Muszelki z sosem meksykańskim

Ten przepis powinien poznać każdy miłośnik zapiekanek. Genialne połączenie smaków, łatwo dostępne składniki i szybkość przygotowania. To brzmi jak przepis na obiad doskonały. Tym pomysłem podzieliłą się z nami pani Beata na dziesie.wp.pl.

Muszelki z sosem meksykańskimMuszelki z sosem meksykańskim
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ½ opakowania makaronu muszelki
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • 1 marchew
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 240 g fasolki czerwonej w puszce
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 10 g sera parmezan
  • 1 pęczek szczypiorku
  • olej do smażenia
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • 1 łyżka przyprawy gyros

Przepis

  • Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, przyprawę Gyros, sól, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą i wlewam śmietanę. Dokładnie wyrabiam masę mięsną i smażę na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodaję jedną łyżkę ketchupu. Mięso odstawiam na bok.
  • Na drugą patelnię wlewam koncentrat pomidorowy, pozostały ketchup. ocet, miód, odlaną z zalewy fasolkę oraz kukurydzę i doprawiam przyprawami, papryką ostrą, słodką i chwilkę smażę.
  • Sos przekładam na dno naczynia żaroodpornego.
  • Muszelki gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu każdą muszelkę napełniam mięsem i układam na sosie.
  • Posypuję parmezanem i zapiekam w rozgrzanym piekarniku 5 minut w 180 st. C.
  • Przed podaniem posypuję posiekanym szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru