WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Z czym podawać szparagi na parze?

Szparagi możemy przygotować na różne sposoby. Jednym z nich jest ugotowanie tego cennego warzywa na parze. W jaki sposób to zrobić? Z czym podawać? Oto nasze przepisy!

Z czym podawać szparagi na parze?
Źródło zdjęć: © 123RF

Szparagi - właściwości

Szparagi to cenne warzywo, zawierające mnóstwo witamin i minerałów. Są niskokaloryczne, dzięki czemu bez przeszkód mogą je zjadać osoby na diecie. Są bogate w między innymi witaminę C, witaminę K oraz z grupy B, a także w fosfor, magnez, selen, żelazo, potas i selen. Dzięki niskiej zawartości kalorii nie obciążają wątroby i nerek. Co ciekawe, szparagi to też naturalny afrodyzjak.

Aby zachować wszystkie cenne właściwości tego niezwykłego warzywa, warto ugotować je na parze. Ten sposób przyrządzenia ponadto spowoduje, że:

  • szparagi nie nasiąkną wodą, dzięki czemu nie stracą swojego smaku i aromatu;
  • dzięki gotowaniu na parze szparagi zachowają swoją strukturę i kolor (nie staną się zbyt miękkie i nie rozpadną się);
  • nie będzie potrzeby ciągłego ich doglądania i mieszania;
  • takie gotowanie nie wymaga soli i tłuszczu - można dodać mieszankę ziołową i uzyskać niepowtarzalny smak;
  • gotowanie na parze jest znacznie szybsze od tradycyjnego, dodatkowo dzięki niemu możemy zaoszczędzić nieco wody - zamiast gotować jej cały garnek, wystarczy przykryć nią dno.

Jak ugotować szparagi na parze?

Jak widać gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów obróbki termicznej. Aby przyrządzić w ten sposób szparagi, wystarczy wcześniej je odpowiednio przygotować: zielone szparagi obieramy, białe natomiast pozostawiamy bez obierania, chyba że ich skórka jest już dojrzała i zdrewniała. W takim przypadku obieramy tylko końcówki.

Aby ugotować szparagi na parze, wystarczy wlać odrobinę wody na dno garnka. Na wierzch kładziemy durszlak lub sitko do gotowania na parze, na które kładziemy szparagi. Przykrywamy i gotujemy. Czas gotowania to 1 - 2 minuty. Z czym podawać? Poniżej podajemy przepisy na wykorzystanie szparagów gotowanych na parze.

Szparagi zielone na parze z serkiem mascarpone - przepis

Potrzebne składniki:

  • 400 g szparagów zielonych;
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 750 ml zimnej wody;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego;
  • 0,5 szklanki serka mascarpone;
  • szczypta soli ziołowej;
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

1. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki.

2. W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę, na górze umieszczamy sitko lud durszlak, a na nim warzywa i gotujemy chwilę, aż zmiękną (około 7 minut).

3. Przekładamy na talerz i podajemy z serkiem mascarpone zmieszanym z jogurtem pieprzem i solą ziołową. Gotowe.

Szparagi na parze z serem pleśniowym - przepis

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg szparagów;
  • 150 ml śmietany 18 proc.;
  • 50 g sera pleśniowego;
  • pieprz;
  • sól.
Obraz
© 123RF

Sposób przygotowania:

1. Szparagi opłukujemy, jeśli końcówki są zdrewniałe, to odcinamy je.

2. Warzywo umieszczamy w garnku do gotowania na parze, na górnej części i gotujemy około 7 minut, do miękkości. Po ugotowaniu przekładamy na talerz.

3. W rondlu zagotowujemy śmietanę zmieszaną z solą i pieprzem, do tego dorzucamy pokruszony ser pleśniowy.

4. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i tak powstałym sosem polewamy ugotowane szparagi. Gotowe.

Szparagi na parze z masłem - przepis

Potrzebne składniki:

  • łyżka masła;
  • 0,5 kg szparagów;
  • bułka tarta;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Zagotowujemy wodę w garnku do gotowania na parze. Dodajemy do niej sól, pieprz i masło. Umieszczamy na nim nitko lub durszlak, a w nim szparagi. Gotujemy około 7 minut.

2. Po wyjęciu możemy podawać z bułką tartą. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów