Trwa ładowanie...

Pierogi na parze - przepisy

Gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów na przyrządzenie posiłków. W czasie tradycyjnego gotowania mnóstwo ważnych dla zdrowia składników odżywczych wylewamy razem z wodą. Dzięki gotowaniu na parze możemy je z powodzeniem zachować. Dziś sprawdzimy, czy na parze możemy ugotować pierogi. Czy tak przyrządzone będą równie smaczne, jak usmażone, ugotowane lub upieczone?

Pierogi na parze - przepisyŹródło: 123RF
d21x3o7
d21x3o7

Co możemy ugotować na parze?

W czasie gotowania potraw na parze temperatura sięga 120 st. C, dzięki czemu nasze danie zrobimy szybciej niż podczas tradycyjnego gotowania. Ponadto, dzięki gotowaniu na parze zachowamy wszystkie właściwości odżywcze, które zawarte są w pokarmie. Możemy w ten sposób ugotować wszystkie warzywa, nawet liściaste, jak np. szpinak, a także mięso (najlepiej delikatne, jak cielęcina czy drób).

Do gotowania na parze świetnie nadają się też ryby, które przed gotowaniem dobrze jest skropić odrobiną soku z cytryny. Powinniśmy zarówno mięso, jak i ryby pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej takiej samej wielkości. W ten sposób przyrządzone potrawy są mniej tłuste i bardziej lekkostrawne niż smażone czy pieczone.

Na parze możemy gotować również pierogi, w każdym możliwym wariancie: ruskie, z kaszą, z mięsem czy z jagodami. W ten sposób także zachowamy bogactwo tych składników, a smak będzie o niebo lepszy od pierogów przyrządzonych tradycyjnie. Poniżej znajdziesz nasze przepisy na pierogi na parze.

Pierogi z wieprzowiną i krewetkami gotowane na parze - przepis

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki;
  • woda;
  • sól.
d21x3o7

Składniki na farsz:

100 g krewetek mrożonych;
300 g mielonej wieprzowiny;
kawałek imbiru;
3 cebule dymki;
2 łyżki sosu sojowego;
2 łyżki wina ryżowego;
sól;
pieprz cayenne.

Składniki na sos:

  • 100 g obranych orzeszków ziemnych;
  • 0,5 szklanki sosu sojowego;
  • 1 cebula;
  • sok z cytryny;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka oleju arachidowego.

Składniki do posypania:

  • 1 pęczek szczypiorku;
  • 1 papryczka chilli.

Sposób przygotowania:

1. Mąkę z solą przesiewamy do miski, zalewamy 3/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy. Gdy ostygnie, wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i gładkie. Jeśli jest zbyt suche, dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt się klei, dosypujemy mąki. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.

d21x3o7

2. Mięso mieszamy z drobno pokrojonymi krewetkami. Dodajemy obrane, oczyszczone dymki i starty na tarce imbir. Dodajemy wino ryżowe i sos sojowy. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

3. Sos sojowy mieszamy z posiekanym drobno czosnkiem i cebulą, sokiem z cytryny, olejem i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami.

4. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy z niego kółka. Nakładamy na nie farsz i zlepiamy brzegi pierogów. W garnku zagotowujemy wodę, nad nim umieszczamy sitko do gotowania na parze. Przykrywamy i gotujemy przez 12 - 15 minut. Sypiemy chilli i posiekanym szczypiorkiem, podajemy z sosem. Gotowe.

123RF
Źródło: 123RF

Pierogi na parze z jagodami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 kg mąki;
  • 4 jajka;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 100 g drożdży;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 2 szklanki mleka;
  • szczypta soli;
  • 0,5 kg jagód;
  • cukier.
d21x3o7

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka. Dodajemy 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie na około 15 minut.

2. W osobnym naczyniu roztrzepujemy cukier z jajkami i solą, po czym naprzemiennie i stopniowo dodajemy resztę składników, mieszając cały czas. Na końcu dodajemy drożdże i wyrabiamy całość przez około 20 minut.

3. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie wysypujemy mąkę na stolnicę, kładziemy ciasto i rozwałkowujemy na cienko.

d21x3o7

4. Szklankami wykrawamy okręgi i nakładamy na nie po 1 łyżeczce jagód i posypujemy na nie po pół łyżeczki cukru. Zaklejamy boki pierogów.

5. W garnku gotujemy niewielką ilość wody, nad nim mocujemy sitko do gotowania na parze (lub, jeśli nie posiadamy, sitko może zastąpić gaza lub bawełniana ściereczka). Na sitku lub ściereczce/gazie układamy pierogi, przykrywamy i gotujemy przez około 5 minut. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj