Ta zupa to mistrzostwo świata. Jest tak sycąca, że starczy za cały obiad
Gdy mam ochotę na coś ciepłego, treściwego i pełnego warzyw, robię śródziemnomorską zupę z czerwoną fasolą. Jest gęsta, pachnąca ziołami, pełna koloru i smaku, wprost idealna na dni, kiedy brakuje energii albo czasu na skomplikowane dania.
Ile razy można jeść rosół albo pomidorówkę? No właśnie. Dlatego kiedy mam dość nudnych zup, sięgam po przepis, który rozgrzewa lepiej niż kocyk i poprawia humor już samym zapachem. Zupa z czerwoną fasolą i bakłażanem, z dodatkiem mięsa mielonego, to totalna petarda. Nie dość, że pyszna, to jeszcze pożywna. Właściwie to coś między gulaszem a zupą. Taki jednogarnkowy hit. Z jednej strony mamy soczyste mielone mięso, z drugiej słodycz papryki, lekkość pomidorów i charakterystyczny posmak bakłażana. Prawie jak na wakacjach w Meksyku lub chociaż jak w dobrej knajpie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla
Zupa z czerwoną fasolą – sycąca jak drugie danie
Nie musisz robić osobno drugiego dania, ta zupa serio załatwia temat. Jest tu wszystko: białko z mięsa i fasoli, błonnik z warzyw, smak z przypraw. Do tego pożywny bulion. Nasycisz się już jedną porcją. Plus: zrobisz ją w jednym garnku, możesz zamrozić albo wziąć do pracy.
Zupa z czerwoną fasolą, bakłażanem i mięsem mielonym
Ta zupa to game changer w kuchni. Do tego jeszcze grzanka z oliwą albo kromka dobrego chleba i masz komplet.
Składniki (na 4–6 porcji):
- 400 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego lub tylko wołowego),
- 1 średni bakłażan,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 papryka czerwona,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chili,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub tymianku,
- oliwa lub olej do smażenia,
- 1–1,2 litra bulionu,
- świeża natka pietruszki lub kolendra do podania,
- opcjonalnie: kleks jogurtu lub śmietany na wierzch.
Przygotowanie:
- Bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw na 15 minut, by puścił gorzki sok. Potem opłucz i osusz.
- W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na 1–2 łyżkach oliwy, aż się zeszklą.
- Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zarumieni. Rozbijaj je łyżką, by nie było grudek.
- Dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki, bakłażana i paprykę. Smaż razem przez 5–7 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
- Dorzuć przyprawy (kmin, paprykę wędzoną, ostrą, oregano). Podsmaż jeszcze 1 minutę, aż uwolnią aromat.
- Wlej pomidory z puszki oraz bulion. Doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 20–25 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Na końcu dodaj odsączoną fasolę. Gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
To jest ta zupa, którą zrobisz nawet z zamkniętymi oczami. Ma wszystko: smak, kolor, wartości odżywcze. A dzieci, które normalnie warzyw nie tykają, zjadają ją bez gadania. Zupa z czerwoną fasolą w tej wersji to tani, prosty i genialny obiad - nie trzeba nic więcej. Jest tak sycąca, że całkowicie zapomnisz o robieniu drugiego dania na obiad.