Ta potrawa to hit TikToka! Zobacz przepis na cowboy caviar

Ta prosta i pyszna przystawka podbija serca internautów. Doskonale sprawdza się na każdej imprezie czy jako dodatek do dań z grilla. Jak ją przygotować?

Cowboy caviarCowboy caviar
Źródło zdjęć: © Instagram.com

Czym jest cowboy caviar?

Cowboy caviar, czyli kowbojski kawior, to potrawa stworzona w latach 40 ubiegłego wieku przez amerykańską szefową kuchni i autorkę książek kulinarnych Helen Corbitt. Przygotowuje się ją z czarno nakrapianej fasoli, kolendry, czosnku, czerwonej papryki i czerwonej cebuli, a całość polewa sosem vinegret.

Tiktokerka Bria Lamirande doskonale pamięta cowboy caviar z dzieciństwa. Chociaż nigdy wcześniej nie przygotowywała tej teksańskiej przystawki, postanowiła, że czas spróbować. Próbę tę sfilmowała i wrzuciła na TikToka. Filmiki Brii zebrały miliony wyświetleń i zapoczątkowały nowy trend. Coraz więcej TikTokerów zaczęło odtwarzać przepis na swoich kanałach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Amerykański przysmak - krążki cebulowe

Przepis na cowboy caviar

Składniki:

  • 425 g czarno nakrapianej fasoli w puszce
  • 425 g czerwonej fasoli w puszce
  • 1 szklanka kukurydzy
  • ¼ szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • ½ szklanki awokado pokrojonego w kostkę
  • ¼ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • ½ szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • ¼ szklanki poszatkowanych liści kolendry

Na dressing:

  • 1 łyżka startej skórki z limonki
  • 4 łyżki soku z limonki
  • ¼ szklanki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ze sobą składniki na dressing i dobrze wymieszaj za pomocą trzepaczki.
  2. Pozostałe składniki przełóż do dużej miski i polej gotowym dressingiem. Dobrze wymieszaj. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb lub jako przystawkę z chipsami z tortilli.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce