Ta potrawa to hit TikToka! Zobacz przepis na cowboy caviar

Ta prosta i pyszna przystawka podbija serca internautów. Doskonale sprawdza się na każdej imprezie czy jako dodatek do dań z grilla. Jak ją przygotować?

Cowboy caviarCowboy caviar
Źródło zdjęć: © Instagram.com

Czym jest cowboy caviar?

Cowboy caviar, czyli kowbojski kawior, to potrawa stworzona w latach 40 ubiegłego wieku przez amerykańską szefową kuchni i autorkę książek kulinarnych Helen Corbitt. Przygotowuje się ją z czarno nakrapianej fasoli, kolendry, czosnku, czerwonej papryki i czerwonej cebuli, a całość polewa sosem vinegret.

Tiktokerka Bria Lamirande doskonale pamięta cowboy caviar z dzieciństwa. Chociaż nigdy wcześniej nie przygotowywała tej teksańskiej przystawki, postanowiła, że czas spróbować. Próbę tę sfilmowała i wrzuciła na TikToka. Filmiki Brii zebrały miliony wyświetleń i zapoczątkowały nowy trend. Coraz więcej TikTokerów zaczęło odtwarzać przepis na swoich kanałach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Amerykański przysmak - krążki cebulowe

Przepis na cowboy caviar

Składniki:

  • 425 g czarno nakrapianej fasoli w puszce
  • 425 g czerwonej fasoli w puszce
  • 1 szklanka kukurydzy
  • ¼ szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • ½ szklanki awokado pokrojonego w kostkę
  • ¼ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • ½ szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • ¼ szklanki poszatkowanych liści kolendry

Na dressing:

  • 1 łyżka startej skórki z limonki
  • 4 łyżki soku z limonki
  • ¼ szklanki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ze sobą składniki na dressing i dobrze wymieszaj za pomocą trzepaczki.
  2. Pozostałe składniki przełóż do dużej miski i polej gotowym dressingiem. Dobrze wymieszaj. Podawaj jako dodatek do mięs i ryb lub jako przystawkę z chipsami z tortilli.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja