Z czym podawać szparagi na parze?
Szparagi możemy przygotować na różne sposoby. Jednym z nich jest ugotowanie tego cennego warzywa na parze. W jaki sposób to zrobić? Z czym podawać? Oto nasze przepisy!
Szparagi - właściwości
Szparagi to cenne warzywo, zawierające mnóstwo witamin i minerałów. Są niskokaloryczne, dzięki czemu bez przeszkód mogą je zjadać osoby na diecie. Są bogate w między innymi witaminę C, witaminę K oraz z grupy B, a także w fosfor, magnez, selen, żelazo, potas i selen. Dzięki niskiej zawartości kalorii nie obciążają wątroby i nerek. Co ciekawe, szparagi to też naturalny afrodyzjak.
Aby zachować wszystkie cenne właściwości tego niezwykłego warzywa, warto ugotować je na parze. Ten sposób przyrządzenia ponadto spowoduje, że:
- szparagi nie nasiąkną wodą, dzięki czemu nie stracą swojego smaku i aromatu;
- dzięki gotowaniu na parze szparagi zachowają swoją strukturę i kolor (nie staną się zbyt miękkie i nie rozpadną się);
- nie będzie potrzeby ciągłego ich doglądania i mieszania;
- takie gotowanie nie wymaga soli i tłuszczu - można dodać mieszankę ziołową i uzyskać niepowtarzalny smak;
- gotowanie na parze jest znacznie szybsze od tradycyjnego, dodatkowo dzięki niemu możemy zaoszczędzić nieco wody - zamiast gotować jej cały garnek, wystarczy przykryć nią dno.
Jak ugotować szparagi na parze?
Jak widać gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów obróbki termicznej. Aby przyrządzić w ten sposób szparagi, wystarczy wcześniej je odpowiednio przygotować: zielone szparagi obieramy, białe natomiast pozostawiamy bez obierania, chyba że ich skórka jest już dojrzała i zdrewniała. W takim przypadku obieramy tylko końcówki.
Aby ugotować szparagi na parze, wystarczy wlać odrobinę wody na dno garnka. Na wierzch kładziemy durszlak lub sitko do gotowania na parze, na które kładziemy szparagi. Przykrywamy i gotujemy. Czas gotowania to 1 - 2 minuty. Z czym podawać? Poniżej podajemy przepisy na wykorzystanie szparagów gotowanych na parze.
Potrzebne składniki:
- 400 g szparagów zielonych;
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 750 ml zimnej wody;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- 0,5 szklanki serka mascarpone;
- szczypta soli ziołowej;
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
1. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki.
2. W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę, na górze umieszczamy sitko lud durszlak, a na nim warzywa i gotujemy chwilę, aż zmiękną (około 7 minut).
3. Przekładamy na talerz i podajemy z serkiem mascarpone zmieszanym z jogurtem pieprzem i solą ziołową. Gotowe.
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg szparagów;
- 150 ml śmietany 18 proc.;
- 50 g sera pleśniowego;
- pieprz;
- sól.
Sposób przygotowania:
1. Szparagi opłukujemy, jeśli końcówki są zdrewniałe, to odcinamy je.
2. Warzywo umieszczamy w garnku do gotowania na parze, na górnej części i gotujemy około 7 minut, do miękkości. Po ugotowaniu przekładamy na talerz.
3. W rondlu zagotowujemy śmietanę zmieszaną z solą i pieprzem, do tego dorzucamy pokruszony ser pleśniowy.
4. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i tak powstałym sosem polewamy ugotowane szparagi. Gotowe.
Potrzebne składniki:
- łyżka masła;
- 0,5 kg szparagów;
- bułka tarta;
- sól;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Zagotowujemy wodę w garnku do gotowania na parze. Dodajemy do niej sól, pieprz i masło. Umieszczamy na nim nitko lub durszlak, a w nim szparagi. Gotujemy około 7 minut.
2. Po wyjęciu możemy podawać z bułką tartą. Gotowe.
Smacznego!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl