Kupisz go za niewielkie pieniądze. Parowar dla fanów kuchni beztłuszczowej

Lekkie i zdrowe – takie są posiłki przygotowywane w parowarze. Niepozorne urządzenie to idealny sposób na to, by zapewnić sobie pyszny smak potraw bez dodatku zbędnego tłuszczu. Z jego pomocą przygotujesz pełne witamin posiłki, które mogą pomóc ci zrzucić kilka kilogramów.

parowar ryba na parze zdrowa dieta smaczna dietaNa parze przygotujesz mnóstwo smacznych potraw
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Te urządzenia wciąż cieszą się zasłużoną popularnością. Nic w tym dziwnego, w przeciwieństwie do pierwszych dostępnych na rynku modeli są lekkie, proste w użytkowaniu i łatwe w czyszczeniu. Precyzyjny timer pozwala na jeszcze dokładniejsze kontrolowanie tego, jak przebiega proces gotowania, a dodatkowo ułatwi wybieranie odpowiedniego trybu pracy.

Mnóstwo aromatycznych potraw

Możliwości parowarów są bardzo duże, a samo urządzenie w szczególności docenią osoby, które szukają sposobu na przygotowywanie potraw bez smażenia i bez tłuszczu. Bez względu na to, czy dbasz o linię, czy może po prostu chcesz przykładać większą wagę do tego, co ląduje na twoim talerzu, parowar jest doskonałym rozwiązaniem, które pozwoli ci cieszyć się ulubionymi potrawami bez wyrzeczeń. W sieci znajdziesz mnóstwo przepisów, które stanowią doskonałą inspirację na obiad dla całej rodziny,

Kilka odrębnych koszyczków pozwoli przygotować cały obiad za jednym zamachem. Najniżej należy umieścić produkty, które wymagają najdłuższej obróbki termicznej. Para ma tam najwyższą temperaturę i z łatwością będzie w stanie odpowiednio podgrzać delikatne produkty. W ten sposób ugotujemy zarówno delikatne ryby, jak i smaczne klopsiki, których przygotowanie zwykle trwa o wiele dłużej, a jednocześnie nieco wyżej możemy podgrzać ziemniaki lub warzywa. Ugotowanie obiadu może zając zaledwie dwadzieścia minut.

Zapomnisz o patelni

Warzywa przygotowywane w parowarze tracą zdecydowanie mniej substancji odżywczych i naturalnych składników niż przy innej obróbce cieplnej. Gotując warzywa we wrzątku, wiele witamin zostaje w wodzie i ląduje w zlewie. Podczas smażenia na patelni używamy mnóstwo tłuszczu, a ciągłe mieszanie znacznie zmienia konsystencję potraw. Gotowanie na parze jest najlepszym i najprostszym sposobem na pełnowartościowy i smaczny posiłek. Parowar powinien więc stanąć w domu każdej osoby, która myśli o zachowaniu szczupłej sylwetki, bądź chce zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu

Większość modeli wyposażono w panel bądź programator pozwalający dopasować czas pracy urządzenia do określonego rodzaju potrawy. Część modeli pokazuje również, jak dużo wody pozostało w podstawce i wyposażono je w otwór do jej dolewania. Pamiętaj, że przed zakupem warto zwrócić uwagę również na ilość dostępnych koszyczków oraz moc urządzenia. Im będzie większa, tym wydajniej sprzęt podgrzeje wodę, a proces gotowania będzie szybszy.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja