Kupisz go za niewielkie pieniądze. Parowar dla fanów kuchni beztłuszczowej

Lekkie i zdrowe – takie są posiłki przygotowywane w parowarze. Niepozorne urządzenie to idealny sposób na to, by zapewnić sobie pyszny smak potraw bez dodatku zbędnego tłuszczu. Z jego pomocą przygotujesz pełne witamin posiłki, które mogą pomóc ci zrzucić kilka kilogramów.

parowar ryba na parze zdrowa dieta smaczna dietaNa parze przygotujesz mnóstwo smacznych potraw
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Te urządzenia wciąż cieszą się zasłużoną popularnością. Nic w tym dziwnego, w przeciwieństwie do pierwszych dostępnych na rynku modeli są lekkie, proste w użytkowaniu i łatwe w czyszczeniu. Precyzyjny timer pozwala na jeszcze dokładniejsze kontrolowanie tego, jak przebiega proces gotowania, a dodatkowo ułatwi wybieranie odpowiedniego trybu pracy.

Mnóstwo aromatycznych potraw

Możliwości parowarów są bardzo duże, a samo urządzenie w szczególności docenią osoby, które szukają sposobu na przygotowywanie potraw bez smażenia i bez tłuszczu. Bez względu na to, czy dbasz o linię, czy może po prostu chcesz przykładać większą wagę do tego, co ląduje na twoim talerzu, parowar jest doskonałym rozwiązaniem, które pozwoli ci cieszyć się ulubionymi potrawami bez wyrzeczeń. W sieci znajdziesz mnóstwo przepisów, które stanowią doskonałą inspirację na obiad dla całej rodziny,

Kilka odrębnych koszyczków pozwoli przygotować cały obiad za jednym zamachem. Najniżej należy umieścić produkty, które wymagają najdłuższej obróbki termicznej. Para ma tam najwyższą temperaturę i z łatwością będzie w stanie odpowiednio podgrzać delikatne produkty. W ten sposób ugotujemy zarówno delikatne ryby, jak i smaczne klopsiki, których przygotowanie zwykle trwa o wiele dłużej, a jednocześnie nieco wyżej możemy podgrzać ziemniaki lub warzywa. Ugotowanie obiadu może zając zaledwie dwadzieścia minut.

Zapomnisz o patelni

Warzywa przygotowywane w parowarze tracą zdecydowanie mniej substancji odżywczych i naturalnych składników niż przy innej obróbce cieplnej. Gotując warzywa we wrzątku, wiele witamin zostaje w wodzie i ląduje w zlewie. Podczas smażenia na patelni używamy mnóstwo tłuszczu, a ciągłe mieszanie znacznie zmienia konsystencję potraw. Gotowanie na parze jest najlepszym i najprostszym sposobem na pełnowartościowy i smaczny posiłek. Parowar powinien więc stanąć w domu każdej osoby, która myśli o zachowaniu szczupłej sylwetki, bądź chce zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu

Większość modeli wyposażono w panel bądź programator pozwalający dopasować czas pracy urządzenia do określonego rodzaju potrawy. Część modeli pokazuje również, jak dużo wody pozostało w podstawce i wyposażono je w otwór do jej dolewania. Pamiętaj, że przed zakupem warto zwrócić uwagę również na ilość dostępnych koszyczków oraz moc urządzenia. Im będzie większa, tym wydajniej sprzęt podgrzeje wodę, a proces gotowania będzie szybszy.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów