Muszelki z sosem meksykańskim

Ten przepis powinien poznać każdy miłośnik zapiekanek. Genialne połączenie smaków, łatwo dostępne składniki i szybkość przygotowania. To brzmi jak przepis na obiad doskonały. Tym pomysłem podzieliłą się z nami pani Beata na dziesie.wp.pl.

Muszelki z sosem meksykańskimMuszelki z sosem meksykańskim
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ½ opakowania makaronu muszelki
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • 1 marchew
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 240 g fasolki czerwonej w puszce
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 10 g sera parmezan
  • 1 pęczek szczypiorku
  • olej do smażenia
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • 1 łyżka przyprawy gyros

Przepis

  • Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, przyprawę Gyros, sól, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą i wlewam śmietanę. Dokładnie wyrabiam masę mięsną i smażę na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodaję jedną łyżkę ketchupu. Mięso odstawiam na bok.
  • Na drugą patelnię wlewam koncentrat pomidorowy, pozostały ketchup. ocet, miód, odlaną z zalewy fasolkę oraz kukurydzę i doprawiam przyprawami, papryką ostrą, słodką i chwilkę smażę.
  • Sos przekładam na dno naczynia żaroodpornego.
  • Muszelki gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu każdą muszelkę napełniam mięsem i układam na sosie.
  • Posypuję parmezanem i zapiekam w rozgrzanym piekarniku 5 minut w 180 st. C.
  • Przed podaniem posypuję posiekanym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja