Węgierski bogracz, który możesz zrobić w domu
Pyszna i sycąca potrawa jednogarnkowa, która tradycyjnie powinna być przyrządzana w żeliwnym kociołku, rozszerzającym się ku górze. Obowiązkowym składnikiem bogracza jest podsmażone na smalcu mięso wołowe, długo duszone z pomidorami i papryką.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Skroić słoninę w drobną kostkę, stopić na patelni. Pokroić w kostkę wołowinę i obsmażyć na stopionej słoninie. Przesypać do woka lub innego rondla o grubym dnie.
- Cebule pokroić w kostkę i zrumienić ją na tłuszczu pozostałym po obsmażeniu wołowiny, a następnie dodać do mięsa. Dodać drobno posiekany czosnek, pomidory z zalewą, zalać bulionem rosołowym, do smaku dodać kminek i przyprawę do gulaszu.
- Dusić na małym ogniu około 1,5 godziny, do miękkości mięsa od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wodą.
- Pokrojone w kostkę ziemniaki dodać do potrawy gdy mięso zaczyna być miękkie.
- Po około 15 minutach dołożyć pokrojoną w średnią kostkę paprykę, natomiast pepperoni w drobną kostkę.
- W tym samym czasie dodać odcedzoną fasolę czerwoną i białą wymieszać i doprawić pieprzem.
- Po około 15 minutach potrawa nadaje się do spożycia. Podawać z chlebem razowym. Najlepsza jest na drugi dzień
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl