Ta potrawa to hit TikToka! Zobacz przepis na cowboy caviar
Ta prosta i pyszna przystawka podbija serca internautów. Doskonale sprawdza się na każdej imprezie czy jako dodatek do dań z grilla. Jak ją przygotować?
Czym jest cowboy caviar?
Cowboy caviar, czyli kowbojski kawior, to potrawa stworzona w latach 40 ubiegłego wieku przez amerykańską szefową kuchni i autorkę książek kulinarnych Helen Corbitt. Przygotowuje się ją z czarno nakrapianej fasoli, kolendry, czosnku, czerwonej papryki i czerwonej cebuli, a całość polewa sosem vinegret.
Tiktokerka Bria Lamirande doskonale pamięta cowboy caviar z dzieciństwa. Chociaż nigdy wcześniej nie przygotowywała tej teksańskiej przystawki, postanowiła, że czas spróbować. Próbę tę sfilmowała i wrzuciła na TikToka. Filmiki Brii zebrały miliony wyświetleń i zapoczątkowały nowy trend. Coraz więcej TikTokerów zaczęło odtwarzać przepis na swoich kanałach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Amerykański przysmak - krążki cebulowe
Przepis na cowboy caviar
Składniki:
- 425 g czarno nakrapianej fasoli w puszce
- 425 g czerwonej fasoli w puszce
- 1 szklanka kukurydzy
- ¼ szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
- ½ szklanki awokado pokrojonego w kostkę
- ¼ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
- ½ szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1 pęczek zielonej cebulki
- ¼ szklanki poszatkowanych liści kolendry
Na dressing:
- 1 łyżka startej skórki z limonki
- 4 łyżki soku z limonki
- ¼ szklanki oliwy
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ łyżeczki czosnku w proszku
Sposób przygotowania:
- Połącz ze sobą składniki na dressing i dobrze wymieszaj za pomocą trzepaczki.
- Pozostałe składniki przełóż do dużej miski i polej gotowym dressingiem. Dobrze wymieszaj. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb lub jako przystawkę z chipsami z tortilli.
Trwa ładowanie wpisu: tiktok