Pierogi na parze - przepisy

Gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów na przyrządzenie posiłków. W czasie tradycyjnego gotowania mnóstwo ważnych dla zdrowia składników odżywczych wylewamy razem z wodą. Dzięki gotowaniu na parze możemy je z powodzeniem zachować. Dziś sprawdzimy, czy na parze możemy ugotować pierogi. Czy tak przyrządzone będą równie smaczne, jak usmażone, ugotowane lub upieczone?

Na parze możemy ugotować pierogi
Źródło zdjęć: © 123RF

Co możemy ugotować na parze?

W czasie gotowania potraw na parze temperatura sięga 120 st. C, dzięki czemu nasze danie zrobimy szybciej niż podczas tradycyjnego gotowania. Ponadto, dzięki gotowaniu na parze zachowamy wszystkie właściwości odżywcze, które zawarte są w pokarmie. Możemy w ten sposób ugotować wszystkie warzywa, nawet liściaste, jak np. szpinak, a także mięso (najlepiej delikatne, jak cielęcina czy drób).

Do gotowania na parze świetnie nadają się też ryby, które przed gotowaniem dobrze jest skropić odrobiną soku z cytryny. Powinniśmy zarówno mięso, jak i ryby pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej takiej samej wielkości. W ten sposób przyrządzone potrawy są mniej tłuste i bardziej lekkostrawne niż smażone czy pieczone.

Na parze możemy gotować również pierogi, w każdym możliwym wariancie: ruskie, z kaszą, z mięsem czy z jagodami. W ten sposób także zachowamy bogactwo tych składników, a smak będzie o niebo lepszy od pierogów przyrządzonych tradycyjnie. Poniżej znajdziesz nasze przepisy na pierogi na parze.

Pierogi z wieprzowiną i krewetkami gotowane na parze - przepis

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki;
  • woda;
  • sól.

Składniki na farsz:

100 g krewetek mrożonych;
300 g mielonej wieprzowiny;
kawałek imbiru;
3 cebule dymki;
2 łyżki sosu sojowego;
2 łyżki wina ryżowego;
sól;
pieprz cayenne.

Składniki na sos:

  • 100 g obranych orzeszków ziemnych;
  • 0,5 szklanki sosu sojowego;
  • 1 cebula;
  • sok z cytryny;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka oleju arachidowego.

Składniki do posypania:

  • 1 pęczek szczypiorku;
  • 1 papryczka chilli.

Sposób przygotowania:

1. Mąkę z solą przesiewamy do miski, zalewamy 3/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy. Gdy ostygnie, wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i gładkie. Jeśli jest zbyt suche, dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt się klei, dosypujemy mąki. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.

2. Mięso mieszamy z drobno pokrojonymi krewetkami. Dodajemy obrane, oczyszczone dymki i starty na tarce imbir. Dodajemy wino ryżowe i sos sojowy. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

3. Sos sojowy mieszamy z posiekanym drobno czosnkiem i cebulą, sokiem z cytryny, olejem i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami.

4. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy z niego kółka. Nakładamy na nie farsz i zlepiamy brzegi pierogów. W garnku zagotowujemy wodę, nad nim umieszczamy sitko do gotowania na parze. Przykrywamy i gotujemy przez 12 - 15 minut. Sypiemy chilli i posiekanym szczypiorkiem, podajemy z sosem. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Pierogi na parze z jagodami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 kg mąki;
  • 4 jajka;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 100 g drożdży;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 2 szklanki mleka;
  • szczypta soli;
  • 0,5 kg jagód;
  • cukier.

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka. Dodajemy 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie na około 15 minut.

2. W osobnym naczyniu roztrzepujemy cukier z jajkami i solą, po czym naprzemiennie i stopniowo dodajemy resztę składników, mieszając cały czas. Na końcu dodajemy drożdże i wyrabiamy całość przez około 20 minut.

3. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie wysypujemy mąkę na stolnicę, kładziemy ciasto i rozwałkowujemy na cienko.

4. Szklankami wykrawamy okręgi i nakładamy na nie po 1 łyżeczce jagód i posypujemy na nie po pół łyżeczki cukru. Zaklejamy boki pierogów.

5. W garnku gotujemy niewielką ilość wody, nad nim mocujemy sitko do gotowania na parze (lub, jeśli nie posiadamy, sitko może zastąpić gaza lub bawełniana ściereczka). Na sitku lub ściereczce/gazie układamy pierogi, przykrywamy i gotujemy przez około 5 minut. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm