Wielkanocny barszczyk czerwony
Wielkanocne tradycje kulinarne to znacznie więcej niż żurek czy biały barszcz. W wielu domach na wielkanocnym stole pojawia się czerwony barszcz. Wielkanocny barszcz różni się jednak znacznie od barszczu wigilijnego. Przygotowuje się go na mięsnym wywarze, doprawia chrzanem, zabiela śmietaną i podaje z jajkiem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie na parze
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Do garnka przekładamy oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, mięso, przyprawy. Zalewamy je wodą i gotujemy na małym ogniu.
- Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do wywaru podsmażoną na patelni kiełbaskę i pokrojony chrzan oraz czosnek. Mięso wyjmujemy, kroimy w kostkę i ponownie przekładamy do wywaru.
- Wcześniej kroimy kiełbaskę w kostkę lub plasterki. Następnie do zupy dodajemy zakwas buraczany i sok z cytryny, ew. ocet.
- Pod koniec gotowania barszcz zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Dodajemy ugotowane wcześniej na twardo i pokrojone w kostkę lub ćwiartki jajka.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl