Zdrowe gotowanie na parze. Cały obiad w pół godziny

Aby przygotować pełnowartościowy i sycący posiłek, nie musisz stać długich godzin w kuchni. Wystarczy przerzucić się na zdrowe gotowanie bez tłuszczu. Nie tylko poczujesz się lepiej, ale zadbasz o linię. Wbrew pozorom gotowanie na parze to nic trudnego.

parowarPyszne potrawy na wyciągnięcie ręki
Źródło zdjęć: © Istock

Niewielki parowar wyposażony w trzy odrębne koszyki pozwoli błyskawicznie przygotować cały posiłek nawet z zamrożonych warzyw czy mięs. Każdy składnik ma tu swoje określone miejsce. Tego typu obróbka produktów jest bardzo delikatna dla przyrządzanych potraw. Umieszczając warzywa i mięso w parowarze możesz mieć pewność, że podczas obróbki cieplnej nie zmienią swojej konsystencji i nie staną się wielokolorową papką. W efekcie potrawy z parowara można jeść oczami.

Zapomnij o patelni

Warzywa przygotowywane w parowarze tracą zdecydowanie mniej substancji odżywczych i naturalnych składników niż przy innej obróbce cieplnej. Gotując warzywa we wrzątku, wiele witamin zostaje w wodzie i ląduje w zlewie. Podczas smażenia na patelni używamy mnóstwo tłuszczu, a ciągłe mieszanie znacznie zmienia konsystencję potraw. Gotowanie na parze jest najlepszym i najprostszym sposobem na pełnowartościowy i smaczny posiłek. Parowar powinien więc stanąć w domu każdej osoby, która myśli o zachowaniu szczupłej sylwetki, bądź chce zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

Parowar składa się z pojemnika na wodę z grzałką i programatorem pozwalającym dopasować stopień podgrzania wody do składników, kilku półek nakładanych jedna na drugą oraz pokrywki, która utrzymuje parę wewnątrz urządzenia. Dno każdej z półek pokrywają małe dziurki, które zapewniają optymalny przepływ pary między wszystkimi podgrzewanymi potrawami, a także umożliwiają spływanie wody z powrotem do głównego zbiornika.

parowar
Ugotować możesz praktycznie wszystko © Shutterstock

Jak gotować na parze

Z racji tego, że para jest najgorętsza tuż przy najniższym koszyczku, to tam powinno się umieszczać produkty wymagające długiego gotowania – na przykład mięsa. Na wyższych piętrach możesz ułożyć produkty, które gotuje się krócej – warzywa, ryż czy kaszę. Pamiętaj że każdy produkt powinien być gotowany osobno, w przeciwnym wypadku zapachy mogą się wymieszać. Jeśli chcesz ugotować na parze ryby, warto wcześniej owinąć je folią aluminiową.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu

Mnogość modeli dostępnych na rynku sprawia, że wybór nie jest prosty. Przede wszystkim zwróć uwagę na jakość panelu umieszczonego na froncie urządzenia. To od niego zależy liczba trybów, w których może pracować urządzenie. Część modeli pokazuje również ilość wody w podstawce, a nawet wyposażono je w specjalny otwór do jej dolewania. Dzięki temu możesz uzupełniać poziom wody bez konieczności wyłączania urządzenia. Dodatkowo zwróć uwagę na moc urządzenia, im będzie większa, tym wydajniej urządzenie podgrzeje wodę, a co za tym idzie sam proces gotowania będzie szybszy.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna