Trwa ładowanie...

Kupisz nawet za mniej niż 100 zł. Parowary dla fanów kolorowej kuchni fit

Lekko, zdrowo i szybko. Tak właśnie gotuje się w nowoczesnych parowarach. Te przydatne urządzenia to mnóstwo ciekawych inspiracji kulinarnych, dzięki którym przygotujesz kolorowe, pełne zdrowych składników odżywczych posiłki, a nawet zrzucisz kilka kilogramów.5075

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Parowary pomagają przygotować zdrowsze posiłkiParowary pomagają przygotować zdrowsze posiłkiŹródło: Adobe Stock
d3zrlz5
d3zrlz5

Zacznij jeść zdrowo

Zdrowe, tanie i szybkie — takie jest gotowanie na parze. Pierwsze parowary po początkowej fali popularności zostały uznane za kłopotliwe i uciążliwe w użytkowaniu, miały dużo części, trudno bylo kontrolować ich pracę. Teraz jest inaczej, a za dobry parowar wcale nie musimy przepłacać.

Nie tylko kurczak i brokuł…

Możliwość przygotowania potraw bez użycia tłuszczu i bez zwiększającego kaloryczność posiłków smażenia to skarb dla osób, którym zależy na zdrowiu i lekkiej diecie. Bez względu na to, czy planujesz zrzucić zbędne kilogramy, czy wejść na drogę zdrowej diety, bezcennym gadżetem w kuchni może okazać się parowar. Te urządzenia nie muszą kojarzyć się mdłym i nieciekawym posiłkiem, bo możliwości jest znacznie więcej. Dostępność przepisów i do niedawna drogich albo rzadko spotykanych produktów z kuchni np. francuskiej czy azjatyckiej nie jest obecnie problemem.

d3zrlz5

W parowarze przygotujemy wiele ciekawych potraw np. z łososia, kolorowe warzywa podzielone na cząstki, ale i soczyste kotleciki z mielonego mięsa czy smakowite filety z kurczaka lub indyka, których smak pogłębisz oryginalną marynatą np. z odrobiną białego wina. Brzmi inspirująco? Zdecydowanie. Nawet przygotowanie potraw, które kojarzą się z długim gotowaniem lub smażeniem, nie sprawi nam żadnej trudności: niewielkie klopsy z wieprzowiny z warzywami przygotujemy w niecałe 20 minut (w połowie czasu parowania warto je raz odwrócić).

Szybki obiad na parze – posiłek dla rodziny z głowy

Wśród przepisów na potrawy na parze znajdziemy też wiele inspiracji z łososiem – w wersji fit i nie tylko. Delikatne kawałki ryby w parowarze przygotowuje się bardzo szybko, a na kilku piętrach urządzenia przygotujemy w tym samym czasie dodatki do ryby. To duża zaleta parowarów – jeśli odpowiednio zaplanujemy posiłek, będziemy mieli mniej do zmywania. Nowoczesne części tych urządzeń bez problemu umyjemy w zmywarce.

Ryba na parze nie musi być nudna

Popularnym i zdrowym rodzajem posiłków gotowanych na parze są ryby. Najczęściej spożywamy je w postaci smażonej, także w cięższej wersji z panierką. Lepiej, zdrowiej i (jak się okazuje) równie smacznie przyrządzimy je na parze. Choć taka potrawa nie każdemu przypada do gustu, a smak fileta z np. dorsza lub pstrąga znacznie się różni od smaku fish and chips, to warto nieco zgłębić kilka przepisów, urozmaicić smak i bardziej się do niej przekonać. Podaj gotowaną na parze rybę na risotto na białym winie z zielonymi warzywami, a stworzysz smaczną i niebanalną potrawę. Delikatny smak parowanej ryby wzmocnisz też, posypując gotowy filet świeżą kolendrą, dymką i pietruszką.

Zaprzyjaźnij się z chińską kuchnią…

Jeszcze ciekawiej zapowiada się gotowanie przy użyciu parowaru, jeśli weźmiemy pod uwagę przepisy z dalekich stron. Lekkie, delikatne i przepyszne wontony to chińskie pierożki gotowane na parze. W porównaniu do rodzimej, smacznej, ale kalorycznej wersji pierogów te delikatne przysmaki mają zdecydowanie mniej kalorii. Wypełnij środek krewetkami, farszem mięsnym lub tofu z dodatkami, a na pewno będziesz robić je częściej. Po porcji wontonów z delikatnym dodatkiem ulubionej wersji sosu sojowego na pewno nie grozi nam uczucie ciężkości nadmiernie przepełnionego żołądka.

Brak pomysłu na lekką kolację? Postaw na parowar. Obniżenie zawartości tłuszczu w diecie pomoże nam szybko i skutecznie "odchudzić dietę". Zmiana nie musi przebiegać z dnia na dzień, na początek możemy np. wykorzystać parowane warzywa, cząstki ryb i mięsa do lekkich sałatek na kolację. Kolorowe warzywa połączone z parowanymi kawałkami np. łososia polej dressingiem lub jogurtem naturalnym z przyprawami.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Redakcja Wirtualnej Polski
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj