Jak ugotować brokuła? Triki, które sprawią, że go pokochasz
Brokuł to warzywo, które można kochać lub nienawidzić. Ma specyficzny, intensywny zapach i wymaga odpowiedniej obróbki. Rozgotowany i bladozielony jest zmorą stołówek, a intensywnie zielony, jędrny i pachnący sprawi, że pokochasz go całym sercem.
Brokuł – zanim ugotujesz
Brokuł nazywany jest zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową i faktycznie należy do gatunku kapustnych. Stąd jego mało subtelny zapach. Jednak przyznać należy, że jesienią trwa sezon na brokuła i warto z tego skorzystać.
Dobry brokuł musi być intensywnie zielony – zwróć uwagę, by nie był przywiędły. Różyczki powinny być twarde, jędrne i ściśle przylegać do siebie.
Przed ugotowaniem warzywa opłucz je delikatnie, a następnie podziel na mniejsze różyczki, jednak nie za małe, by podczas gotowania nie rozpadły się.
Osobno możesz przygotować łodygę, która również jest smaczna. W tym celu należy ją obrać z wierzchniej warstwy i pokroić wzdłuż korzenia na mniejsze kawałki. Pamiętaj, by to łodyga trafiła pierwsza do garnka, a dopiero po kilku minutach różyczki.
Pieczone brokuły. Zachwycający dodatek do obiadu
Brokuł – jak go ugotować w wodzie
Zasadniczo istnieją dwie metody – we wrzącej wodzie i na parze. Polecamy szczególnie tę drugą metodę, bo pozwoli na zachowanie wartości odżywczych (których jest w brokule wcale nie mało...).
Jeśli jednak zdecydujesz się na wrzątek, to zagotuj około 1 litr wody i dodaj do niej pół łyżki soli i 1 łyżeczkę cukru. Następnie włóż pokrojoną łodygę i ponownie zagotuj. 3 minut później włóż delikatnie brokuł podzielony na różyczki. Zrób to tak, by łodygi dotykały dna garnka, a wierzch różyczek wystawał ponad poziom wody.
Zagotuj, przykryj pokrywką i gotuj, aż warzywo będzie al dente – maksymalnie 10 minut – sprawdzając co jakiś czas czubkiem noża twardość łodygi.
By zachować piękny, soczysty kolor warzywa, po odlaniu gorącej wody brokuł należy zahartować. Możesz go przelać lodowatą wodą lub włożyć do miski z lodem.
Brokuł – gotowanie na parze
Jeżeli nie masz urządzenia zwanego parowarem, to nic straconego. Wystarczy zagotować około 2 litry wody w garnku i włożyć do niego specjalny koszyczek. Można go kupić bez trudu w każdym większym sklepie lub wykorzystać metalowy durszlak.
Po zagotowaniu wody ułóż w durszlaku podzielony na różyczki brokuł i nakryj pokrywką. Czas gotowania również wynosi około 10 minut i, podobnie jak w przypadku gotowania we wrzącej wodzie, stopień miękkości należy kontrolować.
Gdy brokuł będzie miękki, należy wyciągnąć go z koszyczka i również zahartować zimną wodą.
Z czym podać brokuła
Brokuł można podać tak jak kalafior czy brukselkę – polany przyrumienioną bułką tartą z masłem. W takiej postaci na pewno posmakuje dzieciom.
Jednak do brokuła pasują także sery – warzywo to świetnie się komponuje z każdym serem. Dlatego można przygotować sos na bazie beszamelu z roztopionym lazurem, roquefortem czy bleu i polać brokuł. W nieco delikatniejszym wydaniu można użyć sera typu brie lub camembert.
Gdy trochę go rozdrobnisz, to do przygotowanego sosu z kawałkami brokuła wystarczy dodać ugotowany makaron.
Brokuł można także zapiekać z sosem serowym. Wówczas ułożone w brytfannie i polane sosem warzywo warto oprószyć wiórkami sera żółtego lub posypać kawałkami mozzarelli.
Żaden miłośnik serów nie oprze się tej kombinacji smaków.
Zobacz także: