WAŻNE
TERAZ

Zełenski zgodził się na wybory, ale ma warunek

Kupisz nawet za mniej niż 100 zł. Parowary dla fanów kolorowej kuchni fit

Lekko, zdrowo i szybko. Tak właśnie gotuje się w nowoczesnych parowarach. Te przydatne urządzenia to mnóstwo ciekawych inspiracji kulinarnych, dzięki którym przygotujesz kolorowe, pełne zdrowych składników odżywczych posiłki, a nawet zrzucisz kilka kilogramów.5075

Parowary pomagają przygotować zdrowsze posiłkiParowary pomagają przygotować zdrowsze posiłki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zacznij jeść zdrowo

Zdrowe, tanie i szybkie — takie jest gotowanie na parze. Pierwsze parowary po początkowej fali popularności zostały uznane za kłopotliwe i uciążliwe w użytkowaniu, miały dużo części, trudno bylo kontrolować ich pracę. Teraz jest inaczej, a za dobry parowar wcale nie musimy przepłacać.

Nie tylko kurczak i brokuł…

Możliwość przygotowania potraw bez użycia tłuszczu i bez zwiększającego kaloryczność posiłków smażenia to skarb dla osób, którym zależy na zdrowiu i lekkiej diecie. Bez względu na to, czy planujesz zrzucić zbędne kilogramy, czy wejść na drogę zdrowej diety, bezcennym gadżetem w kuchni może okazać się parowar. Te urządzenia nie muszą kojarzyć się mdłym i nieciekawym posiłkiem, bo możliwości jest znacznie więcej. Dostępność przepisów i do niedawna drogich albo rzadko spotykanych produktów z kuchni np. francuskiej czy azjatyckiej nie jest obecnie problemem.

W parowarze przygotujemy wiele ciekawych potraw np. z łososia, kolorowe warzywa podzielone na cząstki, ale i soczyste kotleciki z mielonego mięsa czy smakowite filety z kurczaka lub indyka, których smak pogłębisz oryginalną marynatą np. z odrobiną białego wina. Brzmi inspirująco? Zdecydowanie. Nawet przygotowanie potraw, które kojarzą się z długim gotowaniem lub smażeniem, nie sprawi nam żadnej trudności: niewielkie klopsy z wieprzowiny z warzywami przygotujemy w niecałe 20 minut (w połowie czasu parowania warto je raz odwrócić).

Szybki obiad na parze – posiłek dla rodziny z głowy

Wśród przepisów na potrawy na parze znajdziemy też wiele inspiracji z łososiem – w wersji fit i nie tylko. Delikatne kawałki ryby w parowarze przygotowuje się bardzo szybko, a na kilku piętrach urządzenia przygotujemy w tym samym czasie dodatki do ryby. To duża zaleta parowarów – jeśli odpowiednio zaplanujemy posiłek, będziemy mieli mniej do zmywania. Nowoczesne części tych urządzeń bez problemu umyjemy w zmywarce.

Ryba na parze nie musi być nudna

Popularnym i zdrowym rodzajem posiłków gotowanych na parze są ryby. Najczęściej spożywamy je w postaci smażonej, także w cięższej wersji z panierką. Lepiej, zdrowiej i (jak się okazuje) równie smacznie przyrządzimy je na parze. Choć taka potrawa nie każdemu przypada do gustu, a smak fileta z np. dorsza lub pstrąga znacznie się różni od smaku fish and chips, to warto nieco zgłębić kilka przepisów, urozmaicić smak i bardziej się do niej przekonać. Podaj gotowaną na parze rybę na risotto na białym winie z zielonymi warzywami, a stworzysz smaczną i niebanalną potrawę. Delikatny smak parowanej ryby wzmocnisz też, posypując gotowy filet świeżą kolendrą, dymką i pietruszką.

Zaprzyjaźnij się z chińską kuchnią…

Jeszcze ciekawiej zapowiada się gotowanie przy użyciu parowaru, jeśli weźmiemy pod uwagę przepisy z dalekich stron. Lekkie, delikatne i przepyszne wontony to chińskie pierożki gotowane na parze. W porównaniu do rodzimej, smacznej, ale kalorycznej wersji pierogów te delikatne przysmaki mają zdecydowanie mniej kalorii. Wypełnij środek krewetkami, farszem mięsnym lub tofu z dodatkami, a na pewno będziesz robić je częściej. Po porcji wontonów z delikatnym dodatkiem ulubionej wersji sosu sojowego na pewno nie grozi nam uczucie ciężkości nadmiernie przepełnionego żołądka.

Brak pomysłu na lekką kolację? Postaw na parowar. Obniżenie zawartości tłuszczu w diecie pomoże nam szybko i skutecznie "odchudzić dietę". Zmiana nie musi przebiegać z dnia na dzień, na początek możemy np. wykorzystać parowane warzywa, cząstki ryb i mięsa do lekkich sałatek na kolację. Kolorowe warzywa połączone z parowanymi kawałkami np. łososia polej dressingiem lub jogurtem naturalnym z przyprawami.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇