Węgierski bogracz, który możesz zrobić w domu

Pyszna i sycąca potrawa jednogarnkowa, która tradycyjnie powinna być przyrządzana w żeliwnym kociołku, rozszerzającym się ku górze. Obowiązkowym składnikiem bogracza jest podsmażone na smalcu mięso wołowe, długo duszone z pomidorami i papryką.

BograczBogracz
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,20 kg wołowiny
  • 20 dkg słoniny
  • 2 duże cebule
  • 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie
  • po 1 papryce czerwonej, żółtej, zielonej
  • 5 papryczek pepperoni
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżeczki kminku
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy jak do gulaszu
  • 1 puszka fasoli konserwowej czerwonej
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1/2 litra bulionu
  • pieprz

Przepis

  • Skroić słoninę w drobną kostkę, stopić na patelni. Pokroić w kostkę wołowinę i obsmażyć na stopionej słoninie. Przesypać do woka lub innego rondla o grubym dnie.
  • Cebule pokroić w kostkę i zrumienić ją na tłuszczu pozostałym po obsmażeniu wołowiny, a następnie dodać do mięsa. Dodać drobno posiekany czosnek, pomidory z zalewą, zalać bulionem rosołowym, do smaku dodać kminek i przyprawę do gulaszu.
  • Dusić na małym ogniu około 1,5 godziny, do miękkości mięsa od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wodą.
  • Pokrojone w kostkę ziemniaki dodać do potrawy gdy mięso zaczyna być miękkie.
  • Po około 15 minutach dołożyć pokrojoną w średnią kostkę paprykę, natomiast pepperoni w drobną kostkę.
  • W tym samym czasie dodać odcedzoną fasolę czerwoną i białą wymieszać i doprawić pieprzem.
  • Po około 15 minutach potrawa nadaje się do spożycia. Podawać z chlebem razowym. Najlepsza jest na drugi dzień

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna