Jak ugotować brokuła? Triki, które sprawią, że go pokochasz

Brokuł to warzywo, które można kochać lub nienawidzić. Ma specyficzny, intensywny zapach i wymaga odpowiedniej obróbki. Rozgotowany i bladozielony jest zmorą stołówek, a intensywnie zielony, jędrny i pachnący sprawi, że pokochasz go całym sercem.

Brokuły na parzeJak ugotować brokuł?
Źródło zdjęć: © 123RF

Brokuł zanim ugotujesz

Brokuł nazywany jest zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową i faktycznie należy do gatunku kapustnych. Stąd jego mało subtelny zapach. Jednak przyznać należy, że jesienią trwa sezon na brokuła i warto z tego skorzystać.

Dobry brokuł musi być intensywnie zielony – zwróć uwagę, by nie był przywiędły. Różyczki powinny być twarde, jędrne i ściśle przylegać do siebie.

Przed ugotowaniem warzywa opłucz je delikatnie, a następnie podziel na mniejsze różyczki, jednak nie za małe, by podczas gotowania nie rozpadły się.

Osobno możesz przygotować łodygę, która również jest smaczna. W tym celu należy ją obrać z wierzchniej warstwy i pokroić wzdłuż korzenia na mniejsze kawałki. Pamiętaj, by to łodyga trafiła pierwsza do garnka, a dopiero po kilku minutach różyczki.

Pieczone brokuły. Zachwycający dodatek do obiadu

Brokuł – jak go ugotować w wodzie

Zasadniczo istnieją dwie metody – we wrzącej wodzie i na parze. Polecamy szczególnie tę drugą metodę, bo pozwoli na zachowanie wartości odżywczych (których jest w brokule wcale nie mało...).

Jeśli jednak zdecydujesz się na wrzątek, to zagotuj około 1 litr wody i dodaj do niej pół łyżki soli i 1 łyżeczkę cukru. Następnie włóż pokrojoną łodygę i ponownie zagotuj. 3 minut później włóż delikatnie brokuł podzielony na różyczki. Zrób to tak, by łodygi dotykały dna garnka, a wierzch różyczek wystawał ponad poziom wody.

Zagotuj, przykryj pokrywką i gotuj, aż warzywo będzie al dente – maksymalnie 10 minut – sprawdzając co jakiś czas czubkiem noża twardość łodygi.

By zachować piękny, soczysty kolor warzywa, po odlaniu gorącej wody brokuł należy zahartować. Możesz go przelać lodowatą wodą lub włożyć do miski z lodem.

Brokuł gotowanie na parze

Jeżeli nie masz urządzenia zwanego parowarem, to nic straconego. Wystarczy zagotować około 2 litry wody w garnku i włożyć do niego specjalny koszyczek. Można go kupić bez trudu w każdym większym sklepie lub wykorzystać metalowy durszlak.

Po zagotowaniu wody ułóż w durszlaku podzielony na różyczki brokuł i nakryj pokrywką. Czas gotowania również wynosi około 10 minut i, podobnie jak w przypadku gotowania we wrzącej wodzie, stopień miękkości należy kontrolować.

Gdy brokuł będzie miękki, należy wyciągnąć go z koszyczka i również zahartować zimną wodą.

Z czym podać brokuła

Brokuł można podać tak jak kalafior czy brukselkę – polany przyrumienioną bułką tartą z masłem. W takiej postaci na pewno posmakuje dzieciom.

Jednak do brokuła pasują także sery – warzywo to świetnie się komponuje z każdym serem. Dlatego można przygotować sos na bazie beszamelu z roztopionym lazurem, roquefortem czy bleu i polać brokuł. W nieco delikatniejszym wydaniu można użyć sera typu brie lub camembert.

Gdy trochę go rozdrobnisz, to do przygotowanego sosu z kawałkami brokuła wystarczy dodać ugotowany makaron.

Brokuł można także zapiekać z sosem serowym. Wówczas ułożone w brytfannie i polane sosem warzywo warto oprószyć wiórkami sera żółtego lub posypać kawałkami mozzarelli.

Żaden miłośnik serów nie oprze się tej kombinacji smaków.

Brokuł z serem camembert
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯