Pulchne i miękkie bułki na parze. Prosty przepis na pampuchy

Pampuchy, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze (zwane też buchtami czy parowańcami) pochodzą z kuchni wielkopolskiej. Pampuchy podaje się na ciepło. Doskonale smakują zarówno w wersji na słodko (np. z dżemem lub owocami), jak również na słono (np. z sosem albo jako dodatek do mięs). Jak zrobić pampuchy? To bardzo proste. Zobaczcie nasz przepis na pyszne kluski na parze.

Pulchne i miękkie bułki na parze. Prosty przepis na pampuchyPulchne i miękkie bułki na parze. Prosty przepis na pampuchy
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 20 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól

Przepis

  • Drożdże rozkrusz w misce i zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
  • Spienione drożdże wymieszaj z mąką, roztopionym masłem, jajkiem i szczyptą soli. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. pod przykryciem, aby wyrosło.
  • Formuj z niego okrągłe bułeczki o średnicy ok. 5 cm.
  • Bułeczki gotuj w parowarze rzez ok. 7 minut.
  • jeśli nie masz parowaru, wlej do dużego garnka wodę do połowy wysokości.
  • garnek przykryj czystą ściereczką. Gdy woda zacznie się gotować, na materiale ułóż bułki. Przykryj je i ugotuj na parze.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany