WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Węgierski bogracz, który możesz zrobić w domu

Pyszna i sycąca potrawa jednogarnkowa, która tradycyjnie powinna być przyrządzana w żeliwnym kociołku, rozszerzającym się ku górze. Obowiązkowym składnikiem bogracza jest podsmażone na smalcu mięso wołowe, długo duszone z pomidorami i papryką.

BograczBogracz
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,20 kg wołowiny
  • 20 dkg słoniny
  • 2 duże cebule
  • 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie
  • po 1 papryce czerwonej, żółtej, zielonej
  • 5 papryczek pepperoni
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżeczki kminku
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy jak do gulaszu
  • 1 puszka fasoli konserwowej czerwonej
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1/2 litra bulionu
  • pieprz

Przepis

  • Skroić słoninę w drobną kostkę, stopić na patelni. Pokroić w kostkę wołowinę i obsmażyć na stopionej słoninie. Przesypać do woka lub innego rondla o grubym dnie.
  • Cebule pokroić w kostkę i zrumienić ją na tłuszczu pozostałym po obsmażeniu wołowiny, a następnie dodać do mięsa. Dodać drobno posiekany czosnek, pomidory z zalewą, zalać bulionem rosołowym, do smaku dodać kminek i przyprawę do gulaszu.
  • Dusić na małym ogniu około 1,5 godziny, do miękkości mięsa od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wodą.
  • Pokrojone w kostkę ziemniaki dodać do potrawy gdy mięso zaczyna być miękkie.
  • Po około 15 minutach dołożyć pokrojoną w średnią kostkę paprykę, natomiast pepperoni w drobną kostkę.
  • W tym samym czasie dodać odcedzoną fasolę czerwoną i białą wymieszać i doprawić pieprzem.
  • Po około 15 minutach potrawa nadaje się do spożycia. Podawać z chlebem razowym. Najlepsza jest na drugi dzień
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości