Ta potrawa to hit TikToka! Zobacz przepis na cowboy caviar

Ta prosta i pyszna przystawka podbija serca internautów. Doskonale sprawdza się na każdej imprezie czy jako dodatek do dań z grilla. Jak ją przygotować?

Cowboy caviarCowboy caviar
Źródło zdjęć: © Instagram.com

Czym jest cowboy caviar?

Cowboy caviar, czyli kowbojski kawior, to potrawa stworzona w latach 40 ubiegłego wieku przez amerykańską szefową kuchni i autorkę książek kulinarnych Helen Corbitt. Przygotowuje się ją z czarno nakrapianej fasoli, kolendry, czosnku, czerwonej papryki i czerwonej cebuli, a całość polewa sosem vinegret.

Tiktokerka Bria Lamirande doskonale pamięta cowboy caviar z dzieciństwa. Chociaż nigdy wcześniej nie przygotowywała tej teksańskiej przystawki, postanowiła, że czas spróbować. Próbę tę sfilmowała i wrzuciła na TikToka. Filmiki Brii zebrały miliony wyświetleń i zapoczątkowały nowy trend. Coraz więcej TikTokerów zaczęło odtwarzać przepis na swoich kanałach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Amerykański przysmak - krążki cebulowe

Przepis na cowboy caviar

Składniki:

  • 425 g czarno nakrapianej fasoli w puszce
  • 425 g czerwonej fasoli w puszce
  • 1 szklanka kukurydzy
  • ¼ szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • ½ szklanki awokado pokrojonego w kostkę
  • ¼ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • ½ szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • ¼ szklanki poszatkowanych liści kolendry

Na dressing:

  • 1 łyżka startej skórki z limonki
  • 4 łyżki soku z limonki
  • ¼ szklanki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ze sobą składniki na dressing i dobrze wymieszaj za pomocą trzepaczki.
  2. Pozostałe składniki przełóż do dużej miski i polej gotowym dressingiem. Dobrze wymieszaj. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb lub jako przystawkę z chipsami z tortilli.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości