WAŻNE
TERAZ

Zwrot ws. wybuchu w Rembertowie. Ewakuacja mieszkańców

Ta potrawa to hit TikToka! Zobacz przepis na cowboy caviar

Ta prosta i pyszna przystawka podbija serca internautów. Doskonale sprawdza się na każdej imprezie czy jako dodatek do dań z grilla. Jak ją przygotować?

Cowboy caviarCowboy caviar
Źródło zdjęć: © Instagram.com

Czym jest cowboy caviar?

Cowboy caviar, czyli kowbojski kawior, to potrawa stworzona w latach 40 ubiegłego wieku przez amerykańską szefową kuchni i autorkę książek kulinarnych Helen Corbitt. Przygotowuje się ją z czarno nakrapianej fasoli, kolendry, czosnku, czerwonej papryki i czerwonej cebuli, a całość polewa sosem vinegret.

Tiktokerka Bria Lamirande doskonale pamięta cowboy caviar z dzieciństwa. Chociaż nigdy wcześniej nie przygotowywała tej teksańskiej przystawki, postanowiła, że czas spróbować. Próbę tę sfilmowała i wrzuciła na TikToka. Filmiki Brii zebrały miliony wyświetleń i zapoczątkowały nowy trend. Coraz więcej TikTokerów zaczęło odtwarzać przepis na swoich kanałach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Amerykański przysmak - krążki cebulowe

Przepis na cowboy caviar

Składniki:

  • 425 g czarno nakrapianej fasoli w puszce
  • 425 g czerwonej fasoli w puszce
  • 1 szklanka kukurydzy
  • ¼ szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • ½ szklanki awokado pokrojonego w kostkę
  • ¼ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • ½ szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • ¼ szklanki poszatkowanych liści kolendry

Na dressing:

  • 1 łyżka startej skórki z limonki
  • 4 łyżki soku z limonki
  • ¼ szklanki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ze sobą składniki na dressing i dobrze wymieszaj za pomocą trzepaczki.
  2. Pozostałe składniki przełóż do dużej miski i polej gotowym dressingiem. Dobrze wymieszaj. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb lub jako przystawkę z chipsami z tortilli.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw