Faszerowana papryka w meksykańskim stylu

O tej porze roku stragany i sklepowe półki uginają się od świeżych warzyw. Warto więc z tego czerpać pełnymi garściami. Na obiad lub kolację przygotujcie paprykę faszerowaną mięsem mielonym i czerwoną fasolą. Palce lizać! Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Faszerowana papryka w meksykańskim styluFaszerowana papryka w meksykańskim stylu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 5 papryk czerwonych
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ogórki konserwowe
  • 340 g kukurydzy konserwowej
  • 240 g fasoli czerwonej konserwowej
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • Olej do smażenia
  • 15 dag sera żółtego
  • sól
  • 1 łyżeczka papryki ostrej

Przepis

  • Papryki myjesz, kroisz wzdłuż na połowy, usuwasz nasiona. Papryki układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Cebule, czosnek obierasz, drobno kroisz i smażysz na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodajesz mięso mielone, doprawiasz solą oraz papryką ostrą. Smażymy około 15 minut.
  • Następnie dodajesz ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę, odlaną z zalewy kukurydzę oraz fasolkę czerwoną, koncentrat pomidorowy, ketchup. Wszystko dokładnie mieszasz i smażysz jeszcze około 5 minut.
  • Farszem napełniasz każdy środek papryk, wierzch papryk posypujesz żółtym serem startym na dużych oczkach.
  • Zapiekasz 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce