Ta zupa to mistrzostwo świata. Jest tak sycąca, że starczy za cały obiad

Gdy mam ochotę na coś ciepłego, treściwego i pełnego warzyw, robię śródziemnomorską zupę z czerwoną fasolą. Jest gęsta, pachnąca ziołami, pełna koloru i smaku, wprost idealna na dni, kiedy brakuje energii albo czasu na skomplikowane dania.

Zupa z czerwonej fasoliZupa z czerwonej fasoli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ile razy można jeść rosół albo pomidorówkę? No właśnie. Dlatego kiedy mam dość nudnych zup, sięgam po przepis, który rozgrzewa lepiej niż kocyk i poprawia humor już samym zapachem. Zupa z czerwoną fasolą i bakłażanem, z dodatkiem mięsa mielonego, to totalna petarda. Nie dość, że pyszna, to jeszcze pożywna. Właściwie to coś między gulaszem a zupą. Taki jednogarnkowy hit. Z jednej strony mamy soczyste mielone mięso, z drugiej słodycz papryki, lekkość pomidorów i charakterystyczny posmak bakłażana. Prawie jak na wakacjach w Meksyku lub chociaż jak w dobrej knajpie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla

Zupa z czerwoną fasolą – sycąca jak drugie danie

Nie musisz robić osobno drugiego dania, ta zupa serio załatwia temat. Jest tu wszystko: białko z mięsa i fasoli, błonnik z warzyw, smak z przypraw. Do tego pożywny bulion. Nasycisz się już jedną porcją. Plus: zrobisz ją w jednym garnku, możesz zamrozić albo wziąć do pracy.

Zupa z czerwoną fasolą, bakłażanem i mięsem mielonym

Ta zupa to game changer w kuchni. Do tego jeszcze grzanka z oliwą albo kromka dobrego chleba i masz komplet.

Składniki (na 4–6 porcji):

  • 400 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego lub tylko wołowego),
  • 1 średni bakłażan,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chili,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub tymianku,
  • oliwa lub olej do smażenia,
  • 1–1,2 litra bulionu,
  • świeża natka pietruszki lub kolendra do podania,
  • opcjonalnie: kleks jogurtu lub śmietany na wierzch.

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw na 15 minut, by puścił gorzki sok. Potem opłucz i osusz.
  2. W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na 1–2 łyżkach oliwy, aż się zeszklą.
  3. Dodaj mięso mielone i smaż, aż się zarumieni. Rozbijaj je łyżką, by nie było grudek.
  4. Dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki, bakłażana i paprykę. Smaż razem przez 5–7 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
  5. Dorzuć przyprawy (kmin, paprykę wędzoną, ostrą, oregano). Podsmaż jeszcze 1 minutę, aż uwolnią aromat.
  6. Wlej pomidory z puszki oraz bulion. Doprowadź do wrzenia.
  7. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 20–25 minut, aż warzywa będą miękkie.
  8. Na końcu dodaj odsączoną fasolę. Gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

To jest ta zupa, którą zrobisz nawet z zamkniętymi oczami. Ma wszystko: smak, kolor, wartości odżywcze. A dzieci, które normalnie warzyw nie tykają, zjadają ją bez gadania. Zupa z czerwoną fasolą w tej wersji to tani, prosty i genialny obiad - nie trzeba nic więcej. Jest tak sycąca, że całkowicie zapomnisz o robieniu drugiego dania na obiad.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze