Pierogi na parze - przepisy

Gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów na przyrządzenie posiłków. W czasie tradycyjnego gotowania mnóstwo ważnych dla zdrowia składników odżywczych wylewamy razem z wodą. Dzięki gotowaniu na parze możemy je z powodzeniem zachować. Dziś sprawdzimy, czy na parze możemy ugotować pierogi. Czy tak przyrządzone będą równie smaczne, jak usmażone, ugotowane lub upieczone?

Na parze możemy ugotować pierogi
Źródło zdjęć: © 123RF

Co możemy ugotować na parze?

W czasie gotowania potraw na parze temperatura sięga 120 st. C, dzięki czemu nasze danie zrobimy szybciej niż podczas tradycyjnego gotowania. Ponadto, dzięki gotowaniu na parze zachowamy wszystkie właściwości odżywcze, które zawarte są w pokarmie. Możemy w ten sposób ugotować wszystkie warzywa, nawet liściaste, jak np. szpinak, a także mięso (najlepiej delikatne, jak cielęcina czy drób).

Do gotowania na parze świetnie nadają się też ryby, które przed gotowaniem dobrze jest skropić odrobiną soku z cytryny. Powinniśmy zarówno mięso, jak i ryby pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej takiej samej wielkości. W ten sposób przyrządzone potrawy są mniej tłuste i bardziej lekkostrawne niż smażone czy pieczone.

Na parze możemy gotować również pierogi, w każdym możliwym wariancie: ruskie, z kaszą, z mięsem czy z jagodami. W ten sposób także zachowamy bogactwo tych składników, a smak będzie o niebo lepszy od pierogów przyrządzonych tradycyjnie. Poniżej znajdziesz nasze przepisy na pierogi na parze.

Pierogi z wieprzowiną i krewetkami gotowane na parze - przepis

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki;
  • woda;
  • sól.

Składniki na farsz:

100 g krewetek mrożonych;
300 g mielonej wieprzowiny;
kawałek imbiru;
3 cebule dymki;
2 łyżki sosu sojowego;
2 łyżki wina ryżowego;
sól;
pieprz cayenne.

Składniki na sos:

  • 100 g obranych orzeszków ziemnych;
  • 0,5 szklanki sosu sojowego;
  • 1 cebula;
  • sok z cytryny;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżka oleju arachidowego.

Składniki do posypania:

  • 1 pęczek szczypiorku;
  • 1 papryczka chilli.

Sposób przygotowania:

1. Mąkę z solą przesiewamy do miski, zalewamy 3/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy. Gdy ostygnie, wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i gładkie. Jeśli jest zbyt suche, dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt się klei, dosypujemy mąki. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.

2. Mięso mieszamy z drobno pokrojonymi krewetkami. Dodajemy obrane, oczyszczone dymki i starty na tarce imbir. Dodajemy wino ryżowe i sos sojowy. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

3. Sos sojowy mieszamy z posiekanym drobno czosnkiem i cebulą, sokiem z cytryny, olejem i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami.

4. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy z niego kółka. Nakładamy na nie farsz i zlepiamy brzegi pierogów. W garnku zagotowujemy wodę, nad nim umieszczamy sitko do gotowania na parze. Przykrywamy i gotujemy przez 12 - 15 minut. Sypiemy chilli i posiekanym szczypiorkiem, podajemy z sosem. Gotowe.

Obraz
© 123RF

Pierogi na parze z jagodami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 kg mąki;
  • 4 jajka;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 100 g drożdży;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 2 szklanki mleka;
  • szczypta soli;
  • 0,5 kg jagód;
  • cukier.

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka. Dodajemy 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie na około 15 minut.

2. W osobnym naczyniu roztrzepujemy cukier z jajkami i solą, po czym naprzemiennie i stopniowo dodajemy resztę składników, mieszając cały czas. Na końcu dodajemy drożdże i wyrabiamy całość przez około 20 minut.

3. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie wysypujemy mąkę na stolnicę, kładziemy ciasto i rozwałkowujemy na cienko.

4. Szklankami wykrawamy okręgi i nakładamy na nie po 1 łyżeczce jagód i posypujemy na nie po pół łyżeczki cukru. Zaklejamy boki pierogów.

5. W garnku gotujemy niewielką ilość wody, nad nim mocujemy sitko do gotowania na parze (lub, jeśli nie posiadamy, sitko może zastąpić gaza lub bawełniana ściereczka). Na sitku lub ściereczce/gazie układamy pierogi, przykrywamy i gotujemy przez około 5 minut. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja