki, które zapewniają optymalny przepływ pary między wszystkimi podgrzewanymi potrawami, a także umożliwiają spływanie wody z powrotem do głównego zbiornika.

parowar
Ugotować możesz praktycznie wszystko © Shutterstock

Jak gotować na parze

Z racji tego, że para jest najgorętsza tuż przy najniższym koszyczku, to tam powinno się umieszczać produkty wymagające długiego gotowania – na przykład mięsa. Na wyższych piętrach możesz ułożyć produkty, które gotuje się krócej – warzywa, ryż czy kaszę. Pamiętaj że każdy produkt powinien być gotowany osobno, w przeciwnym wypadku zapachy mogą się wymieszać. Jeśli chcesz ugotować na parze ryby, warto wcześniej owinąć je folią aluminiową.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu

Mnogość modeli dostępnych na rynku sprawia, że wybór nie jest prosty. Przede wszystkim zwróć uwagę na jakość panelu umieszczonego na froncie urządzenia. To od niego zależy liczba trybów, w których może pracować urządzenie. Część modeli pokazuje również ilość wody w podstawce, a nawet wyposażono je w specjalny otwór do jej dolewania. Dzięki temu możesz uzupełniać poziom wody bez konieczności wyłączania urządzenia. Dodatkowo zwróć uwagę na moc urządzenia, im będzie większa, tym wydajniej urządzenie podgrzeje wodę, a co za tym idzie sam proces gotowania będzie szybszy.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita