Wielkanocny barszczyk czerwony

Wielkanocne tradycje kulinarne to znacznie więcej niż żurek czy biały barszcz. W wielu domach na wielkanocnym stole pojawia się czerwony barszcz. Wielkanocny barszcz różni się jednak znacznie od barszczu wigilijnego. Przygotowuje się go na mięsnym wywarze, doprawia chrzanem, zabiela śmietaną i podaje z jajkiem.

Barszcz czerwonyBarszcz czerwony
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • domowy zakwas z buraków
  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • 50 dag cienkiej kiełbaski
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • śmietana słodka do zup
  • chrzan
  • sok z cytryny
  • 5-8 jajek

Przepis

  • Do garnka przekładamy oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, mięso, przyprawy. Zalewamy je wodą i gotujemy na małym ogniu.
  • Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do wywaru podsmażoną na patelni kiełbaskę i pokrojony chrzan oraz czosnek. Mięso wyjmujemy, kroimy w kostkę i ponownie przekładamy do wywaru.
  • Wcześniej kroimy kiełbaskę w kostkę lub plasterki. Następnie do zupy dodajemy zakwas buraczany i sok z cytryny, ew. ocet.
  • Pod koniec gotowania barszcz zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Dodajemy ugotowane wcześniej na twardo i pokrojone w kostkę lub ćwiartki jajka.
Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania