Z czym podawać szparagi na parze?

Szparagi możemy przygotować na różne sposoby. Jednym z nich jest ugotowanie tego cennego warzywa na parze. W jaki sposób to zrobić? Z czym podawać? Oto nasze przepisy!

Z czym podawać szparagi na parze?
Źródło zdjęć: © 123RF

Szparagi - właściwości

Szparagi to cenne warzywo, zawierające mnóstwo witamin i minerałów. Są niskokaloryczne, dzięki czemu bez przeszkód mogą je zjadać osoby na diecie. Są bogate w między innymi witaminę C, witaminę K oraz z grupy B, a także w fosfor, magnez, selen, żelazo, potas i selen. Dzięki niskiej zawartości kalorii nie obciążają wątroby i nerek. Co ciekawe, szparagi to też naturalny afrodyzjak.

Aby zachować wszystkie cenne właściwości tego niezwykłego warzywa, warto ugotować je na parze. Ten sposób przyrządzenia ponadto spowoduje, że:

  • szparagi nie nasiąkną wodą, dzięki czemu nie stracą swojego smaku i aromatu;
  • dzięki gotowaniu na parze szparagi zachowają swoją strukturę i kolor (nie staną się zbyt miękkie i nie rozpadną się);
  • nie będzie potrzeby ciągłego ich doglądania i mieszania;
  • takie gotowanie nie wymaga soli i tłuszczu - można dodać mieszankę ziołową i uzyskać niepowtarzalny smak;
  • gotowanie na parze jest znacznie szybsze od tradycyjnego, dodatkowo dzięki niemu możemy zaoszczędzić nieco wody - zamiast gotować jej cały garnek, wystarczy przykryć nią dno.

Jak ugotować szparagi na parze?

Jak widać gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów obróbki termicznej. Aby przyrządzić w ten sposób szparagi, wystarczy wcześniej je odpowiednio przygotować: zielone szparagi obieramy, białe natomiast pozostawiamy bez obierania, chyba że ich skórka jest już dojrzała i zdrewniała. W takim przypadku obieramy tylko końcówki.

Aby ugotować szparagi na parze, wystarczy wlać odrobinę wody na dno garnka. Na wierzch kładziemy durszlak lub sitko do gotowania na parze, na które kładziemy szparagi. Przykrywamy i gotujemy. Czas gotowania to 1 - 2 minuty. Z czym podawać? Poniżej podajemy przepisy na wykorzystanie szparagów gotowanych na parze.

Szparagi zielone na parze z serkiem mascarpone - przepis

Potrzebne składniki:

  • 400 g szparagów zielonych;
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 750 ml zimnej wody;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego;
  • 0,5 szklanki serka mascarpone;
  • szczypta soli ziołowej;
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

1. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki.

2. W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę, na górze umieszczamy sitko lud durszlak, a na nim warzywa i gotujemy chwilę, aż zmiękną (około 7 minut).

3. Przekładamy na talerz i podajemy z serkiem mascarpone zmieszanym z jogurtem pieprzem i solą ziołową. Gotowe.

Szparagi na parze z serem pleśniowym - przepis

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg szparagów;
  • 150 ml śmietany 18 proc.;
  • 50 g sera pleśniowego;
  • pieprz;
  • sól.
Obraz
© 123RF

Sposób przygotowania:

1. Szparagi opłukujemy, jeśli końcówki są zdrewniałe, to odcinamy je.

2. Warzywo umieszczamy w garnku do gotowania na parze, na górnej części i gotujemy około 7 minut, do miękkości. Po ugotowaniu przekładamy na talerz.

3. W rondlu zagotowujemy śmietanę zmieszaną z solą i pieprzem, do tego dorzucamy pokruszony ser pleśniowy.

4. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i tak powstałym sosem polewamy ugotowane szparagi. Gotowe.

Szparagi na parze z masłem - przepis

Potrzebne składniki:

  • łyżka masła;
  • 0,5 kg szparagów;
  • bułka tarta;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Zagotowujemy wodę w garnku do gotowania na parze. Dodajemy do niej sól, pieprz i masło. Umieszczamy na nim nitko lub durszlak, a w nim szparagi. Gotujemy około 7 minut.

2. Po wyjęciu możemy podawać z bułką tartą. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇